Små partier 6 november

Dags för ett släpp med små partier på fredag. Det är som vanligt en alldeles för god och trevlig lansering. Det kan bli dyrt, det bestämmer du själv. Satsa på sauvignon blanc olika skepnader, makalöst lava-vin för inga pengar och bered plats i vinkällaren för italianos, malbec och Rhône.

Annons:

 

Champagne

R. Dumont Blanc de Noirs Grand Millésime 2000, nr 90466. 450 kr. 420 fl

Knäckig och rik, med smak av mocca, rostat bröd och grillad citron. LIte kort och dov i början, men öppnar upp sig glaset. Servera gärna i stora vinkupor. 

Vincent Joudart Special Club 2008, nr 92136. 369 kr. 1800 fl

Står det 2008 på champagneflaskan, är mitt korta råd: köp! Ett toppår, som visar sig från sin bästa sida här. Sprittande mineralitet, hög frisk syra, pigg citrusfrukt, vit persika och lång eftersmak. 

Paul Bara Brut Millésime Grand Cru 2006, nr 90448. 369 kr. 600 fl

Krispig och mineraldriven champagne, som gärna får ligga till sig några år. Stram med fin skalbeska, rosa grapefrukt, citron och gröna äpplen. 

Vitt vin

Sancerre Cote de Champtin 2013, nr 99389. 199 kr. 1440 fl

Lätt rökig Sancerre, med friska inslag av stenkross, mineral, grape och passionsfrukt. Elegant och tidlöst. 

Dog Point Sauvignon Blanc 2014, nr 93009. 185 kr. 2400 fl

Äntligen en sauvignon från Nya Zeeland, som inte smakar som den vanliga cassisbusken-en-katt-pinkat-på. Här har vi istället ett läskande vitt med doft och smak av citrongräs, fläder och passionsfrukt. Stenigt snyggt avslut. 

Te Muna Sauvignon Blanc 2014, nr 90224. 149 kr. 2400 fl

Elegant och lite tillbakalutad sauvignon från Nya Zeeland, som går åt det mer örtiga och strama hållet. Intressanta och läckra smaker av peppar, grape, mynta, pomelo, mandarin och rosmarin. 

Monzinger Halgans Riesling Trocken 2014, nr 90267. 269 kr. 480 fl

Riesling från en av de bästa i Nahe; Emrich-Schönleber. Mineraldrivet och lätt rökigt med friska toner av vit persika, aprikos och grape. Lång läskande eftersmak. 

Peter Lehmann Wigan Riesling 2010, nr 97051. 199 kr. 300 fl

Australien kan sin riesling också. Superkrispigt och friskt med tydliga petroleumtoner, grillad citron, lime, skalbeska och mynta. 

Rött vin

Louis Jadot Echezeaux Grand Cru 2013, nr 92342. 1350 kr. 36 fl

Fynd är väl fel ord i detta sammanhang, men visst är det gott. Dock alldeles för ungt. Idag är vinet stramt och lite återhållsamt, med djup och mörk frukt. Intensivt med smaker av körsbär, tranbär, lingon, örter och mineral. Lång eftersmak som pekar på ett lika långt liv. 

Innocent Bystander Pinot Noir 2014, nr 99684. 139 kr. 1800 fl

Tillgänglig och flörtig pinot från Australien, med en schysst prislapp. Fruktiga toner av tranbär, jordgubbar och rabarber. Inget att spara på – jag gillar bettet som finns här idag. 

Tenuta delle Tere Nere Etna Rosso 2014, nr 94234. 139 kr. 3000 fl

Ett av månadens bästa släpp. Läckra lavatanniner, med smak av stenkross, mineral och röda söta bär. Sprittande syra och saftig, med ändå stram frukt. Så gott. Tur att lanseringen räcker till 3000 winelovers.

Arianna Occipinti SP68 Rosso 2014, nr 94819. 169 kr. 1500 fl

Saftigt, friskt och läskande. Som ren lingonsaft med örter. Servera svalt. Bara att slurpa i sig. Skål!

Piani Barbera d’Alba Pelissero 2012, nr 99667. 149 kr. 4800 fl

Snyggt matvin, som klarar allt från charkbrickan till en krämig pasta. Fina toner av plommon, skogsbär, rosmarin, salvia och timjan. 

Il Provinciale 2004, nr 93014. 179 kr. 1200 fl

Langhe-vin med fin mognad. Torr och frisk, med smak av ceder, rotfrukter, sandelträ, körsbärskärnor och torkad frukt. Det är alltid lika kul när det släpps viner med lite ålder!

Baigorri Reserva 2010, nr 90005. 199 kr. 1800 fl

Modern Rioja med snygga fat och läcker frukt. Fin mineralitet som samsas med körsbär, plommon, lite mocca och rostade fat. Lagra gärna några år, så att faten kan integreras ännu mer i frukten. 

Baigorri de Garage 2010, n 90101. 385 kr. 360 fl

Som Reserva, fast lite mer av allt. Dock känns 2010 som Baigorris bästa årgång, hittills. Balanserad och snyggt med koncentrerad och stram frukt. Eken är fint integrerad och syran ger fräschör. Lagra gärna. 

