Spanska bubblor som förgyller i vinter

En flaska bubbel om dagen är bra för magen. Kanske inte, men det livar åtminstone upp. Nu under årets mörkaste period behöver vi allt som piggar och livar upp. Vi behöver bubbel helt enkelt. Läs om spanska bubblor som förgyller i vinter.

Som sig bör har vi på DinVinguide.se provat igenom en stor drös med mousserande viner inför kommande högtider. Eller för de riktigt gråa dagarna. Anders Levander har redan skrivit om mousserande vin från norra Italien, med fokus på Franciacorta och Trento. Lite längre ska jag ta mig an prosecco. Men först; cava och annat mousserande från Spanien. 

Alla viner ligger i beställningssortimentet. En del är eko, några är vegan och några kostar lite mer och smakar därefter. Vad de alla har gemensamt är smaken. Den är god och vi gillar. 

Salut!

 

Spanska bubblor som förgyller i vinter

Ekologiska bubblor

Petit Albet Brut 2017, nr 77373. 120 kr.

Lätt rökig med hintar av nötter, citrus och rivet citrusskal. Nästa sipp bjuder på en näve nötter, gröna äpplen och livlig energi. Modernt med fin stramhet i slutet.

Innehåll: de tre vanligaste druvorna macabeu, parellada och xarel-lo.

El Miracle Cava Brut Organic, nr 77597. 109 kr.

Friskt, rent och läskande med mycket citron, grapefrukt, lime, mineral och pigga syror. Bra aptitretare inför en ekologisk middag.

Innehåll: macabeo och chardonnay, som legat i minst 15 månader på sin jästfällning.

Freixenet Organic Brut, nr 77839. 109 kr.

Krämigt och friskt och med krypande mognadstoner i form av rostade nötter, puffar av rök, rostat bröd och mogen citrus. Rent och klassiskt.

Innehåll: macabeo och en skvätt chardonnay.

 

 

Annons:

Brut Nature och knastertorrt

Biutiful Cava Brut Nature, nr 75786. 132 kr.

Krutrökigt och proppat med sälta, mineral, krossade stenar, våt cement och krispig citrus, Sätter igång hungern. Och törsten inte minst!

Innehåll.: 80 % macabeo och resten chardonnay.

Privat Brut Nature Reserva 2017, nr 7904. 115 kr.

Knastertorrt, mineralrökigt och ostronen kallar. Dofta, smaka och hitta grillad citron, citrusskal och kraftiga havsbrisar. Och bli hungrig.

Innehåll: xarel-lo, macabeo, parellada och chardonnay.

Pere Olivella Galimany Cava Brut Nature, nr 75704. 149 kr.

Krämig, frisk med en egen stil där orenheten som cava ibland dras med är helt borta. Kvar finns gula stenfrukter, gröna äpplen, mineral, aptitretande syror och krispiga mineraler. Gott helt enkelt.

 

Lite mer investering, lite mer smak

Reserva Real Freixenet, nr 88959. 209 kr.

Moget, lite maffigt och rökigt med hasselnötter, rostade sesamfrön, apelsinskal, rivet citronskal och längd där vi kan njuta av både struktur och härligt driv. Låg dosage om endast fyra gram socker per liter som bidrar med sälta och ännu mer törst.

Innehåll: macabeo, parellada och xarel-lo som och hela 20 procent reservevin.

Reserva Real har legat i 36 månader på sin jästfällning.

AA Opus Evolution Mirgin Laieta Gran Reserva Brut Nature 2014, nr 77734. 279 kr

Stort med läcker elegans. Inbjudande rondör mitt i all struktur, all intensitet och coola tannin- och citrusbett som griper tag. Havssalt, rostade vita mandlar, syrliga havtorn och kvitten lägger locket på. Seriös som få.

Innehåll: 50 % pansa blanca, 30 % macabeo och lika delar chardonnay och pinot noir. Vila på jästen: 30 månader.

På köpet: ekologisk certifiering och helt veganvänligt.

 

Rosa bubblor

Elyssia Gran Pinot Noir Brut, nr 77151. 179 kr

Krämig, flörtig och proppad med smak. Tänk, hallon, röda skogsbär, söta kryddor och rosa flingsalt. Rökig mineral lägger locket på.

Innehåll: pinot noir och den inhemska druvan trepat.

Biutiful Cava Rosé, nr 79606. 132 kr.

Charmigt utan att vara simpelt. Här finns gott om fin kraft, struktur, rödkrispiga bär som lingon, tranbär och röda vinbär. Hungern pockar på uppmärksamhet och påfyllning i glaset.

Innehåll: garnacha

Gramona Pinot Noir Rosé Reserva Brut 2015, nr 77195. 189 kr.

Vilken färg, intensitet och djup. En välkommen färgklick i novembers täta mörker. Fin kraft och fokus där hallon mixas med jordgubbar, salvia, rosépeppar. Gramonas pinot har tillräckligt med krut för att klara halstrad lax, grillad tonfisk och gärna ljust kött som secreto iberico. Griper tag och för oss bort till varmare tider.

På köpet: biodymanisk certifiering.

Läs mer

Fler artiklar