Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Smaka på Mallorca

Planer på att resa till Mallorca i sommar? Sol, bad och tapas är väl givet, men varför inte besöka en vingård och smaka på de spännande, lokala vinerna. 

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_4047.jpg1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_4082.jpgFörknippar du fortfarande Mallorca med charterresor, sangria och mycket sol? Det gör du rätt i, men det finns många andra sidor av den soldränkta och vackra ö också. Som vingårdar, mat av toppklass och en vacker natur. De röda vinerna har gjort bäst intryck hos mig men även de härliga kraftfulla rosévinerna.

Det finns två ursprungsbeteckningar på Mallorca för vinodling. Denominación de Origen, som det heter på spanska, är ett klassificeringssystem och en slags garanti för vad vinet, eller matprodukten innehåller och var den kommer ifrån.

Regionen DO Binissalem ligger i mitten av ön och fick sin status 1990. DO Pla i Llevant hittas i de centrala samt östra delarna utav Mallorca och fick sin klassificering 1999.

Mallorca har en levande och intressant vinproduktion, där många vinhus väljer att investera i och satsa på den lokala druvorna. Druvor med exotiska namn, som bara går att hitta på just Mallorca.

Några viktiga vingårdar är bland annat Anima Negra, som grundades i början på 1990-talet. De producerar både vita och röda viner, med tyngdpunkt på de inhemska druvorna. Produktionen ligger på cirka 15.000 flaskor om året och flera av dem hamnar faktiskt på Systembolaget.

En av de största producenterna är José L. Ferrer, vars viner också går att hitta via Systembolagets beställningssortiment. Firman har producerat vin sedan 30-talet och Joseph var en av pionjärerna inom den mallorkinska vinindustrin och bidrog med många nya idéer och modern vinteknik.

Andra firmor att hålla koll på är bland annat 4 kilos, Vins Toni Gelabert, Tianna Negre, Bodegas Ribas och Miquel Gelabert. Förutom Systembolagets beställningssortiment kan du även kolla in näthandlaren winefinder.se för fler viner från Mallorca. 

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/img_4062.jpgDruvorna ni ska hålla koll på hittar ni här nedanför.

GRÖNA DRUVOR

Giró Blanc – en kraftfull gröna druva, med smaker av tropisk frukt, citrus och rostade nötter. Viner på giro blanc får ofta hög alkoholhalt och aromatiska dofter. Druvan tros härstamma från Mallorca och det är här den har stannat.

Moll – moll, som även går under namnet prensal blanc är den viktigaste gröna druvan på Mallorca. Den gör friska viner med toner av nötter, örter och gröna äpplen. Den odlas främst i DO Binissalem.

BLÅ DRUVOR

Manto Negro – den viktigaste och mest utspridda druvan på Mallorca, står för 20 % av den totala produktionen. Vinerna på manto negro blir relativt lätta i stilen, med hög alkoholhalt och toner av friska röda bär. 

Fogoneu – ännu en lokal druva, som också är något lättare i sin karaktär. Viner gjorda på Fogoneu har faktiskt likheter med de slanka och friska vinerna från Beaujolais.

Callet – ytterligare en intressant inhemsk druva, som tidigare ansågs vara för enkel och rustik. Den användes då mest till produktion av unga röda viner och rosé. Idag är kvalitén bättre och den bjuder på både bra syra och kryddiga smaker. Callet mixas ofta med de andra mallorkinska druvorna. 

Gorgollasa – denna druva hittar vi bara inom Spaniens gränser. Den är en korsning mellan monastrell från Valencia och hebén; en mer eller mindre utdöd druva från Andalusien. Gorgollasa höll också på att dö ut, men väcktes till liv av några vinodlare under 1990-talet.

Alla spanska öar har faktiskt en vinproduktion. Kanarieöarna har flera vinhus, där några flaskor har letat sig till Sverige. Det lilla jag har provat har varit spännande och personligt och riktigt gott. Menorca har en liten produktion, med flera lokala bodegor. Vill du besöka ön, är du säkert varmt välkommen att knacka på hos vinhusen. Ibiza har också vingårdar, mellan alla nattklubbar och paraplydrinkar.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer