Sval gazpacho och svala viner 

Gazpacho var det enda jag längtade efter under en resa i Spanien för några år sedan. Det var mitt i sommaren, solen stod högt - lika högt som temperaturen på termometern. Tack och lov hade varje anständig och smart restaurang någon form av gazpacho på menyn. Det var min räddning och jag njöt av denna soppa varje dag. 

Sval gazpacho och svala viner

Gazpacho är en kall grönsakssoppa som troligtvis har sitt ursprung i Andalusien i Spanien. Som många gamla traditionella rätter, finns den i en uppsjö varianter och i säkert 100-tals olika recept. Min första introduktion till denna svalkande och uppfriskande soppa fick jag tidigt. Allt tack vare min mamma, som mixade och fixade gazpacho flitigt under sommaren. När jag nyligen bad henne om receptet, blev svaret att titta i Annas Mat, den fina kokboken skriven av Anna Bergenström. En riktig klassiker med pedagogiska recept och vackra matbilder. Mamma tog sin inspiration därifrån och även några olika matmagasin och satte sen sin egen prägel på soppan.

Mammas recept – med hjälp av Anna med flera – ser ut ungefär så här:

För cirka 4 personer. Toppa gärna med räkor, lax, rökt skinka, smulad getost eller rostade nötter för en matigare variant. 

Två eller tre stora röda tomater som är skalade

En hel grön gurka

En stor gul lök

En grön paprika

Två burkar tomatjuice

Några matskedar rödvinsvinäger och olivolja

Salt och peppar efter smak och tycke

Eventuellt lite tabasco eller rökt paprika för hetta

Två eller tre skalade vitlöksklyftor

Pressad citron

Dagsgammalt bröd – frivilligt

Ner i en mixer med hela härligheten. Mixa slät och smaksätt med vinäger, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylen och servera gärna med några isbitar om det är en riktig varm dag. 

 

Gazpacho på gurka, grön paprika och dill

LÄS MER

Detta är bara en av många skepnader på denna somriga soppa. Vi har flertalet i vårt receptarkiv. Från grön till röd. En sort med vattenmelon och andra av det mer matiga slaget som toppas med olika typer av protein. Den vanligaste toppingen är vitlöksstekta brödkrutonger (ett hållbart sätt att ta tillvara på gammalt bröd), hackad gurka, finhackad rödlök och fint skurna tomater. En del recept innehåller även vitt bröd, för mer stadga och smak. Det kan naturligtvis uteslutas för den som är glutenintolerant.

Jag är lat och bekväm ibland, det ska erkännas. Finns det en god färdiggjord gazpacho i matbutiken, då köper jag den. Den finns faktiskt flertalet färdiga sorter utan onödiga tillsatster och bara grönsaker. Men om ni känner er mindre lata – gör receptet ovan. Allt som behövs är en mixer.

Samt vin naturligtvis. Jag tycker man ska tänka lokal mat med lokalt vin. Mina fyra krispiga vintips är därför helspanska och gjorda på lokala druvor. En del ligger i fast sortiment, någon är på tillfälligt besök. Alla kostar runt en hundralapp. Mixa, fyll vinglaset och toppa din gazpacho med dina favorittillbehör.

 

Annons:

Folklore Albariño 2020, nr 6263. 99 kr. Fast sortiment

Pigg liten sak med en lika uppiggande prisbild. Här finns det mesta som en kall och lätt syrlig gazpacho gillar – citronzest, fin sälta, mineraler, syrlig citrusfrukt och spänst i både frukten och syran. Ursprung är Rías Baixas i Galicien, där druvan albariño upptar över 90 procent av odlingarna.

Txakoli Zudugarai Antxiola 2020, nr 2618. 119 kr. Fast sortiment

Hej hondarrabi zuri! Snacka om energikick och tungvrickare. Smakar gott på tungan gör denna Txakoli ändå, vilket är namnet på området i Baskien. Fyll upp och njut av citronskal, lime, pomelo, grape och havssalt. Den perfekta sommarsvalkan till röd som grön gazpacho, toppad med färska räkor.

Folklore Albariño 2020    Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2021

Röd Gazpacho med Anettes tvist

LÄS MER
Gazpacho

Bizkaibarne S.L.Bizkaibarne Egia Enea 2019, nr 96205. 150 kr. 4000 flaskor lanserades den 6 juli.

Det får bli en hondarrabi zuri till när vi ändå är i farten. Det är trots allt huvudruvan i Baskien och i vinerna från Txakoli. Vinet är bara på tillfällig visit, så passa på. För detta är gott, riktigt gott till och med. Saltstänkta stenar, citronskal, citronolja, sälta och grus  – visst vill man ha en stor skål gazpacho till ett lika stort glas Egia Enea? Ös på med vitlöksstinna krutonger, gurka och finhackad gräslök.

Concellos Rafael Palacios 2019, nr 93755. 129 kr. 8000 flaskor lanseras den 10 augusti.

Sneak peek på ett kommande vin – värt all väntan. Här tar vi oss till Valdeorras i Galicien och fyller vinglaset med en skön godello. Mineralstinn sälta, kvitten, omogen mango, syrlig ananas och vitpeppar bjussar Concellos på. Vi tänker grön gazpacho, gärna med lite hetta och kanske en skiva lax.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 6 juli 2021    Sval gazpacho och svala viner

Gazpacho

LÄS MER

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar