Sofias röda grillviner till vårmaten

Magnus har delat med sig av goda vita viner till vårens och sommarens grillande. Jag fyller på med några röda. 

April är som synes (och känns) en lurig månad. Snöblandat regn den ena dagen. Sol och värme den andra. Det brukar inte hindra svensken från att grilla ändå. Matbutikerna är redan laddade med grillkol och olika köttstycken som vi ska lägga på grillen. Nu saknas bara vintipsen.

Värm upp med rött och kött. Det behövs i vår. 

 

Annons:

Duorum Colheita 2014, nr 74432. 149 kr. BS

Intensivt och fylligt, fast inte tungt eller strävt. Detta Douro-vin bygger snarare på fräschör, längd och djup. Frukten går åt det mörka hållet. Tänk plommon, björnbär, blåbär och söta kryddor. Syran är hög och vi slipper onödig fruktsötma. Bara ren frukt, ren terroir – skiffertonerna finns där och skänker ytterligare ett lager med smaker. Mineraler, stenig sälta och aningen rök.

Gjort på de lokala druvorna; 40% touriga franca, 40% touriga nacional och 20% tinta roriz.

Duorom kräver inte den tyngsta köttbiten, inte den fetaste heller eller en massa fett för att slipas ned. Prova till en grillad fläskkotlett, där benet är kvar och servera till en potatissallad med en krämig dijon-vinägrett. Vinet som redan är följsamt och silkigt, kan trots allt lagras några år.

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2014, nr 16320. 199 kr. Fast sortiment

Balanserade grejer från mästerliga Penfolds. På många sätt en skolboksmässig Down-Under-Shiraz, med kraft, mycket frukt och smak. Det är ju så vi vill ha dem, åtminstone till det grillade. På många andra sätt har Bin 28 en välkomnande syra och fräschör. Jag hittar nymald peppar, färska mynta, frisk mineralitet och djupa toner av kaffebönor, skogsbär och plommon.

Maten: grillade lammracks med en stor sallad på bulgur, myntablad och fetaost. Oh yes mate!

Malatinszky Noblesse Cabernet Franc 2012, nr 75493. 269 kr, beställning. Säljs i en låda på tre. 

Våga prova något nytt och lite annorlunda och framför allt jäkligt gott. Cabernet franc från Ungern till exempel. Ett hett vinland, som verkligen är på g och nu ser vi bortanför deras söta tokaj-viner. Tänk snygg furmint istället och i detta fall ekologisk cabernet franc från en av de stora vinpionjärerna i landet; Csaba Malatinszky. Csaba har en bakrund som sommelier och vinhandlare. Han ville lyfta kvalitén på Ungerns viner. När tiden var inne grundade han sin egen firma. Detta var för 20 år sedan. Idag är han ett stort namn, både på hemmaplan och resten av världen. Vinerna är också stora. Noblesse är en imponerande cab. franc med tät frukt, mycket energi och djupa, läskande smaker av muskot, peppar, lagerblad, aningen paprika och en lång eftersmak. Lägg på en stadig och välmarmorerad köttbit på grillen och servera med grillade grönsaker och kryddsmör.

 

Finca Suarez Malbec 2014, nr 90514. 199 kr. 1800 fl lanserades i oktober förra året.

Argentina; tangons och asadons förlovade hemland. Asado betyder – typ grilla på argentinska. Och då menar vi grillning på riktigt. Ingen ynklig fläskfilé och en trött majskolv här inte. Under en asado träffas man, umgås, dricker malbec och grillar i timmar. Blodkorv, bräss, revbensspjäll, flankstek, killing och chorizo. Allt hamnar på grillen. I glasen tycker jag Finca Suarez Malbec ska hamna, ett vin som släpptes i höstas och som fortfarande finns i ett gäng butiker. En ny modern stil av malbec med återhållsam och saftig frukt, frisk syra och friska örter. Tänd grillen, bjud in alla hungriga och törstiga vänner och se till att ha gott om Finca Suarez på lager.

Tenuta Bellafonte Collenottolo Sagrantino 2011, nr 73607. 297 kr. BS, säljs lådvis. Borde räcka halva sommaren. 

Sagrantino är Umbriens stora druva. Det är en av mina stora favoriter. Det är dessutom stora viner. Tanniner, massiv frukt och syra sammanfattar sagrantinos karaktär. Matvin med andra ord. Lagra? Ja gärna, men vinet från firman Bellafonte är redan färdigt att korkas upp. Tanninerna är tydliga men söta, frukten är djup, frisk och saftig. Tänk syrliga körsbär och fikon som man ringlat balsamico över. Lite tobak och mörk bitter choklad ingår också.

Umbrien är en lantlig region i italiens mitt. Här äter man rustikt och hemlagat. Så krångla inte till det. Släng på några köttiga korvar på grillen, såna med örter och utan onödig utfyllnad. Inled grillningen med ett stort glas Collenottolo, chark och helst pecorino från Umbrien. Njut.

Läs mer

Fler artiklar