Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sauvignon blanc och skaldjur - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Sauvignon blanc och skaldjur

Kattkiss på svartvinbärsbuske, burksparris, krusbär och nässlor. Eller grönt gräs, rosa och vit grapefrukt, gröna äpplen och syrlig passionsfrukt. Sauvignon blanc är en druva som inte lämnar någon oberörd med alla sina smakprofiler, sidor och stilar. Läs Sofias tankar om sauvignon blanc.

Sauvignon Blanc

Somliga föredrar den expressiva smakexplosionen där busken med nämnda kattpink dominerar. Aromer som Nya Zeeland i stort sett tagit patent på. En egen image som är lätt att känna igen och även tycka om. En vinnare i många vinprovningar – för visst sticker druvan ut. 

Men det är också en stil att INTE tycka om. Särskilt när sparrisen på burk och krusbären väller över. Då får man ta till en lite mer återhållsam flaska, med citrus, färska nässlor och grönt gräs som ändå avslöjar innehållet. 

För min egen del blir det helst typ nummer två, den lite mer diskreta – om man nu kan kalla sauvignon blanc för diskret. Ursprunget blir helst Frankrike och även Sydafrika. Där finns vinerna som renar, svalkar och som retar aptiten. Som fungerar lika bra till vårens primörer och smygande sol, som till höstens färska skaldjur. 

Kollegan Magnus tipsade också om några goda matchningar till havets guld för en tid sedan. Jag hänger med och adderar tre underbara viner på 100 procent krispig sauvignon blanc. 

 

Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2017, nr 2227. 169 kr. Finns i cirka 50 butiker.

Klassisk, ren, aptitretande och svalkande. Så kan man sammanfatta denna sauvignon från Pouilly-Fumé i Loiredalen. Så kan förvisso många vita viner vara, men redan vid första sippen är druvsorten avslöjad. Vi hittar färska nässlor och toner av gräs, tillsammans med vita vinbär, citrongräs, grapefrukt och en lång, stenig sälta i eftersmaken.

Allt avslutas med puffar av rök och grus, som väcker smaklökarna till liv. Fumé är det franska ordet för ”rök” och visst finns det rök i många av vinerna. Ingen rök utan eld som det heter…

En vinnande kombo är gratinerad getost och en sallad med rödbetor och gröna blad. Frossa också gärna i säsongens pinfärska skaldjur. Ugnsgratinerade havskräftor fyllda med vitlök, persilja och smör till exempel.

Sancerre Les Roches Domaine Vacheron 2017, nr 5514. 219 kr. Finns i cirka 90 butiker.

På andra sidan Loirefloden ligger Sancerre. En stad och även ett vin. Jämfört med Pouilly-Fumé kan vinerna i Sancerre ibland uppfattas som lite djupare och mer fruktdrivna. Men som alltid är det en fråga om producent och väder, bland annat. I detta fall är skillnaden däremot relativt tydlig. Det är en Sancerre med mer tropisk frukt och inte lika mycket sten, grus och sälta som vinet ovan.

Jag gillar stilen enormt. Syror höga som hus lindas in av nypressad citron, syrlig ananas, vit persika, inlagd citrus och nyklippt gräs en solig vårdag. Det är lite som att ta ett stort bett i ett granny smith äpple, ståendes i en trädgård där det växer mynta och stora buskar med vild rosmarin. Visst förstår ni?

Les Roches vill jag skölja ner till en gräddig, saffransosande soppa med vit fisk, musslor och färska räkor. En aioli med ännu mera saffran blir pricken över i. Eller ska vi säga lök på laxen? Ett riktigt syrlig surdegsbröd med smör och flingsalt blir ett enkelt tillbehör.

Les Roches Sancerre Loire

Southern Right Sauvignon Blanc 2016, nr 74731. 149 kr. Beställning.

Firman Southern Right hittar vi I Sydafrika och i det svala området Hemel-en-Aardedalen (Himmel- och jorddalen) nära Atlanten. Här görs två viner; pinotage och sauvignon blanc.

Namnet Southern Right är taget från en val, med samma namn, som brukar ta simturer i Walker Bay-bukten nära vingården. Jag skulle inte kombinera med vinet med en val, men gärna fisk och skaldjur i mindre format.

Här svalkas vi ner av vita vinbär, gula krusbär, färsk nyklippt gräs, vit persika och konfiterad citron. Eftersmaken är fylld av energi och läskande mineralitet.

Jag fick chansen att prova vinet tillsammans med producenten och en välmatchad meny, där man serverade en carpaccio på yellowtail (en slags makrill) med frisk citrus, olivolja och finskuren jalapeño till. En fullträff och ett tydligt bevis på att sauvignon blanc, särskilt de mer tropiska varianterna klarar av hetta och även sötma i viss mån, framför allt från citrusfrukter.

Gör gärna något liknande hemma. En skaldjurscocktail på räkor, mango, avocado, chili och koriander till exempel.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer