Sött i glasen i jul – sött vin

Det är lika bra att gå all in. Julen är kort. Ska vi ändå frossa i en massa julmat och sötsaker så kan vi lika gärna kombinera dem med mer sött, i form av sött vin. En skål för sött vin i glasen i jul. 

Sött i glasen i jul – sött vin

Söta viner har tyvärr ett litet problem. De är älskade av nästan alla, men ingen dricker dem längre. Här kan vi faktiskt säga att det var bättre förr. Då dracks det portvin, madeira, sherry och sauternes som om det inte fanns en morgondag. Och det var inte bara begränsat till högtider som jul, utan det gick minsann att njuta av dem under hela året.

Den tiden är dock förbi. Men nu är det åtminstone jul igen och dags att korka upp det söta. Vi har några tips på vägen och passande recept för extra söt guldkant på julen. 

Freixenet Malvasia Cuvée de Prestige 2011, nr 74222. 159 kr. Beställning.

En söt, mousserande cava. Japp, ni läste rätt. Det må verka som en udda fågel, men ge den en chans för detta är riktigt häftigt. Och väldigt unikt.

I glaset möts vi av rostade hasselnötter, valnötter, kanderad ingefära och kanderade päron, apelsin, pomerans och torkade äppelringar förstärkt med rökig mineral och lite mocca.

Poppa till paj med kola och nötter, glass med kolasås och creme caramell. I jultider poppar vi den till torkade frukter, engelsk fruktkaka, panettone, knäck och saffranslängd fylld med mandelmassa.

Innehåll: 100 % malvasia med en sötma på 52 gram per liter.

 

De Bortoli Noble One Botrytis Semillon 2013, nr 89041. 259 kr för 375 ml. Beställning.

Australiens svar på Sauternes. Det är minsann inget dåligt svar. Det är sött, simmigt och smaskigt som få! Vi hittar passionsfrukt, mogen aprikos, inlagda stenfrukter, blodapelsin, lite kola och te i den lilla flaskan. Stor koncentration och en lång, djup eftersmak.

Jag tänker saffranspannacotta, citrussallad med valnötter och torkade fikon, gotländska saffranspannkakor och gärna mögliga ostar – tänk bitig roquefort – på mjuk pepparkaka. Jag kan också tänka mig lagring i fem, tio år.

 

Annons:

Graham’s 10 Year Old Tawny, nr 88121. 299 kr. Beställning

Min kollega Anders Levander har redan skrivit om tawny och portvin i artikeln nedan. Jag instämmer i hyllningskören. Tawny är så gott och så underskattat. Att det kan rymmas så många smaker och nyanser i enda flaska. Körsbär, vilda hallon och rostade kastanjer mixas med farinsocker, fudge, mineral och en lång, frisk eftersmak. Smaklistan kan göras ännu längre.

Givet till nötskålen, kola, mögliga ostar, torkade frukter inbäddade i mörk choklad och marsipangrisar. Lika givet till cigarren vid brasan också. Eller istället för glöggen till julminglet. Finns även på liten flaska om 200 ml för 109 kronor

Banyuls Rimage Mise Précoce 2017, nr 2485. 169 kr för 500 ml. Fast sortiment.

Nyhet i september som finns i över 100 butiker. Det är alltså bara att hugga en flaska när du ändå är ute och julstökar.

Torkade frukter, lakritsrot, söta skogsbär, pomerans och kakao i glaset. På desserttallriken; inkokta fikon, chokladdoppade nötter och kladdkaka med glöggkryddor. Eller retrostyle med after-eight päron. Old school är cool.

Innehållet består av 100 % saftigt söt grenache och härliga 107 gram socker.

Dufvenkrooks Julmust med Enbär, nr 19016. 16,90 kr. Fast sortiment.

Icke att förglömma – våra svenska alkoholfria drycker. Allt måste inte innehålla alkohol bara för att det är jul, man kan ha kul ändå.

Men det måste smaka gott. Och juligt. Det gör julmust. Särskilt denna nyhet från glöggkändisen Dufvenkrooks, som spetsats med enbär för lite extra krydda. Här hittar vi de vanliga misstänkta; som kanelstång, julkryddor och peppar tillsammans med ja, julmustsmak. Gott och helt alkoholfritt till vörtbröd med julskinka, pepparkaka med lagrad ost och ris á la malta. Med mycket mera.

Läs mer

Fler artiklar