Spanien gillar cabernet sauvignon

Året var 1979. Årgången 1970. Ett spanskt vin gav stora franska slott ett rejält kock med stryk. Chateau Latour bland annat. Vinet? Torres Mas La Plana. 

Mas La Plana är fortfarande ett historiskt vin. Inte enbart för Spanien, utan för hela vinvärlden. Det kan vi tacka Miguel Torres för, som står bakom vinet.

Frukten till Mas La Plana kommer från Penedès, ett vinområde en bit söder om Barcelona. När det kommer till vinodling, delas Penedès in i tre subregioner:

Baix Penedès 

Nedre Penedes, ligger närmast kusten och är den varmaste delen. Här odlas främst gröna spanska druvsorter och även blå som garnacha, monastrell och tempranillo.

Penedès Central

Centrala Penedes är det viktigaste området för odling av cava-druvor. Många av vinodlingarna ligger 500 meter över havet, så temperaturen är något svalare och friskare än Baix Penedès. Här odlas också pinot noir, merlot, sauvignon blanc och inte minst cabernet sauvignon.

Alt Penedès

Alt, betyder hög på katalanska. Här ligger vinodlingarna upp till 800 meter över havet och detta är den svalaste delen. Ett bra område för riesling, chenin blanc och chardonnay bland annat. Den gröna druvan parellada som har sitt ursprung i Penedès odlas här med stor framgång. 

Torres har kvar sitt huvudkontor i Penedès och de producerar fortfarande Mas La Plana, som kommer från en enskild vingård på 29 hektar. Plotten planterades under 1960-talet och består av enbart cabernet sauvignon. På den tiden gick den under namnet Gran Coronas Black Label och stack ut med sin bourgogneflaska. Vinet innehåller endast cabernet sauvignon, där varje årgång får tala. Det är ungt, väldigt ungt när det lanseras, så en källare eller ett bra vinförråd är vindoktorns order.

Årgång 2011 av Mas La Plana lanserades i början på maj. 360 flaskor tog slut på två röda. Jag provade, men hann aldrig köpa. Årgången är både ung och stram och kommer behöva några år innan det börjar hända grejer. Priset ligger idag på 389 kronor vilket måste anses lågt, sett till både kultstatus och lagringskapacitet. 

Mas La Plana

Annons:

Vill du fortfarande komma åt den där spanska cabben? Prova vinerna från Jeon León, som också ligger i Penedès. Firman grundades under 60-talet och ägs sedan mer än 20 år tillbaka av Miguel Torres. Vinmakerska är Mireira Torres, dotter till Miguel.

Fokus? Cabernet sauvignon så klart och andra internationella druvor. 

Jeon Leon Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2007, nr 85653. 189 kr. BS

Frukten är saftig och drar åt cassis och andra röda syrliga bär som lingon, tranbär och surkörsbär. Höga syror och mineraler samsas med de fint integrerade tanninerna. Kvar finns istället en finkornighet och en trevlig, lätt krämig eftersmak där vi hittar drag av sandelträ, lite ceder, balsamico och fikon. Inte alls fel till secreto iberico med puré på jordärtskockor och potatis. En krämig sås på rostad paprika vill vi också ha till.

Innehåll: 85 % cabernet sauvignon och resterande cabernet franc. 18 månader på amerikanska och franska ekfat.

Jeon León Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2007, nr 85148. 279 kr. BS

La Scala är rundare, med en tydligare fatkryddighet. Doften bjuder på lite menthol, rostade och rökiga toner av kryddnejlika, tobak och cigarrlåda. Frukten drar även här åt det syrliga och friska hållet. Tänk granatäpplen, lingon, röda vinbär som toppats med rostade valnötter, ceder och katrinplommon. Kan sparas vidare för den som vill. Annars blir denna fint prissatta cab perfekt till höstens grytor, där rotfrukter, svamp och feta såser har en stor roll.

Innehåll: 100 % cabernet sauvignon från La Scala som är en single vineyard på åtta hektar. Jordmånen är stenig och mager. Lagras i 24 månader på både franska och amerikanska ekfat.

Jeon León Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 1996, PI. Kontakta importören.

Ett vin som firar 20 år. Inte illa. Och som vi alla vet är 20-åringar jäkligt energiska och fulla av liv. Denna vinare är ingen undantag. Tanninerna finns där och de är faktiskt rätt strama. Syran har sin stadiga position. Frukten är så klart avrundad och har omvandlats till smaker av valnötter, fikon, balsamico, söt piptobak och plommon.

Att Le Havre kan lagras i 20 år och några år till, inger respekt. Jag är impad, bokar och bugar och smuttar vidare.

Que viva cabernet sauvignon!

Importör är Torres

Läs mer

Fler artiklar