Sista minuten – buteljer som finns kvar på hyllorna

Jag är usel på att räkna, så den vägen tar vi inte. Hur många viner som har provats och lanserats under 2019 det vet jag alltså inte. Men de har varit många, extra smakrika och jäkligt bra detta år. Och de har varit fler än någonsin, tack vare nya lanseringsplanen som trädde i kraft i höstas. Inte undra på att det finns buteljer som finns kvar på hyllorna till ditt sista-minuten-inköp. 

Sista minuten – buteljer som finns kvar på hyllorna

Idag ska vi kika alltså på vad som finns kvar. En hel del visar det sig, av någon outgrundlig anledning. Eftersom det bara är några få dagar till julafton är det helt enkelt för kort om tid att använda sig av beställningssortimentet. Vinerna nedan kan eventuellt anlända till nyår, om man har tur. Men säkrast är att gå till butiken, som man gjorde förr i tiden, och köpa direkt på plats. Hur gammeldags som helst. 

Jag har kikat igenom min anteckningar, mina likes och Systembolagets saldo. Här är mina tips på de viner som fortfarande står kvar på hyllorna. De väntar på dig, på att bli inslagna, hamna på önskelistan eller kanske direkt på julbordet. Några kan för all del hamna i vinkällaren också. Det bestämmer du. Bestäm dig i alla fall för att haffa några av dem innan de tar slut på riktigt. Sista minuten – den är nu. 

 

Sista minuten – buteljer som finns kvar på hyllorna

 

Vincent Joudart Brut Millésime 2014, nr 90116. 396 kr. 4200 flaskor intog hyllplanen den 8/2. Här finns det faktiskt flertalet flarror kvar. Perfekt nyårsbubbel som inte spränger banken.

Krämigt, charmigt med pigga mineraler, citrus en masse och renade sälta. Kan sparas för den med tålamodet på sin sida.

 

Rocking Horse Cape White Blend 2017, nr 92358. 229 kr. 600 flaskor travade hit den 16/8. Det finns några kvar i stallet.

Blend á la Sydafrika. Hästen bjuder på roussanne, chenin blanc, semillon blanc, clairette blanche och chardonnay, som i sin tur bjuder på nötter, gula stenfrukter, rökiga fat och stor fräschör.

 

Maison Louis Jadot Meursault Narvaux 2017, nr 92567. 499 kr. 240 flaskor lanserades 18/10. Av dem finns det omkring 70 kvar. Än så länge.

Meursault är prsktiskt taget ett måste i kylen eller källaren om man gillar mogen stenfrukt, exklusiva fat, rostade nötter, brynt smör, finfina syror och mineraler i onödlighet. Och det gör man ju.

 

Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese 1998 och 2002. Ytterst få flaskor kvar.

Oldies but goldies. För den som är ute efter riesling med paranta syror och mognad. Kolla in de få flaskor som finns kvar av webblanseringenen från Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese. Årgång 1998 eller 2002, vad väljer du?

 

Annons:

Sista minuten – buteljer som finns kvar på hyllorna

 

Rosso di Montalcino Pietroso 2016, nr 95950. 249 kr. 960 flaskor anlände 26/4. Finns cirka 80 flaskor kvar i ett tiotal butiker enligt monopolets hemsida.

Den syrliga frukten, mineralerna, tanninerna och de vilda örterna. Välkommen till Italien. Ska vi dela lika på de 80 flaskorna?

 

Travaglini Giancarlo Gattinara 2015, nr 92650. 249 kr. 600 flaskor fick vi tilldelning av den 22/11. Hur många blir dina av de 100 som finns kvar?

Spröd och svalodlad nebbiolo från norra Piemonte med hela pusslet klart. Söt tobak, nypon, rosenblad och sandiga tanniner.

 

Radici Taurasi Riserva Mastroberardino 2012, nr 95227. 399 kr. 900 flaskor fanns på hyllan den 4/10. Idag finns omkring 40 kvar. Blir en din?

Aglianico i all sin prakt från Kampanien. Vinglädje med lagerblad, vilda örter, plommon, torkade körsbär, vildhallon och balsamico. Till källaren eller grytan.

 

Massolino Barolo 2015, nr 91243. 329 kr. 2400 flaskor släpptes den 18/10. Alla är ännu inte helt frisläppta från gröna skylten. 150 flaskor, cirkus, finns kvar.

Barolo anno 2015 – god på direkten med mängder av röda bär, höga syror, torkade nypon och välkomnande tanniner.

 

Contino Reserva 2015, nr 95966. 269 kr. 3600 flaskor fick vi njuta den 2 augusti. Vi kan njuta ett tag till, åtminstone med ett 40-tal flaskor.

Bästa Rioja, jag gillar dig. Särskilt när du omfamnar ditt ursprung och samtidigt tar ett kliv in i det mer moderna med djupare frukt, snyggare fathantering och intensiva syror.

Läs mer

Fler artiklar