Svalkande vitt från Knipser och heta recept från Farang

Weingut Knipser är - än så länge - ett relativt nytt och okänt namn för oss här uppe i Svedala. Men i vinvärlden och framför allt inom de tyska gränserna har de flesta koll på familjefirman Knipser i Laumersheim, Pfalz, Tyskland.

Knipser grundades i slutet på 1940 och satte snabbt sitt namn på vinkartan i Pfalz. Grundaren, Heinz Knipser var faktiskt en av de första vingårdarna i regionen som buteljerade vin för att sälja direkt till privatkunder och restauranger. Ett steg som gav dem möjlighet att växa bit för bit. Under 80-talet tog sönerna Werner och Volker över, givetvis med nya idéer och visioner. 

Blå druvor introducerades i gårdarna. Spätburgunder kändes självklart, men varför inte prova syrah och cabernet franc tänkte bröderna. Det var vågat, men inte dumdristigt.

Idag ses Knipser som en framstående rödvinsproducent, som även gör stilsäkra vita viner. 

Riesling är så klart inte den enda gröna druvan som bröderna har planterat. Chardonnay, pinot blanc, pinot gris, gewurztraminer och till och med några rankor orleans ingår i ägorna. Tack vare det lite mildare klimatet i Pfalz och jordmånen som domineras av kalksten vågade man satsa på dessa druvor. Idag äger Knipser cirka 80 hektar vingårdar, där över 50 procent består av blå druvor. 

Hemsida Knipser: http://www.weingut-knipser.de/

DinVinguide har provat igenom en stor del av Knipsers sortiment. Vi faller in i hyllningskören, vare sig det gäller vitt eller rött vin. I dagsläget ligger två vita viner på riesling i beställningssortimentet. Till hösten får vi äntligen ta del av deras spätburgunder också. I väntan; prova dig fram i det asiatiska köket med två heta och kryddiga recept från restaurang Farang. Självklart anpassade till riesling.

Alternativt bokar du bord på Farang och låter sig svepas med på en resa i Asiens alla kryddiga och heta smaker. Svalka dig med deras imponerade vinlista, där Knipser har knipit flera platser. 

Hemsidan Farang: http://farang.se

Du kan också knipa en Knipser via beställningssortimentet

Knipser Johannishof Riesling Trocken 2017, nr 79066. 135 kr. Beställning. Nya flaskor kommer inom kort. 

Läcker introduktion till Knipsers rieslingvärld. Fylld med energi, nervkittlande syror och renande frukt som citron och konfiterad grapefrukt. 

Knipser Laumersheimer Kapellenberg Riesling Trocken 2017, nr 72780. 165 kr. Beställning. 

Stramt, rent och krispigt med bra tryck från alla håll. Syrorna, citrusen, mineralen; alla slåss de om sin plats. De får plats och lockar till påfyllning. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Och ta en och annan sipp. 

GRILLAD BLÄCKFISK MED SALLAD PÅ FÄRSK BANANBLOMMA OCH HET SYRLIG CHILIDRESSING

1st bläckfisk (sepia)

SALLAD
1 st bananblomma (finns att köpa i välsorterade asiatiska matbutiker)
½ gurka, tunt skivad
2 cm bit ingefära, skalad och finstrimlad
1 st stjälk citrongräs, tunt skivad
2 st vårlökar, finstrimlade
2 st röda chilifrukter, finstrimlade
1 dl thaibasilikablad
1 dl färska korianderblad
Ketjap Manis soja till bläckfiskmarinaden

DRESSING
1 st thaichili, fint skuren
1 st vitlöksklyfta, skuren i bitar
70 g Thailändskt palmsocker
färskpressad limejuice
fisksås

TILL SERVERING
Kokt jasminris

Gör så här:

Värm på grillen.

Putsa bläckfisken (ta ut inälvor och bläckpåsen) och skölj i kallt vatten.
Marinera den hastigt i Ketjap Manis.

När grillen är het, grilla hela bläckfisken ca 1min på varje sida eller tills den är genomstekt.

Skär upp bläckfisken i 1cm tjocka skivor.

Plocka bort det yttersta lagret av bananblomman, det är de inre lagren man vill åt.
Skär bananblomman på längden i fyra delar.

Putsa bort de tjocka trådarna som ligger mellan varje skiva och skär bananblomman på längden i tunna skivor och lägg i kallt citronvatten.

Dressingen:
Mortla chili och vitlök till en slät pasta och häll över i en skål.
Mortla sedan palmsockret slätt.
Blanda palmsocker och chilipastan, tillsätt limejuice för syra och fisksås för sältan efter eget tycke och smak.

Salladen:
Blanda alla ingredienser väl i en bunke och blanda sedan i dressingen.

Avsluta med att blanda i bläckfisken.

Servera salladen med en skål ris vid sidan om.

 

Annons:

CHA PLU BLAD MED VARMRÖKT LAX, JORDNÖTSDRESSING & FORELLROM

4 st Cha Plu blad (finns att köpa i välsorterade asiatiska matbutiker)

100g varmrökt lax

10g forellrom

ROSTAD JORDNÖTSDRESSING

1 dl rostade kokosflingor

½ dl rostade jordnötter

3 msk friterad finhackad vitlök

3 msk friterad finhackad schalottenlök

2 st finhackade torkade chilifrukter

½ dl sweet chili-sås

1 msk limejuice

SALLAD

½ schalottenlök, tunt strimlad

1 vårlök, tunt strimlad

½  röd chili, urkärnad och tunt strimlad

En liten bit ingefära, tunt strimlad

10 blad färsk grön mynta

10 blad färsk koriander

2 msk limejuice

1 msk jordnötsdressing

Dressingen:

Börja med att mixa alla ingredienserna utom sweet chilisåsen i en hushållsmaskin tills en lagom slät pasta uppstår.

Vänd upp pastan med sweet chili-såsen.

Salladen:

Blanda alla salladsingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan limejuicen och lite av jordnötsdressingen.

Vid servering:

Arrangera de avsköljda Cha Plu bladen på en tallrik eller på ett fat.

Fördela den rökta laxen på bladen och ringla över jordnötdressingen.

Lägg en liten nätt hög med sallad ovanpå och avsluta med en klick forellrom överst.

Denna rätt äts med händerna och man ska äta alltihopa, även bladet.

 

Läs mer

Fler artiklar