Spanien – garnacha i många skepnader 

Garnacha kommer i många skepnader och tilläggsnamn. Eller mutationer snarare. Nu är det ingen mutant som i filmerna X-Men, fast visst har druvan en och annan superkraft. Från slank, sval och elegant med vibrerande röd frukt till mörkare, intensivare och långlivad.
Varma torra klimat är ingen problem för denna superhjälpte. Den har heller inget emot lite hjälp från sina vänner syrah och mourvedre. Tillsammans bildar de pojkbandet, eller tjejbandet, GSM. 

Spanien och garnacha 

Att garnacha är en av världens mest odlade druvor är alltså inget större mysterium. Ursprunget är däremot höjt i ett dunkel. Här får vi ta till en säker källa för att få lite klarhet i mörkret. Källan heter Jancis Robinson och hennes bok Wine Grapes är ett hett tips för den som vill lära sig mer om de 1368 druvorna som är med i denna tungviktare. 

En teori håller hårt på druvans spanska arv. Härkomsten sägs vara Aragón i norra Spanien, där den omnämnts i böcker under synonymen aragones.

Men Italien vill också ta åt sig av äran, åtminstone medelhavsön Sardinien. Har du varit där och svept ett glas rött till den grillade spädgrisen, är chansen stor att det var gjort på cannonau. Det inhemska ö-namnet för garnacha. Sardinien var en spansk koloni under 1479 till 1720, så teorin är inte helt tokig. 

Det kommer mera. 

Namnet kan också ha formats från katalanskans garnaxa, en slags klänning som bars av spanska domare och rådgivare i början på 1700-talet. 

Däremot så anser Dr Gianni Lovicu, en av Sardinens främsta forskare inom vitikultur, att namnet garnacha har formats från den italienska druvan vernaccia. En druva som var vida spridd över Europa under medeltiden. 

Vi vänder vinglaset mot Spanien igen. Trots allt, finns det fler bevis på att garnacha föddes och uppkom här. En av anledningarna är just druvans mutationer – garnacha tinta, gris och peluda – som bara finns i just Spanien. Och inte på Sardinien. Ett område med stor mångfald är ofta ursprunget till en planta, vilket återigen pekar på att garnacha är och förblir spansk, i alla fall till en början. 

 

Annons:

Som på beställning inför denna artikel var Joán Angel, grundare till vingården Edetaria, precis på besök i Stockholm. Hans vingård ligger i Terra Alta, ett område söder om Priorat i Katalonien. Här regerar garnacha – flera varianter av den.

Jag passade på att fråga Joán om druvans härkomst.

– Det är ingen som vet, var hans tydliga svar. Skriv det.

– Man pratar om Katalonien och Sardinien, men det finns inget direkt svar. Däremot har Katalonien hela fem typer av garnacha och det är fler än något annat område. Det kan vara ett bevis nog på att vi faktiskt är druvans födelseplats.

Joán har med sig färska siffror, som visar hur fördelningen av antal hektar ser ut i Katalonien.

D.O Terra Alta har den största ytan med nästan 3000 hektar vingårdar.

D.O Q fyller på med 744 hektar och D.O Monstant är tätt efter med 678 hektar.

D.O Empordá som är ett litet område norr om Terra Alta har omkring 500 hektar.

Resterade 940 hektar är utspridda på mindre appellationer.

Vi bryter ner siffrorna ytterligare och får fram en ny siffra för hela Katalonien och enbart garnacha. Då landar vi på 5837 hektar för att vara exakt. I denna siffra ingår garnacha negra, blanca, tintorera, peluda och roja (gris) – alltså fem olika typer av garnacha.

Djungeln växer.

Joán återvänder till sitt Terra Alta och sin vingård, där han idag äger 60 hektar. Merparten består av röd och vit garnacha samt mindre plotter med syrah, carinena och viognier. En stor del av rankorna är old vines (gamla vinstockar), minst 50 år och uppåt.

För att komma tillbaka till garnacha och alla dess mostrar, tar Joan upp ett bra exempel; tempranillo. En druva som odlas på flertalet platser i Spanien, som Rioja och Ribera del Duero. Fast ofta under olika namn, eller synonymer om man så vill. I Ribera del Duero går den under namnet tinta fina.

– Det är en fenotyp, berättar Joán. En druva, eller ranka, som har anpassat sig efter sin terroir.

– Vår vanligaste garnacha – i just Terra Alta – går under garnacha fina. En fenotyp som har format sig till vårt klimat, vår jord och miljö.

Klokare? Det vette katten. Ingen vet ju, för att citera Joán igen. För att eventuellt bli lite klokare, rekommenderar han sidan Wine Mosaic. Det är en organisation som jobbar med att skydda och marknadsföra de ursprungliga druvsorterna i Medelhavsområdet.

Hemsida: http://www.winemosaic.org/en/

Kloka på vinerna från Edetaria blir vi alla fall. Joán har med sig några nya viner för den svenska marknaden, viner från single vinyards, där alla typer av garnacha och även cariñena får vara med. Vi kommer att kika närmare på några av vinerna i nästa artikel.

Jag gillar verkligen vinerna från Edetaria. Men i detta nu, ett mörkt november, ser jag mest fram emot ett glas rosé i form av Via Terra Rosat för att fly en stund till varmare, ljusare tider. Den är förresten gjord på garnacha den också, men inte vilken som helst. Det är den ludna varianten – garnacha peluda – en ranka vars löv är ludet undertill. En vild och lite bångstyrig druva enligt Jóan, som mognar när den känner för det.

Skål för garnacha, luden eller ej!

Läs mer

Fler artiklar