Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Roséviner i beställningssortimentet - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Roséviner i beställningssortimentet

I skrivande stund är äntligen den efterlängtade vårsolen tillbaka. Perfekt tajming! Det känns både roligare att lättare att tipsa om flörtiga, rosa, bubblande viner då. För nu är det faktiskt rosétider, vad man än må tycka om dessa viner. Här får ni tips på några utvalda viner från beställningssortimentet, så slipper ni stå och köa på Systembolaget.
Det fasta sortimentet lämnar dessutom ett hel del att önska på roséfronten… För mycket sötma och för många viner som är i samma stil. Ska ni beställa, håll lite koll på årgången bara. Helst ska det vara sprittande ungt och friskt, som årgång 2014. En del 2013 är dock goda att dricka bums. 

Lägg in din beställning redan idag, så kommer den förhoppningsvis redan till helgen. Solen med, hoppas jag!

Rosa bubblor

Rosé innebär inte bara stilla viner. Rosébubbel ska så klart ha en egen kategori. Särskilt när det finns så många bra att välja mellan.

Delamotte Brut Rosé, nr 75524. 559 kr

Matig, frisk och superelegant rosé från Champagnehuset Delamotte. Läskande och lockande toner av körsbär, granatäpplen och lingon. En rosa favorit! 

Thienot Brut Rosé, nr 77546. 468 kr.

Krispig och sprittande rosé från champagneproducenten Alain Thienot. Fin mineralitet och syrlig, saftig frukt. 

Laurent-Perrier Cuvée Rose Brut, nr 87452. 599 kr

Laurent-Perrier är kända för sin stiliga rosé. Det är inte svårt att förstå varför. Detta är rosémagi, med bubblor. Mineraldrivet, friskt, krämigt och fyllt färska röda bär och en lång lång eftersmak. 

Pol Roger Brut Rosé 2006, nr 77071. 559 kr

Fyllig och krämig rosé, fullmatad med rökig mineral, stenkross, röda vinbär, hallon och smultron. Ursmaskigt!

Ferrari Rosé, nr 76293. 179 kr

Kraftig prissänkt rosé från fenomenala Ferrari i norra Italien. En av de bästa bubbelproducenterna i landet. Matig och stram i stilen, med fint djup, mineral, lingon, tranbär och hög syra. 

Rosé från Frankrike

Frankrike har tagit över marknaden totalt i Sverige, tack vare sina så-rätt-i-tiden ljusrosa roséviner med ursprung Provence. Men det görs rosé på andra platser också. I Bourgogne och Loiredalen t.ex.

Le Bouquet Pinot Noir Rosé 2014, nr 71529. 109 kr

MIneraldriven och frisk rosé, från Loiredalen med strama syror, fin fräschör och toner av jordgubbar och hallon. 

J M Brocard Bourgogne Rosé Pinot Noir 2013, nr 74488. 129 kr

Seriös rosé från en av de mer erkända Chablisproducenterna, Brocard. Läskande syra, mineraler och massor med jordgubbar och röda vinbär. 

Sancerre Rosé Pierre Deschamps 2013, nr 5393. 139 kr

Zesty rosé från Loiredalen, där frukten går mer åt rosa grape och citron än jordgubbar och smultron. Mindre rosa fluffluff alltså, men matvänligt och friskt med hög fin syra. 

Sancerre Les Pierries Roger Champault 2014, nr 76943. 153 kr

Mer från Loiredalen, som går åt samma håll. Hög syra, stenkross, rosa och vit grape, zesty lime och mineral. En frisk fläkt!

Ljusrosa nyanser från Provence

Här är utbudet enormt, men inte enbart bara för att det står Provence på flaskan. Det måste smaka något också, inte bara vara gulligt ljusrosa. 

La Vie en R. Cotes du Provence 2014, nr 73546. 99 kr

En av de bästa Provence-roséerna, så far. Stort plus för prislappen också. Örtigt och välgjort, med härlig rondör och en korg med nyplockande svenska jordgubbar. Sommar, du är välkommen. 

LaVieERose

Cuvée Charlotte Cotes de Provence 2014, nr 73175. 135 kr st, säljs i kolli om 6 flaskor.

Väl värd sina pengar, då den bjuder på strama syror, matvänliga örter och läskande röda bär som lingon och tranbär. Snyggt. 

Rosé et Or 2014, nr 79355. 209 kr. 

Minuty, med den kurviga flaskan har säkert alla släkt sommartörsten med. Detta är deras topprosé, med en något högt pris. Men ska man lyxa till det i sommar, så är detta ett säkert kort med Troppanvibbar. Stiligt och välgjort med fina smaker av fläder, rosa grape, citron och cassis. Lång eftersmak.

Magnumrosé

The more the merrier, tycker man även i Sydafrika. Det är inte enbart USA, som gillar rejäla portioner och magnumflaskor.

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2014, nr 6077. 179 kr för 1500 ml. 

Matig och mer kraftfull stil av rosé, från Mulderbosch i Sydafrika. Torr, stram och seriös med massor av mörka bär och frisk syra som längtar efter mat. Perfekt till den stora sommarfesten. 

En rosa amerikan

Charles & Charles Rosé 2013, nr 75554. 119 kr

Fruktdriven rosé, från mannen som gav pudelfrillan ett ansikte. Mr Charles Smith. Frisk och saftig, med läcker syra och massor med flörtig röd frukt. 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer