Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sofias saftiga sommarfavoriter - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Sofias saftiga sommarfavoriter

Tunga viner, höga alkoholhalter, massor av ek, extrakt och rik frukt är inte lika poppis längre. Idag ska vinerna vara mer svala och saftiga. Juicy och läskande är inne!

Hänger du med i vinets värld på sociala medier, är det många viner och inte minst vinstilar som dyker upp. Beaujolais är återkommande favoriter. Helst från Morgon och med namn som Foillard, Descombes och Lapierre. Lite siciliansk frappato på det, så är du hemma. En och annan cabernet franc från Chinon eller Anjou-Saumur får också vara med i den läskande skaran. Och icke att förglömma; Jura. Poulsard, trousseau och pinot noir är hett och rätt.

Denna svalkande trend är välkommen efter en lång tid då stora Parker-viner har dominerat. 100 Parker-poäng betydde mycket av allt. Ju mer desto bättre, av allt. Och lite till, typ.

Balans behövs i vinvärlden och idag kan vi tack och lov hitta både det saftiga, blommiga, lätta och svala i samma hylla som det stora bombastiska, fruktdrivna och maffiga.

Det ena behöver inte utesluta det andra. Under sommarens korta skälvande månader dricker jag däremot gärna mer slanka och saftiga viner. Mellan varven blir det absolut ett och annat stadigt grillvin, helst från Kalifornien, Argentina eller Italien. Parker-viner är ju syndigt smarriga ibland!

Sen får det bli juicy igen och då tar jag mig gärna till Etna och korkar upp en nerello mascalese. Eller kanske en kekfrankos, den friska druvan från Ungern. Mencia kan också vara härligt rödsyrlig och sval. Jag säger inte heller nej till grenache. Vill jag ha en liten dos tanniner, då står nebbiolo eller xinomavro på tur.

Den saftiga världen är både stor och välkomnande. Låt dig bli omfamnad och njut av de flörtiga och fluffiga vinerna i sommar. Den är kort.

 

Peter Wetzer Kékfrankos 2015, nr 90301. 179 kr. 240 flaskor lanserades den 7 juli.

I skrivande stund finns alla flaskor kvar. Frågan är hur det ser ut när vinet väl har lanserats. Det är ett litet parti, 240 flaskor kommer gå åt i en rasande fart. Särskilt när det är ett lite annorlunda och inte minst väldigt gott vin. Kekfrankos är liksom inget vi blir överösta med på Systembolaget.

Detta släpp är ett fint exempel på druvans smaker och stil: nymald svartpeppar, rödsyrliga bär, lagerblad, ett och annat enbär, friska örter och bra schvung i syrorna.

Om du inte får tag på vinet från Peter Wetzer, kolla efter en blaufränkish från Österrike. Samma druva, olika namn och land.

Eller kanske en kadarka istället? Ungerns helt egen druva, som börjar bli poppis igen. Där kan vi snacka saftigt vin. Körsbär, plommon, vildhallon, jordgubbar och örter. Precis så smakar Hungry Wines Kadarka som jag provade nyligen.

Hungry Wines Kadarka 2015, nr 73150. 150 kr, säljs via beställning i en låda om 6 sex viner. 

Alta Mora Etna Rosso 2015, nr 2374. 150 kr. Fast sortiment

Vin från Etna kan jag förvisso dricka året om – mest för att drömma mig bort till ljumma kvällar i södra Italien. Ta hit Etna, i en bourgognekupa så klart. Servera vid cirka 15 grader till italiensk chark, som coppa, parma, fänkålssalami och en lagrad bit hårdost. Eller till grillad fast vit fisk med den sicilianska röran capponata.

Njut av tranbär, grantäpple, lingon, mixade örter, lite krossade stenar, mineralrök och vakna syror. Allt ingår i Alta Mora.

Castro Ventosa El Castro de Valtuille 2013, nr 2736. 145 kr.BS

En mencia med stor personlighet och ett fint djup. Snart fyra år gammal börjar den få lite fina och välkomnande mognadstoner, som fikon och balsamico. Fast kvar finns gott om energi, syror och friska smaker av vildhallon, plommon, svala kryddor och lite skiffer.

Vill du prova mer mencia? Det finns ett gäng till i beställningssortimentet.

Regina Viarum Mencía 2016, nr 2797. 113 kronor. Detta finns fortfarande på många hyllor, då det lanserades i det fasta sortimentet i höstas. Kryddigt, läckert och fyllt av plommon, körsbär och sval elegans.

 

Alla josiga viner blir bättre om de serveras svalt. Hellre lite för kylda i början, temperaturen går upp snabbt ändå – det är ju sommar. Servera dem gärna i stora kupor, som är gjorda för bourgogneviner, alltså pinot noir. Anpassa maten efter. Allt för blodiga stekar och tunga tillbehör kan vi spara till hösten och mörkret istället. Tänk fågel, fisk och mittemellan. Se också till att ha trevligt sällskap, som uppskattar både dig och vinet.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer