Sött i glasen i sommar

Sommaren må vara kort, men den är söt också. Lika söt som god. Precis som bären, frukterna och allt som mår så bra nu under den värmande solen. Vi matchar sötsakerna med något lika sött och förföriskt på flaska. 

Sött i glasen i sommar

Det är i detta nu som jordgubbarna är som sötast. Som körsbären är som allra bäst. Rabarbern har precis börjats skördas och snart kommer de svenska bären som svarta och röda vinbär och lite senare krusbär. Ljuvligt söta och smakrika bär. Proppade med vitaminer, sötsyrliga smaker och framför allt årstiden. 

Låt inte bären gå till spillo. Frossa! Vare sig du köper dem i matbutiken, har egna bärbuskar eller spenderar en dag med självplock; passa på. Varför inte göra härliga somriga dessert på bären och frukterna? Vi har många smått livsfarliga recept i våra arkiv. Redo att förverkligas och inte minst kombineras ihop med söta viner.

 

 

Kom ihåg den enkla tumregel när gäller sött vin; vinet ska vara sötare än desserten, för att inte upplevas som torrt eller surt. 

Söta viner är tyvärr inget som flyger ut från hyllorna. Utbudet är överraskande nog ändå relativt brett, med allt från pärlande söta droppar till riktigt djupt, rikt och intensivt fruktigt. Stilar för alla typer av desserter och även budgetar.

Vi har smuttat oss igenom både nya och gamla favoriter. Några hittar ni direkt på hyllan, en del kräver en enkel beställning. Matchande recept finnns till samtliga drycker. Leta gärna efter fler i vår receptbank, som ni hittar här. 

 

Domaine Saint Thomas 2019, nr 4683. 99 kr för 375 ml. Nytt i fast sortiment 1 juni.Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2021

Trevlig nyhet i ett exemplariskt format.

Druvorna heter muscat blanc à petits grains och muscat d’alexendrie och ursprung är Rivesaltes i Languedoc.

Smakrika gröna päron, mandarin, ananas, passionsfrukt och citronskal slingrar sig ur glaset. Vi fångar frukten och serverar denna somriga sötnos med mazarintårta, muffins med skogsbär och en sockerkaka med apelsinsmak i all sin enkelhet.

 

Brachetto d´Acqui Braida 2018, nr 6260. 99 kr för halvflaska. Fast sortiment, finns i över 300 butiker.

Bästa druvan brachetto d´acqui från vinfirman Braida i Piemonte återkommer år efter år.

Sött i glasen i sommarIngen sommar utan brachetto helt enkelt! Lätt pärlande och proppad med sötsyrliga rabarber, vilda hallon, varma jordgubbar och körsbär.

Ett självklart val till rabarberpaj med vaniljsås, varma körsbär med vaniljglass och även choklad i alla former – gärna en mousse på ljus choklad toppad med rostade vita mandlar.

 

Annons:

Gianni Doglia Moscato d’Asti 2020, nr 7925. 89 kr. Fast sortiment, finns i cirka 90 butiker. Finns även på halvflaska för 69 kr.Sött i glasen i sommar

Det är något så somrigt och lättjefullt över moscato d’asti. Banalt och alldeles för sött tycker säkert somliga. Låt dem tycka det.

Jag sköljer gärna ner hela Gianni en het sommardag med ett glas välkyld moscato. Eller matchar till den stor fruktsallad och kanske en kula citronsorbet. Funkar lika bra till mandelbiscotti och nybakade madeleinekakor också. Pigg ny årgång fullastad med gröna torkade päron, fläderblom, söt persika, citronlemonad och endast 5 procent alkohol. Det blir ett glas till.

 

Brokenwood Wines Sticky Wicket Semillon 2017, nr 90571. 357 ml. 179 kr. 2000 flaskor lanserades 8 juni.

Sticky fastnar man gärna med.Sött i glasen i sommar Pomerans, physalis, kanderade apelsinskal, riven ingefära, konserverad aprikos och persika, bergamott, earl grey; här flödar smakerna och vällustan.

En underbar semillon á la Sauternes från Australien. Sommardröm till citronfromage, citrontarte, rababerpaj och mogna ostar framåt kvällskvisten efter den långa grillmiddagen.

 

Château la Variere Le Savetier 2018, nr 2200. 139 kr. Ordervara, finns dock i cirka 70 butiker.

Lite chenin blanc får det bli också. Jag älskar den som torr. Med sötma smakar den minst lika bra.

Det svårt att värja sig. Här är ursprunget Coteaux du Layon i Anjou-Saumur, Loiredalen.Sött i glasen i sommar

På den dignande dessertbrickan ser vi gärna peach melba, frasig och seg pavlova med stenfrukter, smulpaj på hallon och rabarber och syrligt frisk citronfromage.

I glaset flödar torkad aprikos, mandelmassa, pomerans och kanderade citronskal.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar