Svala och stora viner från Sandra Tavares

Det finns en del viner och regioner som sticker ut lite extra. Som kombinerar tät och mörk frukt. Lagringsduglighet och djup. Och samtidigt lyckas behålla fräschören, syran och tillgängligheten. Trots sin ungdom och sin mullrande fokuserade frukt, vill man ha ett glas till. Och ett till. 

Många viner från flera delar av Portugal har överraskat och charmat mig med sin kombination av mycket frukt och koncentration utan att för den sakens skull tappa sitt fokus eller syra. Detta tack vare sin speciella position. Landet är en del av iberiska halvön och har förvisso Medelhavet med gott om värme i sin närhet. Portugal är också omringad av Atlanten i både norr och söder.

Svalkande havsbrisar och kustlägen, det är nyckeln till balanserade och rena viner.

Detta har naturligtvis Sandra Tavares koll på. Hon tog över familjens vingård Quinta de Chocapalha i början på 2000-talet. Sedan dess har hon höjt nivån och kvalitén på vinerna för varje årgång. Här är både inhemska och internationella druvor planterade och alla verkar må riktigt bra i de kalkrika vingårdarna som kyls ner av vindarna från Atlanten.

Frågan är om inte vinerna mår bättre än någonsin? 

Receptet är gamla vinstockar, field blends, ett starkt terroirfokus, försiktig fathanering och framför allt Sandras vana hand. Hon har faktiskt dragit ner ännu mer på faten i flera av vinerna i de senaste årgångarna.

Särskilt i vinerna från Sandras andra familjevingård Wine & Soul i Dourodalen, som hon driver tillsammans med sin man.

Gamla ekfat och framför allt stora ekfat är de nya ledorden. Texturen i vinerna finns där ändå, tack vare de skifferrika jordarna och vinodlingar på höga höjder.

På tal om Douro. I början av 1990-talet formades en grupp vinmakare och odlare som på sikt tog namnet Douro Boys. Fem vinfirmor; Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto och Quinta Vale D. Maria och Quinta do Vale Meão gick samman för att marknadsföra Douro som region och visa världen vad Douro faktiskt kan åstadkomma. Namnet avslöjar att gruppen till större del består av herrar. Men nog finns det en Douro-girl också? För mig heter hon Sandra Tavares.

 

Annons:

Prova hennes viner så förstår du. Här är några av mina favoriter som provades under Sandras besök i Sverige.

Quinta de Chocapalha Arinto 2016, nr 73109. 119 kr. BS

Pinfärsk årgång, fylld med mineralsälta, lime, citron, grapefrukt och rejält med skjuts i syrorna. 100 % lokala arinto och 100 % ståltank. Lagra gärna hälsar Sandra.

Quinta de Chocapalha Tinto 2012, nr 83271. 129 kr. BS

Omfamnande blend på alicante-bouschet, castelão, syrah, tinta toriz och touriga nacional. Läskande skogsbär, återigen sältan och fina mognadstoner i form av ceder, rostad rotselleri och en uppfriskande eftersmak. Allt detta för 129 kronor!

Quinta de Chocapalha Vinha Mae 2012, nr 72587. 229 kr. BS

Här får portugals druva touriga nacional sällskap av en del syrah och några skvättar tinta roriz. Resultatet blir en livlig mix på skogsbär, söta kryddor, blyerts, rökig sälta och mogna smaker av ceder, sandelträ, torkade frukter och sandiga tanniner.

 

Guru 2016, nr 73013. 279 kr. BS

Höga höjder – nästan 700 meter över havet och en sval årgång, gav ett krispigt och vibrerande vin med stor energi. Vingården består av både skiffer – som ger textur till vinet – och granit som står för renhet och mineral. En klassisk fieldblend från Douro på codega, gouveio, rabigato och viosinho, fylld med läskande citrusfrukt, mineral, rök och lite återhållsamma toner. Lagra gärna.

Manoella 2015, nr 70492. 179 kr. BS

Gamla stockar av touriga nacional, touriga franca, tinta roriz och tinta francisca ger oss ett saftigt och livligt vin med sval röd frukt. I glaset hittar vi krossade skogsbär, hallon, viol, plommon och rökiga stenar.

Pintas Character 2015, Privatimport. 279 kr. Kontakta importören för mer info. 

Gamla stockar och en field blend som heter duga; över 30 druvor! Ett fokuserat vin med bra driv i frukten och syran. Sälta, lakrits, viol, skogsbär, röda vinbär och ceder hittar vi i glaset. Ett vin som bär sitt namn med värdighet.

Läs mer

Fler artiklar