Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien
Skriven av Sofia Ander

Rosa till alla hjärtans dag

Har ni några planer för alla hjärtans dag? Bir det en god måltid med kärleken, eller familjen? Varför inte bara fira att vi går mot ljusare (och lite rosa) tider!

Bäst i test – rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

Det bubblande ordentligt under december här på DinVinguide. Av naturliga skäl. Bubblor i form av prosecco, cava, spumante, cremant och champagne. Allt för årets sista festligheter. Nu är det dags igen, fast denna gång för de rosa bubblorna att ta plats. Vi sparade faktiskt på dem inför en kommande högtid. Alla hjärtans dags så klart, eller Valentine som den heter i USA. En dag att fira kärleken, med kommersiella förtecken á la USA. 

 

 

Kommersiellt eller ej - kärleken kan alltid behöva firas och uppmärksammas. Nu när restriktionerna äntligen har släppt, ja då finns det ännu en anledning att fira och poppa ett rosa och uppiggande bubbel. 

Bäst i test – rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

Vi håller oss till två klassiska länder idag. Spanien och Italien, där man producerar flera olika typer av mousserande vin. Vi börjar i Spanien och mjukstartar med en snabbskola i den rosafärgade cavans värld.

Inom produktion av cava är det nio druvor som är tillåtna. Xarel-lo, parellada och macabeo är de vanligaste, där macabeo står för merparten av odlingarna. Chardonnay, pinot noir och monastrell (mourvèdre) finns också, dock i mindre skala. På den lite mer udda och inhemska sidan hittar vi trepat, subirat parent och rod grenach. Trepat som är en blå druva får bara användas vid produktion av rosécava. En cava måste ligga i minst nio månader på sin jästfällning enligt regelverket.

 

 

Fyra favoriter som ger lite extra rosa glädje i glaset

Vilarnau Rosé Delicat Reserva, nr 76437. 79 kr. Ordervara

Lättsamt, bärigt och laddat med vilda hallon, jordgubbar, viol och plommon. Fruktigt och riktigt trevligt i sin stil. Prisvärt med ekologiskt certifiering. Fin aperitif som görs på merparten garnacha och en skvätt pinot noir.

Dignitat Organic Rosé Brut, nr 77276. 129 kr. Ordervara

Inbjudande och härligt fruktdriven ekologisk cava, gjord på tre druvor – lika delar grenache, monastrell och trepat. Här får frukten tala; skogsbär, björnbär, skogshallon, uppfriskande syror och krämiga bubblor strömmar fram. Seriöst men samtidigt farligt lättdrucket! Har legat hela 15 månader på jästen för att få extra djup.

Pere Ventura Tresor Rosé Brut, nr 77452. 137 kr. Ordervara

Friska vindar på 100 procent trepat! Kul och gott med sitt läskande flöde av svarta hallon, svarta vinbär, rosa grapefrukt, björnbär och en rökig, uppstramad mineraldriven ton i eftersmaken.

Pere Ventura Vintage Rosé 2016, nr 77953. 287 kr. Ordervara

Några kliv upp – sett till både pris och stil. Pinot noir har huvudrollen i denna årgångsbetecknade cava, som har legat i minst 43 månader på jästen. Ett extra plus för infon på baksidan gällande gällande degorgering och även antalet flaskor. Totat blev det 3 879 flaskor av årgång 2016.

Detta är seriösa och komplexa droppar. Stram och drivande i början, därefter följer ett vackert flöde av hallon, smultron, röda körsbär, spröda kaksmulor. hallondrömmar och örtkvistar av rosmarin och salvia. I avslutet dominerar fin sälta och rostade mandlar. Mycket gott.

Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien           Dignitat Organic Rosé Brut  Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

Bäst i test – rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

Italien är ett mäktig land när det handlar om mousserande vin. Tänk bara på all prosecco som har tagit stora marknadsandelar de senaste åren. Nu finns det dessutom en nyhet inom denna kategori – Prosecco rosé! Mousserande rosa vin har förvisso producerats tidigare, men först 2020 blev det tillåtet att skriva Prosecco rosé på flaskan. Glera, den vanligaste druvan för en prosecco, dominerar även här. Den får blandas med högst 15 procent pinot noir. Vinet kommer från ett större område och klassas som en Prosecco DOC.

 

 

Två pigga rosa prosecco

Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry 2020, nr 70385. 89 kr. Fast sortiment

Charmigt med knapriga röda bär som hallon, jordgubbar och smultron som badar i fluffig vaniljgrädde. Gott om glimten i ögat för sina 89 kronor. Ekologiskt dessutom.

Baglietti Prosecco Rosé Organic 2020, nr 50391. 109 kr. Ordervara

En lite torrare typ av prosecco med snygg struktur och svalkande fräschör. Dosagen ligger på klädsamma 8 gram, något som lyfter fram rödsyrliga bär som tranbär, lingon, rosa grape och röda päron och fina smaklager av örter. Snyggt!

Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien         Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

Allt är inte prosecco som bubblar i Italien. Trento DOC, i Trentino, är en av de främsta appellationerna för mousserande vin. Läs mer om Trento i artikeln nedan. Distriktetet Franciacorta i Lombardiet är kanske den mest kända, mer info finner ni också längst ned.

Två favoriter från Trento DOC

Rotari Brut Rosé 2015, nr 7701. 129 kr. Fast sortiment

Rotari kan man alltid lita på. Charmigt, fluffigt och förstärkt av knivskarpa syror. Den låga dosagen om 5 gram och områdets svala temperatur ger oss syrliga lingon, tranbär, blodapelsin och en stenrökig eftersmak. Blenden består av pinot noir och chardonnay som har legat i hela tre år på sin jästfällning. Finns även tillgängligt på magnum.

Ferrari Rosé, nr 76293. 179 kr. Ordervara

Ferrari är en av mina personliga favoriter. Redan vid den expressiva doften blir man förförd, med hjälp av tranbär, lingon och rosa grapefrukt. Frestelserna fortsätter och adderar vita och röda vinbär, rostade hasselnötter, mocca, sälta och stenrök. Smått livsfarligt. Görs på chardonnay och pinot noir, där pinot-druvorna vinifieras som ett rött vin för extra stuns. Vila på jästen sker i 24 månader.

Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien     Bäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

 

En rosa favorit från Franciacorta

Monte Rossa Flamingo Rosé, nr 7615. 229 kr. OrdervaraBäst i test - rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

Vem kan värja sig emot en rosa flamingo så här i Valentin-tider? Inte jag i alla fall! Låt dig charmas av de strama röda bären, de fluffiga bubblorna, toner av rostade nötter, färsk hyvlad svamp och torkade nypon.

Uppfriskande och välgjort på 60 procent chardonnay och resten pinot noir, som har legat 24 månader på sin jästfällning.

Bäst i test – rosa bubblor till alla hjärtans dag från Spanien och Italien

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer