Annons:

Små partier 18 september

Släppen duggar tätt nu. På fredag är det dags för en nyhetslansering igen; små partier viner med hög nivå. Mina favoriter finner ni nedan. Satsa på bubbel, fylligt vitt och framför allt ett vulkanvin från Etna.

Annons:

 

Champagne

Gosset Grand Millésime Brut 2004, nr 90458. 549 kr

Krämig och fyllig champagne, som blir bäst till någon form av mat eller tilltugg. Gjort på 55 % chardonnay och 45 % pinot noir. Brödig stil, med toner av brioche, apelsin, grape, ljus choklad och pigg syra i slutet. Börjar öppna upp sig, men har ett långt liv kvar. 

Laurent-Perrier Brut Millésimé 2006, nr 92171. 449 kr

Elegant, frisk och ung; LP’s signum. Smygande mognad som bjuder på doft och smak av rostat bröd, ljus choklad, citrus och mineral. 

Vitt vin

Schloss Gobelsburg Kammerner Lamm Grüner Veltliner 2014, nr 95356. 279 kr

Lamm-vinet är alltid härligt och väldigt fylligt. Säkert over-the-top för många, med sin fetma och rika frukt. Servera bara rätt mat till! Den svalare årgången har dock gjort vinet lite friskare. Fina smaker av grape, nektar, gröna äpplen och peppar. 

Le Domaine Latour Giraud Meursault Premier Cru Genevrières 2013, nr 90607. 599 kr

Ung Mersault, som blir bäst om fem år och framåt. Koncentrerad med smaker av rostade fat, citrus, nougat och mineral. 

François Villard Condrieu le Grand Vallon 2013, nr 92198. 379 kr

Condrieu av det lite mer återhållsamma slaget. Vilket inte skadar. Fräsch stil med smak av äpplen, mandlar, gråpäron och fin mineralitet. 

Rött vin

Louis Jadot Beaune Premier Cru Boucherottes 2013, nr 92297. 349 kr

Läcker och elegant pinot, med fina tanniner och djup. Läskande toner och smaker av jordgubbar, lingon och tranbär. Gott redan ikväll, men klarar många år i vinkylen/källaren. 

Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Coucheraux 2013, nr 90632. 349 kr

Sval och frisk pinot, som odlas på lite högre höjder. Fylld med friska röda bär, örter, mineral och lång syra i avslutet. Vinner på lagring. 

Adega Algueira Mencia Joven 2014, nr 99370. 169 kr

Saftig och fin mencia, fullmatat med skiffer, mineral, röda bär och spännande dofter av varm jord och friska örter. Som skapat till stekt vit fisk med rödvinssås eller en glad, ugnsbakad kyckling med svamp. 

Pegaso Barrancos de Pizarra 2010, nr 99288. 259 kr

Garnacha från Telmo Rodríguez och området Castilla y Leon. Stram och frisk, med saftiga mineraltoner och smak av röd bär, torkade örter och aningen krossade stenar. Lufta och njut. 

Berardenga Chianti Classico 2012, 99247. 169 kr

Klassisk och fin Chianti, från en favoritproducent; Felsina. Friskt och inbjudande med sina smaker och dofter av körsbär, vildhallon, pinje, ceder och mineral. Så här ska Chianti smaka. Kommer även på halvflaska för 99 kr. 

Etna Rosso Santo Spirito 2013, nr 95353. 269 kr

Magiskt vulkanvin, från fantastiska Tenuta delle Terre Nere. Stramt, friskt och unikt, med sina smaker av juliga kryddor, krossade stenar, rökig mineral och läskande röda bär. KÖP! Det släpps fler viner från Terre Nere, dock i ytterst begränsat antal. 

Langhe Rosso Aldo Conterno 2012, nr 91158. 189 kr

Saftig och kryddig rosso, med smak av svarta körsbär, tranbär, granatäpplen, ceder och färska örter. Fin och tillgänglig idag. 

Poderi Aldo Conterno Barolo Cicala 2011, nr 90525. 849 kr

Ett kraftpaket med stora smaker och även något stor prislapp. Komplex och stram, med friska smaker av tjära, mandel, torkade frukter och örter, blodapelsin och aningen fat. Lagra gärna. 

Quinta do Poeira Poeira 201, nr 99242. 319 kr

Ung, tät och fokuserad blend från Duorodalen, gjort på de klassiska portvinsdruvorna. Mörka toner av skiffer, skogsbär, anis, viol och fat. Jag tycker lagra. 

Crozes-Hermitage Cuvée Gaby 2012, nr 95345. 239 kr

Sval och elegant Crozes, med fin ursprungskänsla. Friska smaker av peppar, ceder, plommon, vildhallon och viol. Stiligt. 

Hermitage Domaine du Colombier 2011, nr 92172. 499 kr

Gabys (vinet ovan) storebror, som bjuder på större komplexitet och stramhet. Doft och smak av anis, cassis, plommon, körsbär och charkuterier. Lagra gärna några år. Det förtjänar både vinet och du. 

Château de Saint Cosme Gigondas 2013, nr 90163. 259 kr

Stram och kryddigt Gigondas, med rika smaker av vildhallon, plommon, skogsbär, varma örter, fat och kakao. Perfekt till höstmörkret och den lika mörka maten. 

Château de Saint Cosme Châteauneuf-du-Pape 2012, nr 95090. 359 kr

Saint Comse’s påve-vin, med läcker syra och massor med intensitet och mörk, mullrande frukt. Packat med skogsbär, vildhallon, cassis, anis och färska örter. Lika fint i källaren, som i karaffen till rejäla grytan. 

Château Petit Haut Lafitte 2011, nr 90460. 299 kr

Ung Bordeaux, gjort på mestadels cabernet sauvignon. Tät och frisk, med smak av cassis, tobak, plommon, rostat kaffe och fat. Längtar efter en entrecote med klassisk bea och pommes.  

Château du Tertre 2009, nr 92142. 479 kr

Cabernet sauvignon och merlot-blend, som spetsats med cabernet franc och petit verdot. 2009 var en något varmare årgång, som gör vinet hyfsat tillgängligt och fruktdrivet. 

Kuyen Antiyal 2013, nr 90097. 199 kr

Ekologiskt vin från Chile, gjort på mestadels syrah, cabernet sauvignon och några skvättar carmenére och petit verdot. Matigt och fruktigt, med fina smaker av cassis, svarta körsbär, peppar, lätt rostade fat och kakao. Perfekt till långkokta lammlägg.

Annons:

Här finns mer att läsa om