Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vin på nätet
Skriven av Sofia Ander

Köp vin på nätet

Vi behöver inte ligga på latsidan helt i sommar bara för att det är semester. Men vi kan ligga kvar i både hängmattan och solstolen och beställa vin. Köp vin på nätet. Idag besöker vi två näthandlare med ett lite annorlunda tänk och utbud. 

Nätbutiker som säljer vin skriver vi gärna om här på din DinVinguide.se. Atomwine och Winefinder bland annat, är två seriösa favoriter, med ett brett utbud. De står för all skatt, moms och levererar vinerna direkt hem till din dörr. Det ska vara enkelt att köpa vin på nätet. Det är en av många anledningar till att jag lägger mina vinpengar där, istället för att irra runt i en monopolbutik.

De flesta vinbutiker på nätet, ser ut som vilken vanlig nätbutik som helst. Du väljer vilka viner du vill ha, mixar fritt, lägger dem i kassan och som krav ska du ofta köpa minst sex flaskor.

 

Domaine d’Escapat jobbar på ett annat sätt. 

Året var 2012, när Domaine d’Escapat hamnade i svenska händer. Faktiskt många svenska händer – 800 delägare för att vara exakt.

Vi backar bandet lite. Ägaren till Domaine d’Escapat är Bruno Ohlzon, som gått från att vara hockeyspelare på elitnivå till affärsman i byggbranschen och till slut vinbonde. Är inte det något som vi många går och drömmer om? Vinbonde-biten alltså.

Inget är omöjligt, tänkte Bruno, som ville ha en plats att landa på. En gård, helst vingård, som inte var för kostsam. Vinet var inte helt nytt i Brunos liv, som mellan varven även hunnit med en karriär som vinimportör. När han hittade vingården Domaine d’Escapat i Languedoc-Rousillon, föll allt på plats.

Gården var i toppskick och producerade redan vin, i stora volymer och för bulkverksamhet. Över 50 hektar är planterat med vin, med druvor som grenache, syrah, cabernet sauvignon, carignan och viognier. Men Bruno ville bort från bulken och göra vin på sitt sätt. Och inte minst ett lite annorlunda sätt. Tack vare sitt stora kontaktnät och sinne för affärer, fick Domaine d’Escapat en nystart.

Bruno erbjöd sina kontakter och vänner att bli delägare i vingården. Genom pepins.com, som jobbar med crowdfunding, kunde de som ville investera 500 kronor eller uppåt i gården.  Idag har man 800 delägare, som har möjlighet att vara med i hela processen – från skörden, till vinmakning och göra ditt eget vin, samtidigt som man kan bo på gården.

– En upplevelse på flaska, för att citera Bruno. 

Vinerna köps direkt på hemsidan och ett fåtal går även att beställa via Systembolaget. Vi har givetvis provat ett gäng av vinerna. Escapat levererar hem till din dörr, samtidigt som de har ordnat med både skatt och moms.

Så luta dig tillbaka i hängmattan och klicka hem dina sommarviner. Nästa leverans blir den 7 augusti.

Några favoriter från Domaine Escapat

Le Capitaine Roussanne

100 % roussanne stöter man inte på så ofta. Detta är ett inbjudande och smarrigt exempel med smaker av vit persika, gula plommon, aprikos, en näve valnötter och örtiga toner. Kul!

Le Capitaine Viognier 

Visst är det viognier i glaset, fast med en oväntat pigg syra och trevlig mineralitet. Här möts vi av apelsinblom, persika, ett fång rosor, mald muskot och lite kardemumma. Snyggt!

Le Capitaine Numero 6

En blend på 85% syrah och 15% mourvedre, med bra drag i både bett och syra. Stilen är ändå öppen och bjuder oss på en fin rökighet och saftiga smaker av körsbär, vildhallon och plommon.

Hemsida: https://www.escapat.com

 

Old Land är också en nätbutik. En lite mindre sådan, fast med stor personlighet och stora viner. Här kan du hitta både nya och gamla årgångar från Bordeaux. Champagner som inte finns på Monopolet. Toppviner från Italien. Grappa, rosé och även den finfina uppfinningen Coravin – en oumbärlig present till vinvännen som har allt. Fokus ligger på Europa, utöver lite vin från Australien – Chapoutiers intressanta projekt Tournon – som inte finns hos någon annan importör i Sverige.

Old Land säljer även en hel del vin till olika krogar och vinbarer i Stockholm, som Sturehof, Combo och La Madrina. Där kan du njuta av både italienskt och franskt rödtjut, såvida du inte slår till på några lådor själv så klart. Vinerna säljs lådvis – sex flaskor av samma vin, utvalda mixlådor finns också. Skatt plus moms har de redan ordnat med. Leverans till din dörr kostar 175 kronor.

 

Jag har slagit till på mixlådor med champagne från den lilla familjeproducenten Chapuy i Oger. Lysande chardonnay, med fin krämighet och ett lika lysande pris.

Senaste tillskottet blev en låda furmint från legenden Istvan Szepsy i Ungern. Visst behöver vi mer furmint i våra liv? Och gärna fler nätbutiker med vin.

Mer info om viner, leverans finns på hemsidan: https://oldland.se

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer