Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Spanska bubblor - bäst i test 2021
Skriven av Sofia Ander

Spanska bubblor – bäst i test 2021

Det bubblar ordentligt här på DinVinguide.se under november och december månad. Nu har turen har kommit till spanska bubblor. 

Spanska bubblor – bäst i test 2021

Spanskt mousserande är inte bara cava, även om merparten av vinerna går under den benämningen. Merparten av vinerna görs i Katalonien, strax utanför Barcelona, där cavan uppfanns. Den görs på samma sätt som en champagne – med en andra jäsning på flaska. 

Nio druvor är tillåtna för produktion av cava. Xarel-lo, parellada och macabeo är de vanligaste, där macabeo står för merparten av odlingarna. Chardonnay, pinot noir och monastrell (mourvèdre) finns också, dock i mindre skala. På den inhemska sidan hittar vi trepat, subirat parent och rod grenach. Trepat som är en blå druva får bara användas vid produktion av rosécava.

 

En cava måste ligga på sin jäsfällning i minst nio månader innan den släpps på marknaden. En Gran Reserva ska ligga i minst två år. 

Hur läser man etiketten hur vet man om cava är torr eller inte? Tre vanliga kategorier är:

  • Brut Nature: inget tillsatt socker. Knastertorr.
  • Extra Brut: upp till 6 gram socker per liter.
  • Brut: 6-15 gram socker per liter.

År 2017 infördes det nya klassificeringssystemet Cava de Paraje, som innebär:

  • Cavan måste komma från en enskild vingård och vinifieras på gården.
  • Strängare regler kring ålder på vinrankorna, som ska ha en ålder om minst 10 år.
  • Cavan måste vara en vintage och brut
  • Vinet ska lagras i minst 36 månader på flaska
  • Skördeuttaget får ligga på högst 8000 kg per hektar
  • Högst 48 hektoliter must per hektar

Allt mousserande vin från Spanien heter inte cava längre. År 2015 bilades en grupp vid namn Corpinnat. De ville bryta sig ur ursprungbeteckningen D.O Cava. Vid tiden bestod man av sex medlemmar. Under åren har medlemsantalet fyllts på och idag ingår 11 odlare i organisationen. Längst ner kan ni läsa mer om Corpinnat.

En Corpinnat ska innehålla minst 90 procent av de lokala druvorna.
Vinifieringen ska ske på den egna gården och vinet ska lagras minst 18 månader på sin jästfällning. Varje producent måste också framställa ett vin som lagras i minst 30 månader, och ett som lagras minst i 60 månader.

Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område, som spänner över nästan 23.000 hektar inom D.O Penedes. Handskörd och ekologisk certifiering är självklarheter.

Nog med fakta. Över till innehållet i flaskan.

Vi har bubblat oss igenom en stor del av de mousserande spanska viner som finns i både fast sortiment och via beställning. En del är gamla hederliga favoriter, en del är nya namn. De som stack ut lite extra – oavsett prislapp – finner ni i vår tipslista nedan. En del andra bubblande buteljer var bra, somliga mindre bra. En del platsar bättre som snabba tips på dryckeslistan.se. där vi alltid matchar med ett lämpligt recept.

Några av mina personliga favoritproducenter är bland annat är Juve y Camps, Recaredo, Lllopart, Torrelo, Agusti Torello Mata och Cava Mestres. De finns inte med i denna artikel, då de redan har lanserats eller inte finns tillgängliga för provning. En del av dem har vi däremot skrivit om och några av dem kommer lanseras längre fram som tillfälligt sortiment.

Bäst i test runt 100-lappen i både fast sortiment och via beställning.

El Miracle Cava Brut, nr 7700. 99 kr. Fast sortiment

Det lilla miraklet står sig, nu med en ekologisk certifiering på köpet. Härligt frisk och rökig i stilen med toner av brända mandlar, pigg sälta, bakade äpplen och citrus.

Dignitat Brut Nature 2018, nr 78768. 109 kr. Fast sortiment

Hög sälta, hög syra, gott om mineraler och läskande livlig frukt och energinivån på topp. Kruttorr med citrus i fokus. En aperitif som både heter duga och Dignitat!

Perelada Cava Stars Brut 2019, nr 72601. 109 kr. Fast sortiment

Piggt, livligt, friskt och rent med gröna äpplen, persika, aprikos, bra syror och inbjudande bubblor som smakar gott av lite mocca och kaffe.

