Spanien kan också cabernet sauvignon

Odlar man cabernet sauvignon i Spanien? Ja visst! Spanien med sin mångfald och storlek har gott om plats för både inhemska och internationella druvor. 

De mest odlade druvorna i Spanien är däremot tempranillo och garnacha. Där emellan hittar vi ett stort gäng inhemska druvor som airén – vilken är den mest odlade gröna druvan, bobal, viura, verdejo och mencia. För att bara nämna ett fåtal. De internationella druvorna som till exempel cabernet sauvignon hittar vi i norra Spanien, främst Katalonien och även mellersta delarna som heter La Mancha.

I Katalonien hittar vi den stora regionen Penedés, känt för sina Cava men också rejäla röda viner. Producenter som Torres och Raimat är kanske bekanta? De har båda vingårdar i Penedés och stora odlingar av druvan cabernet sauvignon. 

Torres är en av de mest betydande vinfirmorna i Spanien. Familjeföretaget grundades i staden Vilafranca del Penedés och där ligger faktiskt huvudkontoret kvar. Idag har man vingårdar utspridda över stora delar av landet, samt i Chile och Kalifornien. Miljöfrågor, fair trade och hållbarhetsfrågor utgör en stor del av deras arbete. 

Torres Gran Corona Cabernet Sauvignon Reserva 2012, nr 12697. 99 kr

En veteran på hyllorna som håller stilen och kvalitén. Spetsad med 15 % tempranillo för lite spansk touch, men visst är det cabernet i flaskan. Ett perfekt höstvin tack vare de mörka bären, lätt rostade faten och chokladiga inslagen.

Lite kuriosa; storebror, vinet Mas La Plana som kostar några hundralappar till, vann priset som bästa cabernetvin i en blindprovning i Paris 1979.

Torres

Raimat är en hundra år gammal vinfirma som ligger i närheten av staden Lleida, väster om Barcelona. Vingårdarna är enorma och en stor del av frukten går till cavan Codorniu, som numera äger Raimat. Namnet Raimat kommer från katalanskans ”raim”, som står för druvklase och ”mat” betyder hand. Symbolen med en hand som håller i en druvklase finner ni på firmans alla vinetiketter. 

Raimat Abadia 2014, nr 2738. 79 kr. BS

Raimat har också hängt med länge på den svenska marknaden. Här umgås cabernet igen med en del tempranillo. Vinet är fruktigt, mustigt och inbjudande. Här finns både söta kryddor och gott om mörka bär. Värmande i sensommarsolen.

Raimat

 

Annons:

Albet i Noya är en annan betydande firma i Katalonien, särskilt när det kommer till ekologisk vinodling. De var faktiskt de första som började odla enligt ekologiska principer i Spanien, redan på 1970-talet. Cabernet sauvignon är deras viktigaste röda druva och den hittar vi så klart i tipset nedan. 

Albet i Noya Lignum 2013, nr 71943. 109 kr. BS

Lignum är en mix på cabernet sauvignon, garnacha, merlot och syrah. Ett friskt och rent vin med ett fint bett och läckra röda bär.

7194301_Albet_i_Noya_Lignum_negre_2

Loxarel är ännu en ekologisk producent som ligger i Penedes. Loxarel jobbar även biodynamiskt och producerar allt från stilla viner, till bubbel och naturviner som lagrats på gamla amforor. Spännande minst sagt. 

Amaltea de Loxarel, nr 3169. 83 kr

Här får vi 55% cabernet sauvignon, 30% merlot och 15% tempranillo i glaset. En fruktbomb fylld med körsbär, violer, anis och sötlakrits. Pang på!

Amaltea

Läs mer

Fler artiklar