Mencia de Espanillo 2013, nr 92921. 229 kr. 360 fl

Saftig och härlig mencia från Bierzo, med snygg stramhet och pigg syra. Friska toner av plommon, örter, lakritsrot, stenkross och färska örter. Så här ska mencia smaka!

Gran Clos 2008, nr 99080. 299 kr. 1000 fl

Mulligt, mörkt och lite dovt vin från Priorat. Mustiga smaker av lakrits, viol, plommon, körsbär och örter. Moget men fräscht och stramt.

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2013, nr 90175. 139 kr. 2400 fl

En liten pärla från Portugal, med en lockande prislapp. Kryddigt vin med smak av peppar, muskot, cassis, choklad och kaffebönor. Gott!

Domaine Pierre Usseglio 2012 Chateauneuf-du-Pape 2012, nr 95215. 299 kr. 360 fl

Sval och elegant stil av Chateauneuf. Balanserad alkohol, tillsammans med fräsch frukt som jordgubbar och vildhallon, toppat med örter, gör detta till en helgjutet vintervin. 

Le Vieux Donjon Chateauneuf-du-Pape 2013, nr 92272. 359 kr. 960 fl

Chateauneuf som behöver lite myspys i källaren. Stram och mineraldriven, med fin fräschör och smak av garrique, plommon, viol och skogsbär. 

Chinon Les Petites Roches 2009, nr 92271. 149 kr. 1440 fl

Cabernet franc med snygg ursprung- och druvkänsla. Mycket örtigt och saftig med toner av paprika, muskot, ceder och friska örter. 

Chateau d’Agassac 2009, nr92450. 219 kr. 1200 fl

Bra Bordeaux till en lockande prisnivå. Tillgänglig och fräsch, med smak av cassis, plommon, lite tobak, ceder och fat. Söta tanniner i slutet. Perfekt höstvin. 

Marquis de Calon 2010, nr 95790. 279 kr. 1272 fl.

Kraftfull och mustig Bordeaux, från en bra årgång som vinner på lagring. Torrt och mulligt, med toner av plommon, cassis, fatkryddor och ceder. 

Josetta Saffirio Barolo 2011, nr 95107. 299 kr. 3000 fl

Djup och koncentrerad Barolo, som inte tar skada av lite lagring. Eller drick i vinter, efter lutftning och njut av körsbärstonerna, tranbären, lingonen och den läskande syran. 

Paolo Scavino Barolo 2010, nr  99668. 359 kr. 2000 fl

För att vara Scavino, är denna Barolo hyfsat tillgänglig. Stram och mycket frisk, fylld med mineraler, tranbär, körsbär, mandel och snygga tanniner. 

Paolo Scavino Bric dël Fiasc 2010, nr 95070. 669 kr. 120 fl

Ung Barolo med mullrande kraft och djup. Mustig och frisk, med inslag av tranbär, lingon, mandel, viol och rejäla tanniner. Lite pasta och mycket tryffel, tack!

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2013, nr 92263. 419 kr. 600 fl

Ornellaias andravin, som bjuder på både kraft och tanniner. Frisk syra, varvas med röda bär, rostade fat, espresso, mineral och snygg balans. Lagra helst.

Ornellaia 2012, nr 94030. 1049 kr. 600 fl

Denna känns Ornellaia mer kraftfull och koncentrerad än vanligt. Tät och mustig. Stram och fruktig med drag av körsbär, cassis, plommon och fat. Lagra lagra lagra. Ornellaia-vännen kommer inte bli besviken. 

Rust en Vrede Syrah 2012, nr 99054. 195 kr. 1200 fl

Snygg syrah från Sydafrika, med renhet och fräschör. Mustigt med toner av örter, peppar, mineral och skogsbär. 

Tous les Jours Syrah 2014, nr 99702. 179 kr. 1800 fl

Riktigt läcker Cali-syrah från Andrew Murray i Santa Ynez Valley. Saftig och pigg, med smak av peppar, björnbär, blåbär, plommon och söta tanniner i avslutet. 

Trapiche Malbec Finca Orellana 2011, nr 95007. 219 kr. 360 fl

Fullmatat med stilig Malbec-karaktär. Här hittar vi söta skogsbär, peppar, torkade örter, jordgubbar, viol och plommon. 

Trapiche Terroir Malbec Finc Ambrosia 2011, nr 95014. 219 kr. 360 fl

Lika snyggt som vinet ovan, fast något stramare och mer örtigt och pepprigt. Lagra gärna dessa två viner i två år till att börja med. Men de klarar absolut mer. 

Sött vin

Castello di Brolio Vin Santo 2007, nr 99694. 299 kr. 120 fl

Knäckig och lätt oxiderad Vin Santo, med smak av kola, muscovadosocker, torkade äppelringar och mjölkchoklad.

Masi Angelorum Recioto 2011, nr 99600. 149 kr för 375 ml. 600 fl

Härligt sött vin, med balans och frisk syra. Läskande stil med mineral, körsbär, tranbär, choklad och basilika. 

Alambre 10 years, nr 99418. 175 kr för 500 ml. 600 fl

Smarrigt sött från Portugal. Matat med aprikoser, persikor, nektariner, gräddkola, creme caramel, vit choklad… und so weiter. Ni fattar. Det är sjukt gott helt enkelt. 

Läs mer

Fler artiklar