Stora flaskor till stora festen

Semester, sommar, sena middagar och sol kräfver sina viner. Gärna stora sådana. Idag tipsar vi om stora flaskor till stora festen. Go big - go magnum.

Stora flaskor till stora festen

Svenska importörer är påhittiga, det kan man inte ta ifrån dem. Marknadsföring och en rejäl säck med dineros i kassan kan man komma långt på. Hela vägen från beställningssortimentet till det fasta till exempel. Senaste trenden verkar vara vinflaskor om 1000 ml. Varken mer eller mindre. Någonstans mittemellan och sådär lagom svenskt.

Tittar man lite närmare på dessa 1-liters flaskor, syns det rätt tydligt att det inte är innehållet som räknas. Merparten av flaskorna är misstänkt billiga. En hel liter vitt vin för 79 kronor. Eller dito röda Italienare med samma prislapp från importören vars filosofi är att skapa viner för den svenska marknaden. Flaskstorleken ser ut att vara den nya trälådan, som krängdes ut till höger och vänster för några år sedan. Strategin var smart – trälådan innebar merköp, vilket in sin tur bidrog till att vinet fick tre gånger större chans att kvala in till det fasta sortimentet. Vilket det snabbt gjorde. För snabbt och i för stor mängd ansåg Systembolaget som till slut satte p för den ständigt återkommande trälådan. Den gav träsmak helt enkelt. 

Kanske är flaskan om 1 liter ett nytt sätt att ta sig in på hyllorna. Det får tiden utvisa. Det finns redan gott om dem och samtliga kostar 79 kronor, eller på sin höjd 89 kronor.

Jag säger go big istället: kör på magnum!

Stora flaskor till stora festen 

Magnum känns extra stadigt att hålla i nu efter denna stormiga vår och försommar. Det stora formatet bäddar för en länge tids lagring. Men det bäddar också för stora kalas. Kalaset med det där lilla extra, vare sig ni är två eller fyra personer. Så ladda vinkylen med magnumflaskor till sommarens alla tillställningar. Till grillen, stunden vid bryggan, uteplatsen, långlunchen eller balkongen.

Det sägs att sommaren är kort. Må så vara. Låt den i alla fall gå i magnumflaskans tecken. Då är den åtminstone stor och stabil.

Annons:

Stora flaskor till stora festen

Två röda till grillfesterna.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2013, nr 12357. 619 kr. Fast sortiment.

Denna ljuvliga magnumflaska fick jag chansen att prova under en av vårens alla Zoomtastings. Ägaren, Francesco Cinzano, berättade – i livesändning från en solig plats från gården – om Col d’Orcia som sedan 2013 varit ekologiskt certifierade. Allt är eko, från olivoljan till vinet.

På Col d’Orcia väljer man också att lagra vinerna lite länge på ekfat. Enligt DOCG-lagen krävs två år på ekfat. Här har man tålamod och ger vinerna ytterligare ett år där merparten består av stora slavonska fat.

Denna Brunello har i dagsläget hunnit ligga två år på flaska. Den kan vila länge till. Men energin och lystern finns där, tillsammans med läcker fruktig rondör och harmonisk struktur. Mineraler varvas med tranbär, röda vinbär, syrliga och lockande pustar av tobak, lagerblad och italienska örter. Molto buono.

Grillad Bistecca Fiorentina tack.

Cune Imperial Reserva 2016, nr 92707. 589 kr. Lanserades den 24/1. Finns i skrivande stund kvar i 12 butiker. Halvflaska och ”vanlig” flaska lanserades i samma veva.

Det bli inte mer klassiskt än så här, Rioja, tempranillo och magnum. Allt från pålitliga firman CUNE – Compañia Vinicola del Norte de España. Riojas näst äldsta vinhus, grundat 1879 i Haro där flera andra tunga namn ligger. Som Roda, Muga och Tondonia till exempel. Goda grannar helt enkelt.

Ärligt, och lika härligt, med röd sjudande tempranillofrukt. Körsbär, röda plommon, en hint av ceder, några nötter och läckra kryddiga franska fat ryms i glaset.

Frukten kommer från gamla stockar som skördas för hand och därefter selekteras minutiöst. Tveklöst Rioja. Utan tvekan gott och tidlöst.

Här vankas det lammstek med rosmarin och färskpotatis.

Stora flaskor till stora festen     Stora flaskor till stora festen 

Stora flaskor till stora festen

Två vita till bryggan och sommarlunchen

Leitz Eins Zwei Dry Riesling Trocken 2018, nr 5822. 345 kr. Fast sortiment.

Johannes Leitz, vinmakare och ägare till firman Leitz i Rheingau har jag också zoomat med under våren.

Årgång 2018, som nyligen anlände på hyllorna, var speciell berättade Johannes. Våren kom aldrig, det blev sommar direkt. Temperaturen låg på runt 28 grader redan i april. Värmen gjorde dock ingen skada, det blev istället en fin fruktdriven årgång, med balanserad och gyllene frukt. Bumsbra!

Och visst känns det i flaskan. Doften är intensiv och kryddig. Frukten flörtig, läskande och mättad på mineraler, frisk sälta och generös rieslingfrukt som gula plommon, päron, aprikos och vit persika. Lockande och livligt hela sommaren lång, särskilt till gravad lax eller den stora sushifesten.

Clotilde Davenne Chablis 2018, nr 6307. 359 kr. Fast sortiment.

Clotilde har en trogen plats i många svenskars vinhjärtan. Denna ambitiösa och samtidigt rätt försynta vinmakerska har alltid haft ett tydlig mål. Att göra viner på sitt vis. Med precision, stramhet och syror med laserskärpa. Inga genvägar, inga halvmesyrer och ingen jakt efter trender. Och framför allt ingen jakt på Parkers poäng.

Bara rena och friska viner. Precis så är denna Chablis från solstänkta årgången 2018. Lätt rökigt, rejält mineraldrivet och riktigt läckert med stram gul frukt, gröna äpplen, grillad citron, lite peppar och vilda örter. Piggvar på grillen.

Stora flaskor till stora festen       Stora flaskor till stora festen 

Läs mer

Fler artiklar