Shafer – stora, maffiga viner med balans

Shafer – stora, maffiga viner med balans

Innan sommaren bäddade in Stockholm i sol och semesterlunk, fick vi fick besök av Dough Shafer från toppfirman Shafer i Napa Valley.
– Vi gör rika, extraherade, fruktiga viner. Det är terroir och vår stil, säger Dough.
Det är bara att instämma. Vinerna är stora och maffiga, fast det finns också finess och fin frukt. Det ska vara lite big and bold, vinerna kommer ju trots allt från USA.

Shafer Vineyards grundades av Doughs pappa John, i början på 1970-talet i Stags Leap i Napa. Första årgången kom 1978. Firman växte fort. Några år senare började Dough sina vinstudier på UC Davies och kort därefter anställdes duktiga vinmakaren Elijah Fernandez som är kvar än idag.
Idag äger man totalt 90 hektar och producerar 35.000 lådor om året. Shafer gör bara ett vitt vin; Red Shoulder Ranch Chardonnay, där frukten kommer från en egen vingård i Carneros.
Resten handlar bara om rött. Rejält rött.

Frågan om balans i vinerna och nya den rörelsen IPOB (In pursuit of balance) kommer så klart upp, då de nyligen varit på besök i Stockholm. Läs gärna min artikel om IPOB här.
– Det är jättebra att de finns. Det borde finnas IPOBB också! In pursuit of big balance, svarar Dough på frågan.
Det är precis vad Shafer är. Stort och balanserat.

Någon undrar om man har planer på att göra pinot noir. Det verkar dock inte ligga i planerna, tack och lov. Shafer ska göra det de är bäst på. Chardonnay, cabernet sauvignon, merlot och syrah.
Det blir liksom bäst så. Och riktigt läckert blir det också.

Några favoriter från provningen

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2012. 399 kr. Lanseras i höst
Detta är rejäla grejer. Men också rejält gott. Jag har alltid gillar Shafers chardonnay för att den just vågar vara mycket, men ändå håller balansen. Tidigare lagrades den på franska fat till 100 %, nu har man dragit ner till 75 % och resten får ligga på ståltank. Det skadar förvisso inte. Vinet är fortfarande stort och rikt med frisk syra, längd och mineralitet. Här finns också toner av valnötter, gula plommon, vit persika och pomelo.

One Point Five 2011. 559 kr Lanseras i höst.
Frukten kommer Stags Leap District och innehållet är mestadels cabernet sauvignon, toppat med lite procent petit verdot och malbec.
Ett koncentrerat och rikt vin med massiv frukt och bra tanniner. Ett riktigt t-bone-vin med smak av mocca, körsbär, plommon, cassis och lite rökig mineral. Stiligt!

Hillside Select 2009. 1698 kr. Restaurangsortiment.
Shafers flaggskepp, gjort på 100 % cabernet sauvignon, som kommer från vingårdar planterade runt vineriet. Hög selektering och små, koncentrerade druvor ger ett lika djupt och koncentrerat vin. Otrolig frukt! cassis, plommon, svart te, mineraler, kakao, mörk bitter choklad, syra och fin längd. Ett vin för källaren.

Vi provar även 2003, som tydligt visar hur lagringsduglig Hillside Select är. Årgången är stram och torr, med bra tanniner, toner av torkad frukt, körsbär, tobak, ceder och te. Fortfarande ungt och massivt.

Importör är VinUnic


Fler artiklar