Sommar och semester – upptäck nya viner!

Lediga dagar och ett efterlängtat sommartempo. Varför inte passa på att ordna en vinprovning med dina vinnördiga vänner? Tema; något nytt, oupptäckt och annorlunda.

Jag älskar att komma till en ny (vin)plats och prova de lokala druvorna; de säger så mycket om landet, kulturen och framför allt den inhemska maten.

Vi kan faktiskt göra en liten vinresa på hemmaplan. Ta en titt på nätbutikernas utbud eller kolla igenom Systembolagets beställningssortiment. Där dyker det ständigt upp nya drycker. Och fortsätt gärna läsa DinVinguide.se. Vi är också stora vinnördar och har ständigt vårt upptäckarvinglas i beredskap.

Fyra viner, fyra vinländer och många fina smakupptäckter. 

 

Annons:

Kroatien

Kroatien är ett vinland att räkna med. Här blandas internationella druvor med inhemska. Min kollega Magnus har skrivit flertalet artiklar om druvorna, regionerna och producenterna. Sök bland våra artiklar för att läsa mer.

Har du provat graševina förrut? Kanske under namnet welschriesling, som är det mer vanliga namnet för denna gröna druva. I glaset kan du förvänta dig smaker av gröna äpplen, citrus, persikor, kryddor och friska mineraler.

Galic Bijelo 9, nr 75995. 254 kr. BS

Fatjäst blend med fin rondör och krämiga smaker av citrus, grillad citron, ananas, persika, örter, nougat och lite kola. Ett spännande vin med komplexitet och en lång eftersmak som bjuder på mineraler och en bra energi.

Druvblend: 50% graševina, 25% chardonnay och 25% sauvignon blanc

Importeras av Triggollo Wines vars fokus är drycker från just Kroatien. 

Mallorca

Mallorca har förvisso finfina stränder och en vacker natur. Två anledningar till att besöka Medelhavets största ö. Den andra – eller kanske första – är vinerna. Många har en stor personlighet och görs på lokala druvor som mantonegro, callet och prensal blanc. Ta en resa dit, via vinglaset!

Sio Negre 2014, nr 79164. 228 kr. BS

Jag älskar den här typen av viner. De doftar Medelhavet och smakar Medelhavet. Örter som rosmarin och timjan blandar sig med tonerna av muskot, lite ceder och saftiga röda bär. Vinerna från Mallis är inte alls tunga eller för varma – klimatet till trots. Hög alkoholhalt får vi räkna med, men stor balans och fräschör ingår.

Druvblend: 55% mantonegro, 15% syrah, 20% cabernet sauvignon och 10% merlot

Importeras av Spirit of Avalon som har specialiserat sig på just viner från Balearerna. 

 

Italien

Om du åker så långt söderut du bara kan komma i Italien och sedan styr västerut, då hamnar du i Kalabrien. Kanske mer känt som Italiens fot. Tåspetsen nästan nuddar Sicilien.

Härifrån kommer smakrika lakritsrötter, som sägs vara världens bästa, spinata calabrese – den kryddstarka salamin som smaksatts med regionens chili och de blå druvorna magliocco och gaglioppo. Det finns med andra ord en hel del att upptäcka i Kalabrien. Du kan börja billigt och enkelt med mitt vintips.

Cantine Lento Magliocco 2011, nr 99889. 119 kr. Tillfälligt släpp i början på juli. 1800 flaskor totalt, några finns kvar. 

Magliocco är kul! Jag har ingen större erfarenhet av druvan, men gillar det lilla jag har provat. Stora smaker – lågt pris. Like på det! Börja med att kolla in årgången; 2011. Vinet är alltså nästan sex år och här finns det syra, struktur och frukt kvar så att det räcker och blir över. En druva med tanniner och attityd alltså. Röda bär, örter i mängder och mineraler får vi med på köpet.

Druvblend: 100 % magliocco

Importeras av Giertz, som har ett stort urval av viner från hel världen. De är en av de få som vågat (!?) ta in något från Kalabrien. 

Portugal

De flesta av oss har säkert provat vin från Portugal förrut. Högst troligen portvin eller kanske en röd klassiker som börjar på P. Våga testa något annat också. Ett vitt kanske? Från Douro, där portvinerna föds. Här får vi fyra inhemska druvor på en gång. Resultatet? Skitgott, det blir inte annat när Sandra Tavares står bakom. Gurugott helt enkelt.

Guru Wine & Soul 2015, nr 92000. 259 kr. Tillfälligt släpp den 3/3. 480 flaskor lanserades, någon enstaka finns kvar till både dig och mig. 

Jag gick igenom mina noteringar om vinet:

”Sanslöst snyggt från Douro där rökiga stenar mixas med citron, grapefrukt, vingummi, inslag av skiffer och massor av energi. Köp!”

Det finns inte så mycket att tillägga.

Druvblend: Gouveio, viosinho, rabigato och códega do larinho.

Importör är Handpicked som verkligen kan bära sitt namn med den äran. Hos dem är alla producenter handplockade och utvalda med varsamma och säkra vinhänder. 

Läs mer


Fler artiklar