Sommar, salma och vin 

Högsommar! Som i höga temperaturer och förhoppningsvis en puls som är motsatsen till just hög. Nu får man lata sig, ta dagarna som de kommer och lägga tiden på att bara vara - inte på alla krav och måsten. 

Sommar, salma och vin

Men äta bör man. Fast sommaren och solen säger åt att oss att spendera tiden ute. Inte vid spisen och framför allt inte vid ett långkok. Det tar vi i höst och vinter. Nu ska det helst gå snabbt och vara kallt. Det är min filosofi när det gäller sommarens måltider. Vi behöver inte tumma på kvalitén och smakerna för det. Räksallad, gazpacho, kallskuret, insalata caprese, rökt fisk och meze är perfekt sommarmat som är enkelt att laga. Picknickvänlig är den också. Bara att preppa, packa och picknicka alltså. 

En av mina kalla matfavoriter är salmalax. Det måste inte vara just salma. Fast det ska vara en fin bit lax som kan ätas kall och rå. Det ”lagar” jag ofta under sommaren. Semestermat deluxe, som också är vinvänlig – det är av stor vikt. Här får toppingen och tillbehören styra vinvalet. Jag brukar hålla mig till två varianter, som varierar lite beroende på vad som finns i kylen för tillfället. En med asiatiska vindar och en med sydeuropeiska smaker. Jag är ingen receptmänniska men ska göra mitt bästa för er skull.  

Heja snabbmaten, sommaren och salmalaxen!

Börja med ett stycke salmalax - räkna med cirka 300 gram om det är till två personer och som huvudrätt. Jag skär den alltid tunt och lägger upp skivorna på ett fat.

Här har ni ett ungefärligt recept på den asiatiska versionen. Goda tillbehör är ångade edamamebönor och en sallad med risnudlar, koriander och cashewnötter. Har man simmat, varit aktiv och hoppat i plurret hela dagen? Lägg till några dumplings eller kokat ris.

Några teskedar japansk soja efter tycke och smak

Några stänk fisksås om man vill och gärna lite riven ingefära

En halv lime som pressas över laxen

Kanske lite ponzu-sås, eller teriyaki om man vill ha mer sötma

Eventuellt en tunt hyvlad chilifrukt – använd mandolin – skriver bara det en gång!

Toppa med rostade sesamfröm, lite sesamolja och varför inte tunna skivor avokado

Asiatiska toner tar oss raka vägen till Europa med nedslag och stopp i rieslingdruvans förlovade land – Tyskland. Riesling med ett uns sötma eller en helt torr variant med lite tyngd från solglad frukt. Det får din smak och antalet chilifrukter avgöra.

Här är två nyprovade favoriter ur beställningssortimentet.

Annons:

Basserman-Jordan Riesling Trocken 2020, nr 79332. 169 kr. Ordervara

Strålande fräschör, spröda syror och ett hav av frukter. Vit persika, omogen aprikos, pomelo, kvitten och lätt tropiska vindar. Vilken vacker intro till Basserman-Jordans flytande guld. Plus för skruvkapsylen, som sparar ännu mer tid i köket. 

Schmitges Vom Berg Riesling Feinherb 2018, nr 51136. 129 kr. Ordervara

Feinherb = fina grejer, samt ett uttryck för viss restsötma, upp till 20 gram socker. Sötman finns här med sansad balans, konfiterad citrus, rivet citronskal, gröna äpplen och en hint av petroleum. Urläcker riesling som greppar tag och stannar kvar.

Sommar, salma och vin       Sommar, salma och vin

För en mer sydeuropeisk variant á la Italien eller Spanien, så byter vi ut sesamoljan och sojan mot olivolja istället. Tänker mer örter, syra och friska smaker. Servera gärna med en sallad på sommarens svenska tomater, gröna blad, romansallad och oliver. Grillad grön sparris med smulad fetaost och fröknäcke är också gott till.

Börja med att pressa över en halv citron

Gärna rivet skal från samma citron

Flingsalt + lite svartpeppar och kanske torkad mynta om du inte bara använder den till mojito

En fin olivolja

Toppa med kapris, några ruccolablad, hyvlad fänkål eller avocado. Sesamfrön passar bra även här. 

Chiliflakes för lite sting och kanske fint hackad gurka för svalka och tuggmotstånd. 

Vips, klart! Det är inte krångligare än så. Allt hänger egentligen på den fina basråvaran – laxen. Samt att den skärs med säker och fokuserad hand. Samt vinerna på det.

Kompatibla druvor till ovan recept är bland annat vermentino, verdicchio, frasig och fräsch assyrtiko eller en stram sauvignon blanc från Pouilly Fumé. Krispig albariño med adress Spanien eller Portugal blir också strålande.

 

Två svala vinval som jag gladeligen sippar på i sommar till salmalaxen.

Mazzei Codice V 2019, nr 92622. 179 kr. 1800 flaskor lanserades den 8 juni, finns kvar i cirka 30 butiker.

Stram och snygg vermentino viniferad på både ståltank och amfora och därefter gottat sig till på sin jästfällning. Ett lyckat recept, som lockat fram pomelo, grapefrukt, gröna äpplen och så örterna. De vilda och varmodlade, som peppar, anis, fänkålsfrön och salvia. En vermentino som kan sparas i flera år. Komplext Codice!

Tenuta di Castellaro Bianco Porticello 2020, nr 93922. 199 kr. 2400 flaskor lanseras den 13 juli.

Så mycket sommar, sol och så mycket Italien. Personligt vin från den lilla ön Lipari norr om Sicilien, på druvorna carricante och moscato bianco. Citrusfrukter, vild fänkål, sälta, stenrök och mineraler, en masse. Svalka, on point.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 8 juni 2021    Sommar, salma och vin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar