Sommarens bästa bär och frukter

Sötsyrliga körsbär, solvarma svenska jordgubbar, söta hallon, gula stenfrukter som nektarin, aprikos och persika. Och vattenmelon. Vi får inte glömma vattenmelon. Jag vet, det är inget bär - men ingen sommar utan krispig, söt och svalkande vattenmelon för mig. Inte mycket kan mäta sig med sommarens bästa bär och frukter.

Sommarens bästa bär och frukter

Det skulle vara drycken till då. Dryck, tänker ni. Räcker det inte med gräddmjölk och socker till jordgubbarna? Visst kommer vi långt på det. Men nog vill man förgylla desserten ytterligare ett steg och fira att det blev sommar och semester, trots allt. Ja då räcker inte mjölk för min del i alla fall.

Jag vill ha lätt pärlande moscato. Eller rödrosig brachetto. Kanske något gjort på äpplen för att hylla vår svenska vinproducenter. En dryck laddad med smaker och syrlig sötma men inte med en massa alkohol. Jag vill ju ha ett glas till. Och kanske ännu en portion bär, fruktsallad eller sorbet. Sommaren är ju som bekant kort och som det ser ut nu håller den på att nästan regna bort. 

 

 

Vi måste med andra ord njuta i detta nu. För sommarfrukterna är bara här en kort stund. Fånga in dem och skölj ner med nedan tips. 

Sommarens bästa bär och frukter och drycken därtill

Brachetto, japp, druvan heter så och den odlas i Piemonte. Leta gärna reda på vinerna med den högsta klassificeringen DOCG, Brachetto d’Acqui Denominazione di Origine Controllata e Garantita, som görs i både stilla och lätt bubblande varianter. Stilmässigt är alkoholhalten låg men smakerna höga. Tänk flytande hallon, typ.

Sommarens bästa bär och frukterDrick: Brachetto d´Acqui Braida 2019, nr 6260. 99 kr för halvflaska.

Fast sortiment, finns över 360 butiker.

Mjuka bubblor som smakar körsbär, vilda hallon, lika vilda örter, mandlar och marsipan.

Din bästa vän till en skål med jordgubbar, en klick grädde och hyvlade mandlar.

Eller inlagda körsbär med chokladmousse.

 

Annons:

En annan frestelse är moscato. Ännu en sötnos från Piemonte. Vi snackar så klart Moscato d’Asti. Söt, syrlig och lätt blommig med dofter och smaker av fläder, citruslemonad, passionsfrukt och gula päron. Från rätt producent kan moscato vara gudomligt. Som från Vajra och Massolino till exempel.

Drick: G.D Vajra Moscato d’Asti 2019, nr 90166. 119 kr. 4800 flaskor lanserades den 10 juni, finns kvar i flertalet butiker.

Nyligen provat och då tyckte jag så här: ”Avsluta sommarmiddagen (eller börja dagen) med denna charmör. Krispigt och härligt sött med passionsfrukt, kiwi, krusbär och pigga syror. ”

Drick: Massolino Moscato d’Asti 2019, nr 77015. 149 kr. Beställning

Frisk, läskande och livsfarlig med gröna äpplen, gula päron, fläder och mineraler. En dröm till jordgubbar inlagda i sockerlag med mynta.

Båda vinerna charmar lätt av dig solhatten utan att sakna vare sig hög kvalité eller balans. Detta är riktigt bra moscato som gör sig bäst till frisk citronsorbet med färska jordgubbar eller en seg pavlova med samma bär. Eller en stor fruktsallad där vattenmelon dominerar. Toppa hela härligheten med moscato.

Sommarens bästa bär och frukter    Sommarens bästa bär och frukter

Sommarens bästa bär och frukter och drycken därtill

Italiensk finess och klass i alla ära. Men vi får inte glömma vårt eget land.  Vi är faktiskt numera ett dryckesland att räkna med och inte räkna ut.  Italien, Frankrike och Spanien känner sig nog inte hotade, men en konkurrent – det är vi. Särskilt på den söta sidan.

Tittar vi på Sveriges råvaror och tillgångar är druvodlingen fortfarande liten. Men äpplen, det har vi oceaner av. Skåne kallas inte för äppelriket utan anledning. I totalt motsatt riktning – Norrland – finns det också äpplen. Syrarika sådana som används till Brännland Iscider. Inspirationen kommer från Kanada som är kända för sin iscider. entreprenören Andreas Sundgren Granit som står bakom Brännland, började småskaligt, med just iscider. Idag finns både cider och flera typer av söta viner i portföljen. Allt gjort på äpplen, frysta sådana med stor koncentration och fin naturlig sötma.

Drick: Brännland Iscider 2018, nr 2918. 249 kr.

Fast sortiment, finns i över 380 butiker.

Djup, rik och så tät med smaker av gula hallon, hjortron, mogna svenska äpplen och friska syror.     Sommarens bästa bär och frukter

Till allt med äpplen, naturligtvis.

Men ska vi titta på vad som finns i säsong så väljer jag gärna grillad persika eller nektarin med vaniljglass.

 

Läs mer

Fler artiklar