Sofias tips – tillfälligt sortiment 3 juni 2022
Veckans nyheter består av ”bara” 23 nya viner. Men vi kommer att klara oss ändå. Tack vare påfyllning i det fasta sortimentet och ytterligare en tillfällig lansering i juni.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 3 juni 2022
Juni är trots allt en hyfsat vinfylld månad. Lägg till diverse webblanseringar och det aldrig sinande beställningssortimentet så blir det en del vin ändå.
Vad ska man investera i denna fredag då? Två friska bubblande viner från Frankrike respektive Österrike kanske? Sauvignon blanc till sommarens alla sallader och rökta lax, grill- och plånboksvänligt från Rhone eller varför inte en tjusig röd Bourgogne? Som ni ser, vin finns då så att det räcker. Skål och varmt välkommen juni!
Hela lanseringen ser ni som vanligt här.
TVÅ FRISKA MOUSSERANDE VINER
Loimer Extra Brut Reserve, nr 90232. 189 kr. 4200 fl
Mineral- och citruskalas var det här! Stramt, krispigt och mineralproppat med ett frasigt och livligt följe av lime, citron, grapefrukt och vit persika. De krämiga bubblorna rundar av det sköna kalaset.
Simonnet-Febvre Brut Cuvée S 2018, nr 91302. 185 kr. 3600 fl
Förra årgången var 2015, detta vin har lägre dosage och högre andel chardonnay. På pappret kan det bara bli bättre i flaskan. Innehållet säger ja! Ja som i sval citron, rostade sesamfrön, grapefrukt, stenrök och varm brioche. Cuvée S måste stå för Cuvée Strålande!
VITA VINER
Barbadillo Barbadillo 2018, nr 93532. 219 kr. 600 fl
Kul att se Mirabras på hyllan igen! Sherry-stil fast med ett bredare användningsområde. Äppelringar, nötter, apelsin, mineral och ett lätt eldigt avslut får oss på hungriga middagstankar. Gärna grillad spetskål, mjukbakad aubergine med nötter, spanska charkuterier och meze-röror samt rökt makrill med potatissallad. Innehåll: palomino jäst på gamla sherryfat, därefter vila på jästfällningen innan musten tappas över på ståltank.
Ghost Corner Wild Ferment Sauvignon Blanc 2019, nr 94515. 225 kr. 1800 fl
Sauvignon blanc med många check på smaklistan. Aromatiskt, frodigt och nästan dramatisk – här händer så mycket, både i doften och smaken. Full action med fikon, nötter, gröna plommon, passionsfrukt, uppfriskande mineraler och snygg spänst. Vinet har legat en tid på ekfat för mer tyngd och djup. Ett recept på sauvignon blanc som jag är mycket svag för.
Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón Rosé 2021, nr 91216. 159 kr. 1800 fl
Greppar tag, stannar kvar och vinglaset fylls snabbt igen med 100 procent prieto picudo. En lokal druva som vi alla har stenkoll på, eller hur? Här i rosa och flörtig form som sjuder av maraschinokörsbär, röd apelsin, pomerans och en sipp campari. Lika gott som eget och lagringsdugligt.
RÖDA VINER
Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2019, nr 94512. 439 kr. 900 fl
Ungt och ack så lovande från stilsäkra Faiveley. Stilen är spänstig och drivande och frukten går åt hallon, jordgubbar och röda plommon som backas upp av söta kryddor och lyxiga fat. Kan du inte hålla vinöpparen borta? Fram med karaff, lufta och servera till anka eller tryfferad kyckling med en gräddig murkelsås. Smått dekadent och ett smått sensuellt vin.
Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2019, nr 91106. 199 kr. 3600 fl
Här var det cabernet franc, en rödrosig, ekologisk och frisk sådan som bjuder på muskot, lagerblad och bra grepp. Kan behöva lite mer tid, eller kanske något vilt på tallriken, som höstens renfilé med rönnbärsgelé och gräddsås.
Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano 2018, nr 90648. 209 kr. 2400 fl
Älskade sangiovese, vad du kan! Här med ursprung Vino Nobile di Montepulciano i södra Toscana. Nobel är du med skira och röda körsbär, syrlig hallonfrukt, tobaksblad och aromatiska örter. En riktigt snygg flaska vin helt enkelt. Till tagliata, pasta norma, bolognese och mycket mer från det italienska köket.
Alain Jaume Les Champauvins Domaine Grand Veneur 2020, nr 93682. 159 kr. 6000 fl
Fint uppladdning till sommargrillen, och hösten, men den ska vi inte snacka eller skriva om nu. Garrigue, skogsbär, plommon, viol och anis – alles inklusive och alles är gott. Samt bra stuns i denna ekologiska flaska.
Château Cantemerle 2019, nr 92965. 299 kr. 4800 fl
Tjusigt och klassiskt lagringsvin med Haut-Médoc som ursprung en druvblend på 61 procent cabernet sauvignon, 31 procent merlot och resten cabernet franc. Dagsformen är ung, stram och ytterst lovande. Här hittas cassis, skogsbär, grafit, blyerts och bra tryck, men några års vila ordineras så får vi uppleva mer av allt.
Avondale La Luna 2015, nr 90088. 235 kr. 4200 fl
Ekologisk blend från hållbara firman Avodonale i Sydafika. Här slår sig 45 procent cabernet sauvignon och 36 procent merlot samman med några stänk petit verdot, cabernet franc och malbec och ger oss Bdx-inspirerad vinglädje i skepnad av plommon, cassis, tobak och energi. Kul vin som kan har kapacitet och frukt nog att lagras vidare i flera år. Priset skriker kap.
De Grendel Op die Berg Syrah 2020, nr 92224. 219 kr. 1020 fl
Direkt-god syrah från vingårdsläget Ceres i Western Cape. Ett svalt område som tar fram druvans peppriga toner men också mjukar upp frukten. Stilen går år det krämiga och florala. Tänk viol, saftiga skogsbär och blåbärsris. Avnjut i sommar när det grillas flankstek och även ljusare kött.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 3 juni 2022
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia