Sista minuten – buteljer som finns kvar på hyllorna
Idag ska vi kika alltså på vad som finns kvar. En hel del visar det sig, av någon outgrundlig anledning. Eftersom det bara är några få dagar till julafton är det helt enkelt för kort om tid att använda sig av beställningssortimentet. Vinerna nedan kan eventuellt anlända till nyår, om man har tur. Men säkrast är att gå till butiken, som man gjorde förr i tiden, och köpa direkt på plats. Hur gammeldags som helst.
Jag har kikat igenom min anteckningar, mina likes och Systembolagets saldo. Här är mina tips på de viner som fortfarande står kvar på hyllorna. De väntar på dig, på att bli inslagna, hamna på önskelistan eller kanske direkt på julbordet. Några kan för all del hamna i vinkällaren också. Det bestämmer du. Bestäm dig i alla fall för att haffa några av dem innan de tar slut på riktigt. Sista minuten – den är nu.
Sista minuten – buteljer som finns kvar på hyllorna
Krämigt, charmigt med pigga mineraler, citrus en masse och renade sälta. Kan sparas för den med tålamodet på sin sida.
Blend á la Sydafrika. Hästen bjuder på roussanne, chenin blanc, semillon blanc, clairette blanche och chardonnay, som i sin tur bjuder på nötter, gula stenfrukter, rökiga fat och stor fräschör.
Meursault är prsktiskt taget ett måste i kylen eller källaren om man gillar mogen stenfrukt, exklusiva fat, rostade nötter, brynt smör, finfina syror och mineraler i onödlighet. Och det gör man ju.
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese 1998 och 2002. Ytterst få flaskor kvar.
Oldies but goldies. För den som är ute efter riesling med paranta syror och mognad. Kolla in de få flaskor som finns kvar av webblanseringenen från Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese. Årgång 1998 eller 2002, vad väljer du?
Saftig, sval och livlig Rhoneblend med solsken, pomerans, rödsyrliga bär och några droppar riesling för extra skjuts i syran.
Sista minuten – buteljer som finns kvar på hyllorna
Den syrliga frukten, mineralerna, tanninerna och de vilda örterna. Välkommen till Italien. Ska vi dela lika på de 80 flaskorna?
Spröd och svalodlad nebbiolo från norra Piemonte med hela pusslet klart. Söt tobak, nypon, rosenblad och sandiga tanniner.
Aglianico i all sin prakt från Kampanien. Vinglädje med lagerblad, vilda örter, plommon, torkade körsbär, vildhallon och balsamico. Till källaren eller grytan.
Barolo anno 2015 – god på direkten med mängder av röda bär, höga syror, torkade nypon och välkomnande tanniner.
Bästa Rioja, jag gillar dig. Särskilt när du omfamnar ditt ursprung och samtidigt tar ett kliv in i det mer moderna med djupare frukt, snyggare fathantering och intensiva syror.