Sydamerikanska friska vindar hos Arvid Nordquist

Mörkt ute, men det behöver inte vara det inne. Laga lite extra värmande mat, tänd alla de där värmeljusen och korka upp något mustigt och fylligt rött. Matreceptet har Anette och vintipsen har jag. Och gott om inspiration fick hela DinVinguides redaktion, då vi var på en sortimentsprovning hos importören Arvid Nordquist härom veckan. Det finns inte bara gott kaffe bakom väggarna i Solna Business Center, utan en väldigt trevlig portfölj med spännande viner från hela världen också.

Från Sydamerika jobbar man med flera producenter från både Chile och Argentina. Många med en miljövänlig och ekologisk inriktning. En av dem är Matetic Vineyards, som framför allt fokuserar på syrah. De har stora ägor, 168 hektar totalt som är utspridda över tre olika vingårdar. Dessa ligger på svala och friska områden, något man har börjat fokusera mer och mer på i Chile de senaste åren. Stilen på vinerna är därför fräscha, med utpräglad mineralitet och druvtypicitet. All odling är ekologisk och biodynamisk certifierad. I beställningssortimentet ligger en av firmans toppviner på syrah. Vi provade en nyhet, som nyligen lanserats i det fasta sortimentet.

Corralillo Syrah 2011, nr 6446. 99 kr. Fast sortiment.

Ekologisk och biodynamisk syrah, med friska och strama toner. Torr och seriös, med smak av körsbär, plommon, lakrits, viol och örtkryddor. Bra djup och frukt. Frukten kommer från Casablanca och lagras därefter 12 månader på franska fat.

Size370x420

Om vi tar oss österut, över Anderna, hamnar vi i grannlandet Argentina. Här hittar vi en helt annan typ av viner och framför allt andra druvor. Malbec är kung och äts till rejäla köttbitar.  Malbec är därför vinfirman Altos las Hormigas inriktning. Vinmakare är Alberto Antonini, erkänd från Toscana. Först och främst plockar man frukten från Luján de Cuyo i Medoza, där man äger över 200 ha vingårdar. Man har noga sökt upp den bästa terroiren i Mendoza och gör även flera single vineyards-viner, däribland Visa Flores. En vingård som ligger 1150 möh. Sammanlagt produceras fem olika typer av malbec i olika prisnivåer. I Sverige finns två av dem tillgängliga. Namnet, Altos las Hormigas, har man tagit från ett gammalt argentinskt uttryck. Un trabajo de hormigas, betyder ungefär ”ett arbete för myrorna”, som syftar på ett hårt, slitsamt men lönsamt arbete. Precis som vinmakning. Grillsäsongen är förvisso över för längesedan, men malbec kommer även till sin rätt med härliga långkok, kryddstarka korvar, oxkind m.m.

Altos las Hormigas 2012, nr 81151. 109 kr. BS

Känns fortfarande ungt och skulle nog vinna på lite tid på flaskan; allt mellan 6 månader och 2-3 år. Vinet är mustigt och stramt med fina integrerade fattoner och balanserad frukt. Jag hittar toner av mocca, kryddor, frisk syra och mörka bär.

Altos las Hormigas Reserva Malbec, nr 70721. 199 kr. BS

Druvorna till detta vin kommer från två subdistrikt i Mendoza, Valle de Uco och Luján de Cujo som ligger på hög höjd; mer än 800 möh. Det ger ett svalt och elegant vin, med härlig mineralitet, bra tanniner och frisk syra. Här finns också fin toner av viol, blåbär, lite te och torkad frukt. Vinet har ett långt och fint avslut.


Fler artiklar