Rödskrimrande och frestande Brunello di Montalcino

Vi följer upp måndagens artikel om Brunello di Montalcino med det viktigaste - vintipsen. Om ni tyckte att den artikeln var väl torr på grund av vinbristen, så lovar jag att denna blir desto mer rödskimrande och frestande av Brunello di Montalcino.

Rödskrimrande och frestande Brunello di Montalcino

Vår vanliga källa, Systembolaget, ger en träff på 50 viner inom kategorin Brunello di Montalcino. Priset börjar på 259 kronor för den billigaste flaskan och sedan tickar det stadigt uppåt. Räkna med minst 300 kronor, om inte 400-500 kronor för flertalet Brunello. En del letar sig till och med över 1000-kronors strecket. Tack vare (på grund av) att det står Gaja eller Biondi-Santi. 

Brunello kommer aldrig vara ett så kallat lågprisvin. Vill man hellre ha ett vin för 100 kronor då får man helt enkelt leta i andra regioner. Familjen Biondi-Santi såg till att lägga ribban, samt kvalitén, högt för många år sedan. Att det dessutom är ett relativt litet område som aldrig kommer kunna massproducera vin, ja där har vi svaret på prislappen. 

Vad man däremot kan räkna med är att få en riktigt fin vinupplevelse. Och räkna med att utsätta din uthållighet för kraftprov. Brunello kan lagras länge. Och då menar vi länge. Men det är inga tannin- och fruktmonster vi har att göra med. Snarare långlivad elegans, krispiga tanniner, spröd röd frukt och frasiga syror. 

Med lagring och ålder skrider balsamico, höstskogar, tryffel, färsk hyvlad svamp, läder, ceder och torkade örter fram. Ditt tålamod och smak får helt enkelt bestämma hur du vill ha din Brunello. 

 

MATEN

Icke att förglömma, maten. Vad vore ett italienskt vin utan en tillhörande måltid? Brunello gillar syra, långkok och något att bita i. Tänk friskhet och syra från tomatsås. Tänk långkok som ragú, bolognese och gärna risotto med svamp. Tänk en bättre köttbit, gärna vilt, med grillade grönsaker och citron att droppa över köttet. Vi ska tänka och njuta som en Italienare. Mer amore i livet med andra ord.

 

Annons:

Rödskrimrande och frestande Brunello di Montalcino

 

Tre viner och tre måltider och en jäkla massa amore

Brunello du Montalcino Val di Suga 2013, nr 42302. 259 kr. Finns i ett 30-tal butiker

Val di Suga stod på schemat under en intensiv Toscana-tripp i vintras. Jag är glad över stoppet. Det här har alltid varit ett säkert köp i form av ett klassiskt vin med rena och lika klassiska smaker. Filosofin är dock nytänkande, där man experimenterar med fat från olika länder (Österrike, Slavonien m.m) samtidigt som man tror mer och mer på flasklagring framför ekfat.

Val di Suga 2013 bjuder på friska surkörsbär, nypon, torkade örter, sandelträ, lätt rostade hasselnötter och nerviga syror. Hur enkelt som helst att gilla.

En aha-upplevelse bjöd besöket på. Vinmakaren plockade fram tre vingårdsspecifika viner från olika lägen i Montalcino. Här kan vi snacka terroir och Brunello för framtiden. Nu ska de bara anlända i Sverige också.

Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2016, nr 2576. 149 kr. Fast sortiment, finns i cirka 250 butiker.

Col d’Orcias Brunello brukar alltid hamna högt på listorna, tack vare att den har hängt med länge och för att den håller en hög klass. För att vara lite snällare mot den redan hårt beprövade januaribörsen vill jag istället slå ett slag för deras Rosso som lanserades i fast sortiment i december. Filosofin är densamma. Allt är ekologiskt certifierat samt lagrat på stora slavonska ekfat. Precis som storebror.

Rosson är både tjusig och charmig på samma gång med sin mix på körsbärsmix, tranbär, lingon och raska syror. Billigare och bättre Rosso är svårt att hitta.

Cecchi Brunello di Montalcino 2014, nr 70413. 399 kronor. Beställning.

Låt inte årgången göra dig tveksam. En skicklig producent skulle aldrig göra en toppvin om kvalitén på druvorna inte håller.

Här bidrar istället 2014 med sval frukt, uppfriskande syror och finess. Tänk röda körsbär, sötsyrliga lingon, granatäpple, vilda örter och ett parant avslut.

Cecchi är en producent som lyckas förädla sina viner för varje årgång, tack vare vinmakaren Miria Bracali. Hennes synsätt ligger i att plocka fram det bästa ur sangiovese – inte rik frukt, alkohol och tanniner – utan istället fräschören och energin. Här hon lyckats och jag tror att vi kan lita på kommande årgångar också.

Läs mer

Fler artiklar