Dominio de la Vega Expression Gran Reserva 2018, nr 7955. 129 kr. Fast sortiment

Knäckig, klassisk och kalasgod! Både lite utveckling och uppfriskande syra i samma sipp, varvat med brödiga toner av gula äpplen, gula plommon och skön sälta.

Spanska bubblor - bäst i test 2021    Spanska bubblor - bäst i test 2021  Spanska bubblor - bäst i test 2021  Spanska bubblor - bäst i test 2021

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva 2019, nr 7470. 115 kr

Skönt stram, friskt och eggande för smaklökarna och inte minst aptiten. Här var det gott om lime, grapfrukt och citronskal varvat med pigg sälta och mineralrök. Både ekologiskt och vegancertat.

Vilarnau Brut Nature Reserva 2018, nr 50567. 129 kr. Ordervara

Sälta, spänst och på samma gång rondör där knäckiga smaker av gröna äpplen varvas med rostade nötter och fina bubblor. Torrt och snyggt i en aptitretande uppstramad stil.

Pere Ventura Tresor Organic 2014, nr 77325. 139 kr. Ordervara

Gula äpplen, aprikos, persika, mandarin och rostade hasselnötter – denna ekologiska och fluffiga cava bjuder på mjuk och flörtig frukt och samtidigt en sympatisk prislapp.

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2017, nr 7923. 159 kr. Fast sortiment

Sältan, friskheten, mognaden – detta är bra bubblor! Ur glaset strömmar lockande smaker av rostade jordnötter, vita mandlar, vit persika, grillad citron och pigga, mjuka bubblor. Toppen helt enkelt.

Spanska bubblor - bäst i test 2021    Vilarnau Brut Nature Reserva 2018  Spanska bubblor - bäst i test 2021  Spanska bubblor - bäst i test 2021

 

Bäst i test från cirka 200 kronor och uppåt

Cava Roy Limited Edition 2017, nr 54571. 199 kr. Ordervara som snabbt tog slut i lager, men påfyllning är på gång. 

Riktigt stramt, sprängfyllt med våta stenar och maritima smaker av salta bad, rostade jordnötter, havtorn, lime, citronskal och anis. Eggande och mycket seriös stil som vågar ta ut svängarna lite.

Bruant Brut Nature 2019, nr 53045. 199 kr. Ordervara

Så läckert med gröna krispig äpplen, vit persika, kvitten och gröna plommon. Energinivån är på topp i Bruant som görs på 100 procent xarel-lo. Inga tillsatser i form av sulfiter eller socker. Bara ren frukt som har legat allt från 15 till 24 månader på flaska.

Pere Ventura Vintage 2015, nr 71075. 287 kr. Ordervara

I denna årgångscava möts 60 procent xarel-lo och 40 procent chardonnay, och de spenderar därefter minst 40 månader på jästfällningen. Billigt är det inte, men gott är det. Lika krämigt och mjukt som friskt och mineralmättat. Njut av vit persika, grillad citron, apelsinskal, pomerans och frasig croissant.

Spanska bubblor - bäst i test 2021Spanska bubblor - bäst i test 2021                      Spanska bubblor - bäst i test 2021

 

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño Gran Reserva 2016, 50583. 299 kr. Ordervara

Här kommer vi upp i prislappar á la champagne. Värt det? I mitt tycke ja. Fatjäst och personligt, detta är en riktig matcava som gillar paella, krämiga soppor, rostad kyckling och feta fiskar. Innehåll: mogna gula äpplen, kvitten, aprikos, persika, fatkryddor och mineraler. Tjusigt!

Gramona Imperial 2016, nr 92682. 219 kr. 5400 flaskor lanserades den 19/10. Finns kvar i flertalet butiker.

Gramona Imperal imponerar alltid med sina höga kvalitet, syranivå och strama kittlande bubblor, fyllda med gula plommon, renande sälta och knäck. Görs på hela 50 procent xarel-lo, 30 procent macabeo, 15 procent chardonnay och en liten skvätt parellada.

Gramona III Lustros 2013, nr 93137. 349 kr. 1200 flaskor lanserades den 26/10. Även här finns flaskor kvar att investera i.

Ett skimmer av fräschör, djup frukt och massor av intensitet. Xarel-lo och macabeo i sin finaste form med greppet, sältan, pomeransen, grapefrukten, livfullheten och komplexa, djupa aromer av mocca, rostade hasselnötter och gul, gyllene frukt. En Brut Nature som har legat i minst 72 år på jästen.

Spanska bubblor - bäst i test 2021    Spanska bubblor - bäst i test 2021  Spanska bubblor - bäst i test 2021

Spanska bubblor – bäst i test 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer