Snitsig schnitzel 

Panerad, stekt eller friterad. Spröd och frasig. Comfort food, som inte bara gör nytta för själen. Schnitzel. 

Snitsig schnitzel 

Schabowy heter den på polska. I Tjeckien fungerar ordet schnitzel. Men passa dig för att kalla en schnitzel för Wienerschnitzel i Österrike om den inte är gjord på kalv. Där är schnitzeln helig och en älskad nationalrätt. Namnet kom till först i slutet på 1800-talet och nämndes i en sydtysk kokbok år 1907. Där kallades den för Eingebröselte Kalbsschnitzel. Även om det onekligen låter österrikiskt så finns det teorier om rättens ursprung. Det är inte omöjligt att den norditalienska maträtten Cotoleta alla Milanese har inspirerat matlagarna i Österrike. Cotoleta alla milanese är nämligen kalvkött, panerat, stekt och sedan serverat med någon form av potatis och citron. 

Hur som helst, Österrike är stolta över sin Wienerschnitzel som serveras, stora som dasslock, med det klassiska tillbehöret potatissallad lätt ljummen och syrlig av vinäger. Allt man behöver för en dag ute i alperna. 

Ett mer typiskt garnityr på våra svenska krogar är framför allt en ihoprullad sardell- och anjovisfilé fylld med kapris, samt en skiva citron. Eventuellt några kokta gröna ärtor för lite färg och finess. Ett vanligt tillbehör är pommes frites eller eventuellt ris. 

Eftersom schnitzeln har sitt ursprung i det centraleuropeiska köket finns det flera olika typer av denna panerade köttbit. Görs den på fläsk istället för kalv, får den heta Schweineschnitzel – det verkar även Österrikarna gå med på. 

Cordon Bleu är kanske bekant, den är fylld med skinka och i regel emmentalerost. Den mättar fint.

För jägarna finns det Jägerschnitzel som är panerad kalv- eller fläskkött med en gräddig svampsås. 

 

Kalvschnitzel med citronsmörsås och bakad mandelpotatis.

LÄS MER

Annons:

Snitsig schnitzel
I våra kungliga huvudstad äter du en lika kunglig schnitzel på Bar Central som fokuserar på mat från centraleuropa. Tillbehören består av farligt goda pommes, sallad och ett beroendeframkallande sardell- och kaprissmör. Dit går man lika mycket för den imponerande vinlistan med fokus på Tyskland, Österrike, Ungern och många fler.

barcentral.se

Bistro Humlehof har också rejäla varianter, bland annat en som är fylld med ost och skinka. Gå dit hungrig.

https://www.humlehof.se

Soldaten Svejk är ett annat vattenhål med inspiration från Centraleuropa. En Ostspecial kanske? Panerad ost med skinka, tartarsås och råstekt potatis. Vintermat extra allt.

http://svejk.se

Östgötakällaren på Södermalm i Stockholm kommer också hålla hungern borta. Här serveras klassisk Wienerschnitzel med alla tillbehör.

https://www.ostgotakallaren.se

I Hornstull ligger en genuin österrikare, Moldau, med rejäla trämöbler och lika rejäla maträtter. De har ingen hemsida men de finns på tripadvisor m.m.

https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g189852-d886956-Reviews-Moldau-Stockholm.html

Vart går du när det vankas schnitzel? Har du kanske ett eget favoritrecept? Vi har ett gäng i vårt receptregister nedan. Bara att laga, njuta och ta hand om själen.

Schnitzel kräver dryck. Öl naturligtvis, men om man vill ha vin då? Vi går till ursprunget. Österrike och norra Italien. Tänk syra, friskhet, örter, mineral och gröngul citrus.

Leth Grüner Veltliner Brunnthal 2017, nr 83778. 159 kr. Beställning.

Vingårdsbetecknad grüner som vi kan gömma och glömma i några år. Eller servera i höst till en klassisk schnitzel á la Wien med den syrliga potatissalladen och en skiva citron. Vit persika, aprikos, mineralsälta och friska syror i vitvinsglaset.

Wiener Gemischter Satz 2018, nr 2515, 119 kr. Fast sortiment.

Österrike gör inte bara druvrena viner på grüner, de gillar att mixa den med andra druvor också. Då blir det en så kallad Gemischter Satz. Här ingår fem druvor till (riesling, chardononay, grauburgunder, weissburgunder och traminer) som tillsammans smakar fruktigt av citron, grapefrukt, vit persika, grön melon och nymald peppar. Prova till panerad kyckling med kokosris.

Vietti Roero Arneis 2018, nr 78971. 229 kr. Beställning.

Snygg arneis från finfina firman Vietti i Piemonte. Det här är seriösa droppar med stenig sälta, krispig gröngul frukt som pomelo, grape och päron. Toppa allt med lite salvia och mineral. Drick i stora klunkar till en schnitzel med italienska förtecken, kanske med lite riven parmesan på toppen. För extra lyx; riven tryffel… Servera med risotto.

Il Nespolo Arneis 2018, nr 2712. 149 kr. Fast sortiment.

Trevlig nyhet i det fasta sortimentet – när har man sett en arneis där förut? Uppfriskande och energigivande med nashipäron, vit grapefrukt, mineralsälta och färska örter. Till ovan meny eller schnitzel på ljust kött och ugnsrostade rotfrukter med örter.

Läs mer

Fler artiklar