Röda paket

Julklappstipsen haglar vidare. Det är faktiskt bara sex dagar kvar till dopparedagen. Idag handlar det bara om röda paket med värmande innehåll. Tipsen består av provade favoriter under året, även exklusiva släpp. Inga beställningsviner, det är inte helt säkert att tomten hinner leverera dem i tid för julafton. 

Annons:

Chateau Belgrave 2010, nr 3925. 399 kr. Finns i flertalet butiker. 

Bordeaux, vadå? Dessvärre har ett av världens mest välrenommerade och välkända vinområde, fallit i glömska. I alla fall i Sverige. Höga priser har avskräckt. Och nya hetare och mer moderna vinregioner har tagit över. Back to basic säger jag. Back to Bordeaux. Klassiska druvor; cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot utgör blenden i ett Bordeaux-vin.

Läs gärna Anders artikel om Belgrave. 

Chateau Belgrave, som ligger i fast sortiment består av 65 % cabernet sauvignon, 30 % merlot och 5 % petit verdot. Stilen är fruktdriven och präglas av söta hallon, cassis, plommon och söta kryddor. Gott, gediget och välgjort. Glöm inte bort Bordeaux.

Julklappen till släktingen som behöver upptäcka Bordeaux igen. 

241603

Serego Alighieri Vaio Armaron 2008, nr 2419. 399 kr. Fast sortiment

Serego var faktiskt min allra första Amarone-kärlek. Eller borde jag kalla det Amarone-amore? Numera blir det inte särskilt mycket Amarone i vinglasen. Ska jag däremot välja ett vinhus, blir det Masi eller Serego. Den svenska konsumenten dricker gärna Amarone. Fast det är lätt att gå vilse i Amarone-labyrinten. Bara för att vin kommer från Valpolicella i Venetien, är det inte per automatik gott. Serego är ett av de säkra korten. Koncentrerat, rikt och fylligt. Ett vin för källaren.

Läs mer om Masi och Serego här. 

Julklappen till den med Amarone-amaro

1731

Penfolds St Henri Shiraz, nr 98064. 599 kr. Finns i utvalda butiker

Fantastiska St Henri från Penfolds. Det är inte för inte, som den även går under namnet Baby Grange. Grange som är Penfolds absoluta toppvin, vars pris också ligger på topp – högre upp för varje år. St Henri är ett fynd i jämförelse. Och redan tillgängligt. Elegant som tusan! Servera det blint, och frågan är hur många som skulle tippa på Australien. Landet Down Under börjar dock satsa på mer svalodlade viner och större fräschör. Penfolds ingår helt klart i den kategorin.

Magnus har skrivit mer om Penfolds här. 

En julklapp till Henri, eller till släktingen med en ordentlig vinkällare. 

4F0A5356-6119-4FB0-9B8B-60362A9C5155_1_medium

La Vitoriana Bodegas y Vinyedos Raul Pérez 2012, nr 90653. 231 kr. Finns i utvalda butiker

Trenden är tydlig; vi letar mer och mer efter slankare, svalare och renare viner. Helst ska vinerna ha jäst och lagrats på ståltank eller cement. Har ekfat varit med i bilden, bör de vara så integrerade att inte ens den mest vana vinnäsan kan sniffa fram något. Druvorna får gärna vara lite udda, väldigt lokala, helst svåra att uttala och druvstockarna bör vara riktigt gamla. Jag gillar trenden, utan att den för den förkasta de viner som inte ansas vara heta eller coola. Jag gillar dem med.

Ett distrikt som är riktigt hett, är Bierzo i norra Spanien. Den viktigaste blå druvan här är framför allt mencia. En druva som kan bli just sval, ren och frisk. La Vitoriana släpptes i våras och finns, av någon konstig anledning, kvar i flera butiker. Ett saftig och läckert vin, med röd frukt, stenkross och mineral. Knip några flaskor! Perfekt julklapp; och du måste väl ha en klapp till dig själv?

Julklappen till dig själv och till den vin-nyfikne.

909544

Läs mer

Fler artiklar