Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Sött på tallriken och i vinglasen

Vi avrundar vårt tema kring mat och vin i kombination med något sött. Det är kanske finalen alla har väntat på?! Sött är ju så gott och det blir ännu godare om man håller sig till några enkla regler.

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/vinhotell_dessert_anetterosvall.jpgPå sätt och vis finns det bara en enda enkel regel kring söta viner och desserter.

Det söta vinet måste vara sötare än desserten!

Lägg det på minnet, så har du kammat hem många poäng i vinkunskap på direkten.

Varför? 

 Tänk dig att du tar en tugga på ett sött äpple, eller kanske en bit ananas. Direkt efter sippar du på ett vitt, helt torrt och stramt vin. Vinet kommer att få en sur och besk smak, på grund av den naturliga sötman i frukten.

Detsamma gäller även alla typer av desserter. Det finns så klart en uppsjö av olika sötsaker. Allt från sockerchocken till mer vuxet och lite bittert i form av mörk choklad. En del sötsaker har hög syra från citrusfrukter. Andra är krämiga, förföriska och mäktiga. Bara för att vinet är sött, så passar det inte till allt i efterrättsväg – vi måste matcha det hela därefter.

Hur sött är vinet? 

En del vinetiketter är vänliga nog att berätta för oss vilken typ av vin det är. Leta efter late harvest, vendagne tardive – sent skördade druvor som har fått en naturlig sötma.  Portvin till exempel är alltid sött. På Systembolagets hemsida står det ofta vilken söthetsgrad vinet har. Importörernas hemsidor brukar också vara informativa. Så leta, prova och var inte rädd för att fråga eller maila producenter, importörer eller oss.

 

 

 

 

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/08/pple-hst-600×329.jpgEftersom vi går mot våren – och inom några månader kan vi hälsa sommaren välkommen – tycker jag vi håller oss till lättare, friskare och säsongsanpassade efterrätter. Jag tänker mig mycket frukt, gärna pajer med svenska äpplen, fromage, sorbet och krämig glass.

Till en hederlig svensk äppelpaj, med vaniljsås

Här passar det fint med något med smak av just äpplen. Inslag av kola, knäck, nötter och julkryddor är också något som kan finnas i en äppelpaj.

Alambre Moscatel 2010, nr 8117. 69 kr för 375 ml

Knäckigt, nötigt och sött från Portugal, med kryddiga smaker av kanel, farinsocker och torkade russin.

Till en fräsch fruktsallad, med dina favoritfrukter

Här vill vi ha något som smakar just frukt och som inte är för tungt och tar kål på frukterna. En moscato från Asti i Piemonte är söt, lätt bubblande och frisk. Den är fruktig och lättsam med sina inslag av druvor, päron och citrus.

Castiôn Moscato d’Asti 2016, nr 7873. 92 kr för 750 ml

Denna moscato är läskande och smakar mycket och gott av fläder, päron, citron och melon. Drick till fruktsalladen eller häll direkt över.

Till citronsorbet, somrigt och friskt 

Citron har hög syra. Då behöver vi ett lika friskt vin, för att möta upp syrligheten. Gärna ett sött som dessutom smakar citrus.

La Fortuna Late Harvest 2013, nr 8365. 99 kr för 375 ml

Sent skördat vin från Chile, som har söta och djupa smaker av citron, honung, apelsin och konserverad aprikos.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer