Sémillon – som gjord för lagring

Vill du prova ett vitt vin som är rätt passé? Gjort på en druva som, till råga på allt, kan lagras i ett decennium eller längre? Då är sémillon druvan för dig. 

Sémillon – som gjord för lagring

Sémillon är inte det minsta hip eller häftig. Den är föga omskriven och det pratas desto mindre om den. Ändå är det en av de mer lagringsdugliga gröna druvorna som finns. Det gör den ännu mer intressant, då lagring är en återkommande fråga. Vare sig det är i nyfikna vingrupper på Facebook, under provningar eller i andra vinsammanhang. Frågan gällande lagring och tips på viner som går att lagra – den kommer alltid. Men svaret; sémillon . Det ser man aldrig.

Sémillon har sitt ursprung i Bordeaux. Där är den född och det är fortfarande druvans stadiga hem. Där omvandlas den än idag till söta viner, efter att ha blivit attackerad av ädelröta – den nobla rötan – även kallad botrytis cinerea.

När den inte ska bli söt, jobbar den ibland helt solo. Fast den får allt som oftast sällskap av sin trogne följeslagare sauvignon blanc. De trivs verkligen ihop och de kompletterar varandra. Sémillon står för det lite mer feta, lite mer koncentrerade och rökiga i vinet. Sauvignon blanc kommer med syran och frukten. Tillsammans blir det en oslagbar kombination. Läs gärna mer i min artikel om vit Bordeaux längre ned.

 

Men hur är sémillon på egen hand då? Klarar den av att stå på egna små vinrankors ben? 

Sémillon – som gjord för lagring

Utan tvekan! Den klarar sig utmärkt utanför den franska gränsen. Då lämnar den sin lilla accent ovanför bokstaven e. Kanske för att visa att den inte bara är anpassad efter sitt hemland. Det var först på 1900-talet som den spred sina vinvingar och provade lyckan i andra länder. Frankrike har fortfarande den största arealen, med över 11.000 odlade hektar. Merparten av dessa är planterade i de sydvästra delarna – läs Bordeaux – där den till och med slår sauvignon blanc i antal hektar.

Det stora landet i väst, har en mindre andel odlingar, framför allt i Washington State. De har en lång historia av att framställa torra viner på sémillon. Hektaren har dock försvunnit, kanske i takt med en lika försvinnande efterfrågan. Druvan är ju inte cool nog. Samma visa ser vi i Sydafrika. Där stod sémillon för de största odlingar i slutet på 1800-talet. Numera är den omsprungen av chenin blanc.

I Sydamerika är visan däremot lite annan. Argentina som tagit sig an semillon, med en mer internationell stavning. Där har hektaren till och med vuxit under de senaste åren. Inte med storsteg, men sakta och säkert.

Fast den stora semillon-stjärnan, eller ska man säga förvaltaren, är Australien. Oemotsägligt.

Sémillon – som gjord för lagring

Där, allra längst söderut, på landets västra spets ligger New South Wales. Det är Australiens mest folkrika delstat med Sydney och huvudstaden Canberra. Det är också ett betydande vinområde, framför allt regionen Hunter Valley, med sin vinstjärna semillon. Ofta skördas druvan vid en låg alkoholhalt om 10-11 volymprocent. I sin ungdom kan därför vinerna vara rätt neutrala och svala. Fast med rätt lagring och tålamod händer det saker. Häftiga saker. Aromer av bivax, mandelmassa, körsbärsblom, hö, halm, rostat bröd och gula karamelliserade frukter toppade med honung smyger sig fram.

Det är unikt för Hunter Valley. Även unikt för Australien, som har de största odlingarna av semillon efter Frankrike. Det gör den till en av de mest odlade druvorna i hela landet. Säkra vinnamn är framför allt Tyrrell’s, Brokenwood, Mc Williams, Vasse Felix, Moss Wood, Margan Family Winegrowers, Mount Pleasant och Peter Lehmann.

Några av dessa hittar vi till och med på vårt monopol. DinVinguide.se har botainserat och valt ut. En outsider får ni på köpet.

 

Annons:

Sémillon – som gjord för lagringSemillón - som gjord för lagring

Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2019, nr 6947. 119 kr. Fast sortiment

Klassisk Hunter Valley-frukt och stil, som är sådär uppfiskande och ren att skruva upp redan ikväll.

Eller så sparar vi några år  och låter apelsinskalen, de gröna äpplena,

nötterna och de sköna syrorna blir ännu skönare och rundare. Pangvin i fast sortiment. Plötsligt händer det.

 

Tim Adams Wines Semillon 2019, nr 95580. 169 kr. 2400 flaskor släpptes 8/12. Vinet finns kvar i cirka 12 butiker.

        All semillon kommer inte från Hunter Valley. Tim Adams gör lysande exempel i Clare Valley (South Australia) också.

Beviset finns i denna ungdom, som redan visar på druvans fantastiska energi och spänst. Sofia tips - tillfälligt sortiment 8 december 2020

Med tiden kommer vi även se röken, nötterna och rondören.

 

Tomat- och ricottatartelett

LÄS MER

Sémillon – som gjord för lagring

Mount Pleasant Elizabeth Semillon 2017, nr 77999. 179 kr. Ordervara

Kittlande och svalt från en av de riktiga semillon-pionjärerna i Hunter Valley. Den försynta alkoholhalten 10,5 % bjuder på inte alls försynt pomerans, grapefrukt, ståtliga syror och kaffirlime. Imponerande vinbygge som kan lagras i 10 år, minst.

Mount Pleasant Lovedale Semillon 2013, nr 73903. 399 kr. Ordervara

Vingården Lovedale planterades redan 1946 och det första vinet på 100 procent semillon lanserades fyra år senare. Åldern i kombination med de sandiga röda och gula jordarna sätter smakerna. En vinklass för sig med äppelringar, rostade vitt bröd, puffar av mocca, vita mandlar och syrlig citrus.

Semillón - som gjord för lagring      Semillón - som gjord för lagring

Norton Altura Semillon 2019, nr 2492. 149 kr. Fast sortimentSémillon - som gjord för lagring

Kul outsider från Mendoza i Argentina.

Härlig doft av vita krusbär, saftiga gula päron, bivax och mogen grapefrukt.

Energi, lyster och driv. Supersmarrig semillon!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar