Sherry till höstens mat

Sherry är den där lite bortglömda drycken från staden Jerez i södra Spanien. Älskad av vinnördar, för att det är något helt annat än ännu ett glas vitt eller rött. Men Vad passar egentligen sherry till? 

Sherry är en komplex dryck med många stilar och smaker. Min kollega Anders Levander har skrivit många intressanta och utbildande artiklar om sherry. Ta gärna en titt på dem för att få mer information om drycken. Jag kommer att hålla mig till några tips på sherry nu till hösten och maten istället.

Sältan, det oxiderade och smaken av bokna äpplen och nötter är kanske inget man faller pladask för. Åtminstone inte vid första sippen. Sherry behöver tid och vana. Du måste ha provat det både en och fem gånger innan du förstår vad det faktiskt är i glaset. Du ska helst även ha något att tugga på samtidigt också. Det är först då sherry-poletten trillar ner.

Trots sherryns avancerade tillverkning behöver vi inte vara lika avancerade när det gäller maten på tallriken. Bra drycker kräver absolut bra mat, men många gånger är det enkelheten som är det allra bästa. Överdrivet många ingredienser och för mycket krångel kan ta död på vilken dryck som helst.

 

Annons:

DinVinguide.se träffade Edward Butler från sherryhuset Bodegas Williams & Humbert för att prata och framför allt prova sherry.

– I december lanseras vår Alegria Manzanilla i Sverige. Stilmässigt är det en mer lättdrucken manzanilla än många andra sorter som är båda mer jästiga och strama. Den har blivit en stor succé i England och även i New York. Där är det superhett med sherry. Däremot använder man faktiskt inte ordet ”sherry”. För att kommunicera och nå ut, säger man istället oloroso, palo cortado med mera.

Det verkar fungera, i två trendkänsliga städer. Kanske något för Sverige också?

Alegria Manzanilla landar i det fasta sortimentet i december och kommer ligga på 59 kronor för 375 ml. Arikelnr 76058. Den ligger för tillfället i beställningssortimentet. 

alegria

Den provades tillsammans med kryddiga fishcakes, en asiatisk sallad med chili och nötter. En oväntad men strålande kombo. Alegria är frisk och tillgänglig. De friska smakerna av gröna äpplen och citron klarar allt från ”lagom” hetta till en krämig soppa på skaldjur och skagenröra.

– Sherryn kommer bäst till sin rätt om den serveras i vanliga vinglas. Glöm copitan, det klassiska sherryglaset. Det är för litet anser Edward. 

Till sherryn ovan, eller en annan helt torr sherry, kan det räcka med några salta nötter och lite kallskuret. Eller en nötig ost. Gärna från Spanien. Nästa steg är mot Asien. Testa ett glas till sushi och sashimi. Kanske till och med den trendiga nudelsoppan ramen, som har sitt ursprung i Japan. Jag kan även se en stadig tallrik med frasig fish & chips framför mig.

Från William & Humbert finns det även två små lanseringar av lagrade sherrys, som släpptes i begränsat antal den 7 oktober.

Jalifa dry Old Amontillado 30 years old, nr 91266. 199 kr för 375 ml.

Här kan vi snacka nötbomb! Rostade hasselnötter och mandlar väller ur glaset, tillsammans med torkade svampar, apelsinskal och en häftig sälta i eftersmaken. Det doftar faktiskt av höst i glaset. Så självfallet ska vi servera denna till just höstens mat.

Prova till en gräddig och smakrik soppa på trattkantareller. Eller en vegetarisk pizza bianca med svamp, grönkål och rostade nötter. Eller en tartlett på blandade höstsvampar. Rostad pumpa och andra rotfrukter skulle också passa fint till.

jalifa

Dry Sack Oloroso Solera Especial 15 years, nr 91255. 145 kr för 375 ml.

Vi avslutar med en söt sherry, vilken är en blend på en lagrad Oloroso och PX – den sötaste sherrytypen. Kombinationen är lika häftig som smarrig. Tänk er rostade nötter, mixade med nutella, mandelkräm och torkade frukter som dadlar, katrinplommon och fikon.

Här krävs en höstig och tröstande dessert med choklad i alla nyanser. Gärna en pecanpaj. En brownie späckad med nötter. Eller nötglass som vi toppats med ovan sherry. Prova till en fikonpaj med ljus choklad. Eller det mest enkla av allt -nämnda torkade frukter som dragerats med mörk choklad. Prova också med nötter, överdragna med mandelmassa som sedan doppas i choklad.

olorososherry

 

Låt fantasin och inte minst sherryn flöda i höst.

I början på november, mellan den måndagen den  7 och  söndagen den 13, är det faktiskt internationella sherryveckan. Så värm upp redan idag. Men skippa de små sherryglasen. Fyll dina vinglas istället och njut.

Läs mer

Fler artiklar