Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Solig, somrig Soave - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Solig, somrig Soave

Venetien är starkt förknippat med röda viner. Frisk Valpolicella eller tyngre Amarone, gjort på torkade druvor. Men nu är det sommar (nästan) och vi vill ha lättare, friskare, vita viner utan russineffekt. Dags att upptäcka Soave och gröna druvan garganega!

Soave betyder vita viner, punkt slut. Allt från sött, till torrt och bubblande. Soave DOC är ofta enkla och lättdruckna, medan Soave Classico DOC har mer mineralitet och görs på druvor som kommer från Classico-området. Soaves mousserande görs under benämningen Soave Spumante DOC. Det kända och framför allt goda, söta vinet Recioto di Soave Superiore DOCG, är ett av två DOCG-viner i Venetien.

Druvorna i Soave är framför allt garganega, därefter trebbiano di Soave, chardonnay och pinot blanc.

Tenuta Sant Antonio tillhör en av kvalitetsproducenterna i Venetien, med fokus på rött. Anders har skrivit om familjen tidigare och mer ingående om de röda vinerna. Eftersom vi har tema ”vita viner” denna månad på DinVinguide, har jag valt att rikta in mig på firmans fina vita viner istället.

Vinfirman producerar faktiskt 20 % vitt vin från Soave. Tenuta Sant Antonio, som ägs och drivs av fyra bröder, började med 30 ha mark för 20 år sedan. Idag består ägorna av sammanlagt 100 ha. Lera är i huvudsak den vanligaste jordmånen i Valpolicella. Bröderna Antonio har dock stora delar av sina gårdar planterade på kalkstensjordar med vulkaniska inslag. Det förklarar en del av den fina mineraliteten och fräschören som deras vita viner har.

Soave har egentligen aldrig klassats som stora viner. Många är lättsamma och fruktiga. Går man upp lite i pris, börjar det dock hända saker i glasen. Andra topproducenter att leta efter är b.la Pieropan, Gini och Ca’Rugate. Alla gör Soave med mer tyngd, djup och komplexitet. Eleganta matviner som kommer matcha sommarens sallad med inkokt lax, grillade räkor från grillen eller folieinbakad vit fisk med färska örter. En spagetti vongole skulle också passa perfekt.

Nu behöver vi bara lite mer sol och sommar, utöver Soave. Svensk sommar!

 

Vita viner att prova från Tenuta Sant Antonio

Soave Fontana 2013, nr 75527. 104 kr

ScaiaFrisk och krispig Soave, som verkligen sätter fart på aptiten med sin mineralitet och läskande syra. Fin rondör och drag av gula äpplen, vita blommor, lite mandel och gråpäron. 

Scaia Garganega/Chardonnay – IGT Delle Venezie 2014, nr 71728. 109 kr. 

Tillgängligt och trevligt, gjort i en öppen och lättsam stil. Rent och fräscht med smak av gula frukter och päron. En blend på garganega, trebbiano och chardonnay. 

Télos Bianco – IGT Veneto 2013, nr 92324. 151 kr

Télos såg ljuset första gången 2011 och är en serie viner där man Telosjobbar helt utan tillsatt svavel. Det finns även en röd motsvarighet. Stilen är lite annorlunda med sina toner av torkade blommor, te och jasmin. 

 

Soave Monte Ceriani 2013, nr 75525. 153 kr.

Ceriani är en enskild vingård, som är planterad med endast garganega. Vinet är friskt och läckert, med sina fruktiga aromer av passionsfrukt och ananas. En seriös och mineraldriven Soave. 

 

Importör är Johan Lidby Vinhandel

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer