Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment under 100 kronor
Skriven av Sofia Ander

Rosévin 2021 – bäst i test i fast sortiment under 100 kronor 

Vågar vi hoppas på att våren och solen har kommit för att stanna nu? Rosévinerna har onekligen gjort det i alla. Nya, friska årgångar har precis börjat anlända på hyllorna.

Rosévin 2021 – bäst i test i fast sortiment under 100 kronor 

Vi har kammat igenom sortimentet, både beställning och det fasta och delat upp tipsen i olika kategorier. Idag håller vi oss till de viner som ligger i fast sortiment under 100-lappen. Nästa vecka kliver vi över hundralappen.

Rosévin är en viktig kategori som växer varje år. En sökning på Systembolagets hemsida ger ett svar på 465 artiklar, med boxar, tetra och olika flaskstorlekar inkluderat. Flaskan är den dominerande förpackningen, precis som årstiden – vi njuter fortfarande rosé under våren och sommaren. De lättsamma svala sorterna passar kanske bäst till den första solglimten i april. Medan de mer kraftfulla vinerna med hög syra och mörkare frukt kan avnjutas hela året och även säljer året om.

I det fasta sortimentet hittar vi många trotjänare och inte alltid så många överraskningar. Här skulle jag vilja se mer variation med spännande ursprung och andra stilar. Allt kan inte komma från Provence och behöver verkligen inte smaka som det heller.

Bland ordervarorna är sortimentet lite bredare och ofta mer intressant med viner där producenter vågat ta ut svängarna. Vinerna att beställa kommer Magnus Reuterdahl att titta på lite längre fram.

Men nu - över till våra favoriter som lämnar kvar både fina smaker och pengar i börsen.

Rosévin 2021 – bäst i test i fast sortiment under 100 kronor 

 

Les Remparts des Ceps Dorés Rosé 2020, nr 2239. 59 kr för 375 ml

Pigg sälta, sötsyrliga rabarber, vilda hallon och rosa grapefrukt – trevligt och välgjort med bra balans. Les Remparts är gjort på merparten grenache med adress Rhônedalen.

Vinet finns faktiskt bara på halvflaska, men ibland är det precis vad man vill ha. Perfekta picknickstorleken till gazpacho, grillad kyckling och annat plockvänligt till parkfilten.

Pellerin Côtes du Rhône Reserve Rosé 2020, nr 72949. 79 kr

För 79 kronor kan man inte förvänta sig stordåd. Men Pellerin lyckas både överraska och göra mig riktigt glad. Frukten är saftig och balanserad. Den backas upp av en trivsam mineralton, en rökpust och solvarma smaker av vilda hallon, smultron och fräschör från röd citrus. Liten rosa pärla! Gjord på grenache och några droppar syrah, som tappas på lättviktsflaska.

Puy Chéri Syrah 2020, nr 2209. 79 kr

Friska droppar från Languedoc-Roussillon med både solig frukt och mycket charm. Vilda hallon, jordgubbar, blodapelsin och örtkvistar på toppen. Pigg liten sak som alltid är pålitlig och smakar mer än sina 79 riksdaler. Finns även på BiB för 229 kronor.

Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment under 100 kronor   Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment under 100 kronor   Puy Chéri Syrah Rosé 2020

 

Côté Mas Organic Rosé 2020, nr 2282. 89 kr

Trevlig sydfransos gjord på 100 procent ekologiskt certifierade druvor. Mourvèdre utgör basen och tillsammans med kompisen syrah bjuds vi på fina mineraltoner, läskande syror, vit persika, aprikos och blodgrape. Blir finemang till en sallad med getost eller rimmad lax med dillstuvad potatis.

Calvet Côtes du Rhône Rosé 2020, nr 2219. 95 kr

En till Rhône-rosé, som har fått en fylligare och stramare kropp tack vare den höga andelen syrah och mourvèdre i mixen. Det är ett vinnande recept som ger struktur, fräsch sälta och lockande smaker av skogsbär, viol och röda plommon. Toppengott till grillat ljust kött med caponata.

Les Fumées Blanches Rosé 2020, nr 22138. 95 kr

Svartvinbärsblad, mynta, vita vinbär och krispiga vita jordgubbar – Les Fumées smakar alltid vår och energi. Stilen är personlig med druvan sauvignon gris i spetsen, en mutation av sauvignon blanc. Tack vare det rosa skalet får vinet sin rosa lyster och smakerna från sauvignon blanc. Pålitlig sommarklassiker, som även finns på BiB för 259 kronor.

Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment under 100 kronor  Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment under 100 kronor  Les Fumées Blanches Rosé 2020,

Rosévin 2021 – bäst i test i fast sortiment under 100 kronor 

Colle Reale Rosé 2020, nr 2242. 95 kr

Ekologisk certifiering och lättare glasflaska, här finns mycket att göra tummen upp för! Smaken också naturligtvis. Ursprung är Abruzzerna på italienska östkusten. Där odlas bland annat montepulciano, som Colle Reale är gjort på. Direkt charmerande med saftiga plommon, körsbär, viol, pigga syror och fin stenrök. Bruschetta och fritto misto per favore.

Le Due Arbie Rosato 2020, nr 2416. 99 kr.

Lättare glasflaska, ekologiska spänstiga sangiovesedruvor – det blir en till tummen upp! Platsen är Toscana och vinet är fyllt med syrliga körsbär, lingon, ett fång örter, fänkålsfrön, pomerans och pressad röd apelsin. Finns även på halvflaska för 59 kronor. Givet val till charkbrickan med fänkålssalami, pecorino och mortadella.

Mulderbosch Rosé 2020, nr 6077. 89 kr

Rosé från Sydafrika är vi inte bortskämda med. Mulderbosch har dock en säker position på hyllorna och har hängt med i  över 13 år. Pluspoäng för lättare glasflaska och även val av druva – cabernet sauvignon – som ger lite mer skjuts i smakerna. Tänk cassis, röda plommon, skogsbär, varma örter, lagerblad, mineraler och lägg till friska syror på det. Utmärkt till grönt från grillen, gärna med salsa romesco.

Colle Reale Rosé 2020  Le Due Arbie Rosato 2019 Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment under 100 kronor

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer