Stötta den lilla vinimportören

Det är snabba vändningar och tvära kast i omvärlden idag. Alla branscher påverkas. Anpassar sig och inväntar nästa direktiv. Som konsument, vare sig det gäller mat, dryck eller prylar, vill man gärna - och bör om man kan - stötta i den mån det går. Stötta den lilla vinimportören.

Stötta den lilla vinimportören

Vi på DinVinguide finns inte här för att uppmana till hamstring av vin. Det vore inte särskilt snyggt. Däremot kan man hjälpa både större och mindre importörer på traven genom att köpa och investera i utvalda viner. Vi kan komma med tips och råd och kanske få dig att prova något nytt. 

På grund av den lätt kaotiska situationen har även Systembolaget vidtagit vissa åtgärder. En sak är öppettiderna: 

”På grund av personalbrist eller ändrade öppettider i köpcentrum kan butikers öppettider påverkas. 

Alla Systembolaget-butiker i Stockholms län och på Gotland öppnar först kl 12.00 på vardagar från och med måndag 23 mars. 

Butiker runtom i landet kan till exempel stänga en timme tidigare.

Behövs det för att säkra våra kunders och medarbetares hälsa så stänger vi den eller de butikerna tillfälligt.” 

Det kommer också en ändring gällande beställning mellan butikerna: 

”Från och med lördag 21 mars går inte vårt tillfälliga sortiment att beställa online eller direkt i butikerna. Sortimentet Lokalt & Småskaligt kommer inte heller gå att beställa från och med onsdag 25 mars.

Dryckerna finns som vanligt i butiker som har sortimenten.

Vi öppnar samtidigt möjligheten för samtliga Systembolaget-butiker att ta hem drycker ur båda sortimenten till butikens hylla. Finns en lokal efterfrågan av en dryck har butiken den möjligheten. Men butikerna kan inte göra beställningar åt enskilda kunder.”

Annons:

Stötta den lilla vinimportören

Uppdatering 24/3! Äntligen lite goda nyheter när jag öppnade mailen i tisdagsmorse:

”Produkter i det lokala och småskaliga sortimentet förblir beställningsbara

Systembolaget har sedan förra veckan arbetat fram en ny logistiklösning som i kombination med färre sjukskrivningar och nya rekryteringar gör att kunder har fortsatt möjlighet att beställa produkter ur det lokala och småskaliga sortimentet.

Förändringen att det lokala och småskaliga sortimentet blir beställningsbart för butiker i hela landet utifrån kundefterfrågan kvarstår i nuläget.”

Man kan tycka vad man vill om besluten. Ett monopol ska givetvis ta sitt ansvar. Samtidigt är de ett monopol och egentligen den enda fysiska vägen att köpa vin och andra drycker på. Besluten är något som kanske inte påverkar dig och mig i stora drag, men de påverkar framför allt den lilla importören. De som jobbar med småskaliga producenter, där vinerna enbart når ut i fåtalet butiker. De som jobbar med lokalt sortiment – de är fler än vad man tror.

Men nu går det alltså att beställa drycker ur det småskaliga sortimentet igen, efter påtryckning från både importörer och oss skribenter. Systembolaget lyssnade och gjorde om – och gjorde rätt.

Fast frågan kvarstår, vad är nästa steg? Att stänga ner beställningssortimentet och privatimport helt? Risken finns och det kommer kraftig påverka de riktigt små och nischade importörerna som har riktat in sig på restaurang och fåtalet privatkunder. Som många kanske redan förstår är restaurangförsäljningen i stort sett pausad i dagsläget. De flesta krogar satsar däremot stort på takeaway och till och med utkörning. Vi kan inte göra allt, men vi kan fortsätta med att hjälpa till. Fortsätt med hämtmat och fortsätt beställa vin, så länge det går.

Här kommer en lista på några av de som jobbar stenhårt med att förgylla rikets vinlistor. In och finn på deras hemsidor. Kolla upp privatimport. Beställa deras vinlådor och visa att ni konsumenter finns där.

Kom ihåg – ta hand om er, tvätta händerna, använd sunt förnuft och njut av väldens bästa druvjuice.

Wine Dog Dryckeshandel

Fokuserar på spanska drycker från små producenter. Kolla gärna in deras smakrika blandlådor.

Words & Wines

Spanskt ut till fingerspetsarna. Småskaligt, eko, bio och gärna naturvin. Här gäller privatimport. Släng iväg ett mail och kolla vad som finns tillgängligt. Just nu satsar WW lite extra på blandlådor där du själv kan plocka ihop de viner du vill njuta av hemma.

Panache

Dotterbolag till Caviste (vinbutik online) som lyckat leta in sig på SB med många intressanta lanseringar, särskilt från Italien och Frankrike. Hemsida under uppbyggnad.

Caviste

Oberoende vinhandlare som jobbar med små familjeägda gårdar i Italien och Frankrike. Vinerna säljs lådvis och köps online.

Pompette

Småskaligt, utvalt och grymt bra. Pompette gör vinlivet rikare – både via SB och framför all på krogen.  Köp vin via privatimport eller beställ någon av deras blandlådor som levereras direkt till din dörr.

Sapordivino

Liten familjedriven importör som tar hem viner från Spanien och Italien – två länder som drabbats väldigt hårt under våren. Ta en titt på hemsidan och beställ vinerna via Bolis.

Dryckesbutiken

Skriver bara Domaine des Marnes Blanches. Så vet ni vad ni ska göra sen. Privatimport alltså.

Vin & Natur

Handplockat från små vinbönder med fokus på Frankrike och Italien. Vin & Natur är nästan pionjärer idag och har lyckats bli breda i det lilla. Privatimport gäller för merparten av vinerna men en och annan butelj lanseras även på webben och i BS.

Wine Waves

Satsar på nya vinvågar och vinvägar med siktet inställt på det andra Europa. Tänk Slovenien, Grekland, Serbien, Slovakien, Ungern och Österrike. Bland annat. Vågat och kul.

Amazing Wines Hedberg & Wising AB

Ingen hemsida, men vad gör det när firman lanserar amazing tysk pinot noir och stilig Brunello titt som tätt?

Agrell & Hartley

Stort fokus på restaurang, men ibland har vi tur och hittar någon italienare som Cavalotto och Fenocchio på hyllorna.

Principium Dryck 

Här är hållbarhet och naturligt framställda viner i fokus. Spanien, Österrike, Ungern, Italien och även svenska Blaxsta finns på listan. Mina favoriter? Sopron, Franz Weninger, Veronica Ortega och Doumaine Bourdin.

Winetrade

Har också varit med i vingamet ett tag och bidrar tit som tätt med coola grejer från Italien, Spanien och Frankrike med mera, till både Bolis och via privatimport. Nu erbjuder de ännu fler viner för import då restaurangsidan ligger lågt.

Vinolio 

Som minst eko, men främst bio och naturligt gjorda viner från Italien. Utvalda med hjärtat och med mycket amore.

Brix Wine

Jag säger bara Heymann-Löwenstein, Podere Forte, Carnasciale och Olivier Riviere. Till att börja med. Sen är det upp till dig att investera.

Wine Rebels 

Vinrebellerna tar hem det bästa, göttigaste och häftigaste från Sydafrika just nu. Låt det fortsätta så även in i framtiden.

VinOliv 

Här hittar vi favoriter och guldorn från framför allt Italien. Några måsten är Arpepe, Pietradolce, Scacciadiavoli och Le Macchiole.

Dai Fratelli Wine är en liten firma baserad i Uppsala, som jobbar med små vinfirmor i Italien. Några av dem finns tillgängliga via beställning och andra får ni tag på via privatimport.

Har du någon annan favoritimportör som jobbar med små vinbönder? Hjälp oss fylla på listan!

Nästa vecka kollar vi in några viner i beställningssortimentet. Glöm inte heller att följa våra topplistor där vi varje vecka fyller på med nya recensioner.

Läs mer

Fler artiklar