Skaldjur och riesling

Vi har kommit till halvlek i september och vårt tema skaldjur räcker hela månaden ut. Tiden är inne för att prata riesling och skaldjur. En match made in wine heaven. 

Jag kan inte få nog av riesling. För mig är det en av världens bästa druvor. Som kan drickas året om. Till vårens primörer. Till sommaren grillade fisk eller till och med korv. Till sushi och kryddstarka asiatiska rätter. Till skagenröran året om. Och naturligtvis till höstens skaldjur.

Kanske är hösten en av de bästa årstiderna, just tack vare skaldjuren och den matchande drycken. Det är fortfarande ljust och temperaturen går visserligen nedåt, men än så länge behöver vi inga vantar och varma dunjackor.

Riesling är faktiskt ingen bristvara på vårt monopol. Så där ska jag inte skälla på dem. Med det skrivet, ska det ändå påpekas att det finns många viner av medioker kvalité. Blå kattflaskor och sötslibbiga rieslingviner går bort.

Därför tänkte jag att vi tar en ordentligt titt bland de små släppen. De är alltid roligare, godare och mer varierade än det vi hittar på hyllan.

Jag vill även lyfta fram ett vin i beställningssortimentet, denna vinfyllda guldgruva.

Alla viner kommer från Tyskland. Var annars?

 

Annons:

Beställningssortimentet

Schloss Johannisberg Riesling Gelblack Trocken 2016, nr 73540. 149 kr

Trots sin ringa ålder är Gelblack otroligt inbjudande redan. Fylld med krispig citrus, pigga mineraler och syror, rivet citronskal, vitpeppar, ett uns av sälta och citrusolja.

85 procent har jäst på ståltank och resten på stora ekfat, vars träslag kommer från skogarna i området.

Schloss Johannisberg är namnet på både vinfirman och en hel enskild vingård. En vinfirma som har producerat vin i 900 år. Imponerande, precis som vinerna.

Små partier

Rings Riesling Weilberg Grosses Gewächs 2015, nr 90337. 329 kr. 360 flaskor släpptes 3/3. Det ska finnas cirka 40 flaskor kvar. 

Jag gillar riesling från Pfalz, som har lite mer kropp och frukt. Men jag vill ha finess och syra också. Det har Rings, samt mineraler, lite tropisk frukt, kryddor och längd. Fin årgång dessutom.

Pfalz är Tysklands nästa största vinregion, med 23.000 hektar. Bara grannen Rheinhessen är större. Andra bra producenter i regionen är Basserman-Jordan, Von Buhl, Von Winning, A Christmann, Philipp Kuhn, Dr Bürklin-Wolf bland annat.

Philipp Kuhn Grosskarlbacher Im Grossen Garten Riesling 2015, nr 95308. 289 kr. 500 flaskor släpptes i 3/2, en drygt 20-tal finns ännu kvar.

Jag provade alla viner inför lanseringen i februari. Kuhn kom med på listan som en av de bästa vinerna. Här är mina provningsnoteringar:

”Magi från bäste Kuhn i Pfalz. Syror, energi, sälta, citrus, salta stenar och snygg gul frukt i perfekt symbios.”

Titta gärna igenom beställningssortimentet. Där hittar du fler rieslingviner från Kuhn, samt pinot noir, chardonnay och pinot blanc.

BattfeldSpanier Frauenberg Riesling 2015, nr 90100. 400 kr. 240 flaskor lanserades 3/2. Av dessa finns det kvar ett drygt 40 flaskor.

Frauenberg har en något rikare stil än andra viner på listan. Det är en lockande fyllighet, med kryddiga toner från faten. Frukten består av persikor, aprikos och gula plommon. Avslutet är långt och mineralmättat.

Rheinhessen är Tysklands största vinregion med 26.000 hektar vingårdar. Det var länge sett som en bulkregion, där det allra sämsta buteljerades och hamnade i färgglada flaskor med onödigt socker. Idag är det en helt annan visa i Rheinhessen. Här hittar vi numera storheterna Wittman, Keller och BattenfeldSpanier.

A Christmann Reiterpfad Hofstück Riesling Grosses Gewächs 2015, nr 95086. 369 kr. 360 flaskor lanserades 19/5. Det finns ett 50-tal kvar. 

Ungt, tight, krispigt och med en lagringsorder. Friska grejer med stor energi och finfina smaker av citron, skal, sten och mineral.

Just tight och stramt är något av ett signum för den biodynamiske producenten Christmann. Hans viner behöver tid helt enkelt. Ge dem det. Sen kommer belöningen.

Läs mer

Fler artiklar