Sofias tips på viner från Santa Barbara

Som utlovat i min senaste artikel - här kommer del två om Santa Barbara. Detta skriv är mer kluckande och välsmakande, fylld med några måste-köp. Läs om Sofias tips på viner från Santa Barbara. 

Sofias tips på viner från Santa Barbara

Från Sunny California direkt till våra vinglas. Detta är precis vad vi behöver i ett lätt kylslaget februari. Snön må skina (?) med sin frånvaro. Inte mig emot. Jag vill hellre ha solsken i mitt vinglas. 

Och det är lätt fixat. Vi får helt enkelt söka oss till den Kailforniska hyllan på Systembolaget eller ta en kik i beställningssortimentet. Idag inriktar vi oss helt och hållet på de södra delarna av Central Coast, den region där Santa Barbara ligger. Ett område med det lockande smeknamnet The American Riviera. Ett besök dit står helt klart på önskelistan. Men en resa via vinet är alltid en bra uppvärmning. Ni hänger väl med?

 

Santa Barbara består av flertalet underdistrikt, så kallade AVAs – American Viticultural Areas. Några av de mest kända är framför allt Santa Rita Hills, Santa Ynes Valley och även Santa Maria Valley. Där ska vi hålla oss idag.

 

Tyler Chardonnay Sanford & Benedict Vineyard 2015, nr 95856. 524 kr. 480 flaskor lanserades förra sommaren. Än finns det ett 50-tal flaskor kvar att knipa.

 

Mina noteringar inför lanseringen:

”Återhållsamt och svalt – prislappen går däremot åt andra hållet. Fast på köpet får du stor elegans, grillad citrus, grapefrukt, sälta och ett långt liv.”

Nu efter lite tid på hyllan har säkerligen vinet öppnat upp sig mer och visat vad den erkända vingården Sanford & Benedict kan prestera. Den svala vingården planterades redan 1971 med oympade vinstockar. Jordmånen består av kalksten, lera och kisel.

Tyler Vineyards har bara varit verksamma sedan 2005, Grundaren Justin Willet  började försiktigt med åtta fat vin som fick stå i ett lånat hörn på en annan vinfirma. Under de kommande åren växte Tyler – från köpt frukt till att numera även äga några hektar, planterat med chardonnay och pinot noir.

Allt är så klart handskördat, jäst med den naturliga jästen och faten är i regel neutrala. Hand off och naturlig vinmakning när den är som bäst.

Annons:

Melville Estate Santa Rita Hills Syrah 2016, nr 74641. 499 kr. Beställning

 

Allt är inte chardonnay och pinot noir som briljerar i glasen från Santa Barbara. Men nästan. Syrah är dock relativt utspridd och kommer på tredje plats efter ovan populära druvor. Den kommer också i olika skepnader – i allt från vibbar och charm á la södra Rhône till mer struktur och peppriga toner från Crozes-Hermitage. Syrahodlingarna uppgår idag totalt till 800 hektar. Chardonnay leder med sina 3000 hektar och därefter kommer pinot noir med lite drygt 2300.

Melville Estate Syrah för mig till norra Rhône, med sin struktur, mineraliga sälta och sina vilda, lätt blommiga toner av viol, lavendel, svarta oliver, grön- och svartpeppar, marmorerade kött och svarta hallon. Ett vin att dofta på länge. Och – försöka – sippa på länge.

Melville är idag en av pionjärerna i Santa Barbra. Familjen var farmare i grunden, så filosofin har alltid varit odling. Framför allt vinodling, av bästa kvalité. Idag äger Melville hela 48 hektar vingårdar, vilket gör att allt är 100 % estate – inte en enda druvklase köps in. Av syrah har man bara sju hektar planterat – men sicken syrah sen!

PS: Kolla även in Melvilles Chardonnay. Det finns några flaskor kvar från en tidigare lansering. Den är ljuvlig.

 

Tous Les Jours Syrah Andrew Murray Winery 2017, nr 95729. 199 kr. 2280 flaskor anlände 18/10. Tänk snabbt, så kanske du hinner komma över en av de få som finns kvar.

 

Urläckert med rättfram frukt och stor drickglädje. Läskande, kryddigt och mustig. Tous Les Jours är laddad med peppar, kryddnejlika, tobak, ceder, plommon, skogsbär och ett perfekt litet tanninbett.

Andrew växte upp i en krögarfamilj och fick tidigt upp intresset för mat och sedermera dryck. Familjen bodde en tid i Frankrike där resor till landets vindistrikt väckte vinlusten hos Andrew. Syrah ligger honom extra varmt om hjärtat och den verkar också ligga bra till i hans vingårdar i Santa Ynes Valley. Här är jordmånen mer stenig och sandig – lite som Södra Rhone. Gröna druvor som roussanne och grenache blanc ingår också i ägorna. Men syrah dominerar och Tous Les Jours Syrah är och förblir storsäljaren. Jag förstår varför.

Au Bon Climat Nuits-Blanches au Bauge Chardonnay 2015, nr 79987. 479 kr. Beställning

 

Gott, stort och gott igen. Balanserat och harmoniskt och samtidigt mycket Cali – tänk grillad citron, grapefrukt, rökig mineral, gula plommon, mocca, krämig textur och finrostade fat.

Au Bon Climat har varit med länge – med amerikanska vinmått mätt. Särskilt i Santa Barbara där många av vinfirmorna bara har 5-10 år på nacken.

Gården grundandes 1982 av Adam Tolmach från Ojai Vineyards och Jim Clenenden. Stilen som sneglade åt Bourgogne med sin svala charm var banbrytande och blev en succé direkt.

Frukten till detta vin kommer från Bien Nacido Vineyards och en liten del från deras egen estate Le Bon Climat Vineyards. Bien Nacido planterades redan 1973 och är än idag en de mest legendariska gårdarna i Santa Barbara. Gamla vinstockar och cool climate visar var vinskåpet ska stå.

Läs mer

Fler artiklar