Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper

Söta viner. Så gott, men tyvärr inte speciellt poppis längre. Tittar man på Systembolagets utbud leder Portugal ligan - tack vare sitt portvin. Därefter kommer Spanien med sin sherry. På tredje plats: Sverige! Tittar man närmare på innehållet ser man att den är fylld med glögg. Så klart.

Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper

Andra advent står för dörren och vi är redo att fylla glasen med glögg. Eller? Inte för att på något vis ta ner populariteten hos glögg – men det finns andra drycker som också smakar jul. 

Några av har min kollega Magnus redan skrivit om. Som julöl, must, mumma och snaps. Drycker som också hör julen till och som är ett måste för många. Vare sig snaps eller öl är välkommet i mitt glas – då håller jag mig hellre till vatten. Man kan inte gilla allt – jag tycker om så mycket annat ändå!

Ska det vara något sött i glasen under julhelgerna får det gärna stå Port eller Tawny på flaskorna. En Marsala är inte så pjåkigt heller – denna italienska dryck kan användas till så mycket mer än smaksättning i tiramisu. Varför inte våga oss utanför Europas gränser? I Australien har man en lång historia av att göra fortifierade viner. Muscat är en av dem. Good on ya mate!

 

 

När det kommer till julens sötsaker så finns det inga gränser. Ledorden är mycket och ofta!

Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper

En personlig favorit är julchokladen jag alltid gjorde som liten med min syster. Hasselnötter hackades fint, blandades med torkade frukter som fikon och russin. Därefter doppas denna lilla söta boll i choklad. Den fick sedan stelna i vår bastu (som fungerade perfekt som kylrum med all julmat). Jag gick så klart och ”tittade” till chokladen då och då. Man måste ju kvalitetskontrollera! Vi gjorde också katrinplommon dränkta i cognac som fylldes med mandelmassa och därefter doppades i choklad. En till favorit med lite mer bett i.

Eftersom julen 2020 inte ser ut som andra jular, kanske vi ska ta oss mer tid att göra vårt eget julgodis. Vi kommer och ska spendera mer tid hemma, så allt kommer hinnas med. Nu saknas bara lite inspiration, recept, choklad och passande dryck.

 

 

Samtliga söta jultips nedan finns redan på Systembolagets hyllor.

Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper

Yalumba Antique Muscat, nr 83887. 229 kr. 1500 flaskor lanserades den 17/11. I dagsläget finns vinet kvar i cirka 90 butiker.        

Muscat är druvan som har hängt med sedan urminnes tider. Även i Australien har den en lång historia.

Antique är gjort som ett starkvin – torkade druvor jäser ihop med druvskalen.

Druvsprit tillsattes därefter för att avbryta jäsningen och bibehålla sötman.     Sofias tips - tillfälligt sortiment 17 november 2020

Och sött är det. Och ack så gott!

Simmigt, syndigt och sjudande av farinsocker, anis, gula russin, torkad aprikos och apelsinskal.

Som gjort för julen!

 

Annons:

Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper

Graham’s LBV Late Bottle Vintage 2015, nr 8000. 159 kr. Fast sortiment, finns i 370 butiker. Late Bottle Vintage – LBV – är ett årgångsvin som lagras i minst fyra år på fat.

Klassiker. Koncentrerat och knökat med dadlar, fikon, mörk choklad och kryddiga drag  av kryddnejlika, peppar och även torkad basilika.

En ren njutning till brasan, badet eller fikon doppade i choklad. Och naturligtvis kladdkaka! Kanske spetsad med lite portvin?

Churchill’s Late Bottle Vintage 2015, nr 8016, 195 kr. Fast sortiment, finns i över 230 butiker. Halvflaskan kostar 109 kr.

Riktoch på samma gång frisk i sin stil. Churchills LBV smakar fortfarande mycket port men har en betydligt lägre sötma än många andra jämnlikar med sina toner av mandelmassa, körsbär, plommon, en gnutta söt peppar och lite viol. Snyggt!

Till allt med marsipan tack. Marsipangrisen doppad i choklad eller allt med nötter, chokladen och torkade frukter.

Offley 10 Years Old Tawny Porto, nr 8026. 239 kr. Nyhet I fast sortiment 1/12. Finns i samtliga butiker.

Trevligt tawny-tillskott på hyllorna! Fullknökad med knäck, brända mandlar, pomerans, torkade frukter och en hint av söt frestande mjökchoklad och julens kryddor. Både värmer och mjukgör kroppens stela vinterleder.

Passar som det är – Tawny kan stå upp för sig själv. Om du måste ha något sött till, prova till saffranslängd med mandelmassa.

Söta viner - drycken som alla älskar men aldrig köper.       Söta viner - drycken som alla älskar men aldrig köper.     Sofias tips - fast sortiment 1 december 2020

Vegansk chokladtårta med kaffetryffel

LÄS MER

Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper

Florio Marsala Superiore Dolce 2016, nr 8403. 119 kr. Fast sortiment som finns i 100 butiker. Halvflaskan blir din för 72 kronor.  En Superiore lagras i två år på fat.

Marsala klingar kanske rätt simpelt. Just ja, det där vinet man häller i en tiramisu.

Eller så gör kan inte det.

Utan dricker det till krämiga ostar, gärna getost och även såna med lite mögel i.     Söta viner - drycken som alla älskar men aldrig köper.

Inte så sött som man kan tro.

Här finns härliga toner av rostade mandlar, dadlar, svarta fikon och fin sälta i slutet.

Utmärkt till mjuk pepparkaka, desserter med apelsin, saffranspannkaka, knäck och för all del i en tiramisu.

Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar