Röda friska vårviner

Vår är inte enbart rosé och krispigt vitt. Dags för uppföljning till mina tips på vita vårviner, med slanka och svalkande röda. 

Annons:

Når ljuset och vårvärmen kommer, njuter jag gärna av en lätt kyld barbaresco eller rött från Etna, som serveras i stora kupor tillsammans med en ugnsrostad kyckling och en fräsch somrig sallad.

Halstrad lax med grillade vårgrönsaker blir också en snygg matchning till ett rött vin. Eller svärdfisk på grillspett med en sås på rostade tomater. En rätt som längtar efter något italienskt, kanske en Rosso di Montalcino? En fin bit tonfisk, med härlig grillyta och sotade primörer, behöver inte ett vitt vin. En röd Rioja med diskreta fat gillar fina fisken.

Tänk gärna vegetariskt också. Långsamt bakade rotfrukter, fräst svamp och smörig kål med örter, skulle sitta perfekt till samma Rioja eller ett ungt rött från Piemonte.

Här har ni mina röda tips, som kommer förgylla vårens alla goda måltider. 

FRÄSCHA ITALIENARE

Rosso di Montalcino Casanova di Neri 2013, nr 79233. 209 kr. BS

En rosso med ambitioner, eller en ”Baby-Brunello, för att citera vinmakaren och ägaren Giacomo Nero. Firman tillhör toppskiktet i Montalcino, tack vare vinerna Tenuta Nuova och Cerretalto. Rosson är alltså bara början, med en vacker sådan. 100 % handplockade brunellodruvor får lagras uppåt 15 månader på stora slavonska ekfat. Det är redan tillgängligt och läskande med sprittade röda bär som granatäpplen, lingon och syrliga körsbär, tillsammans med drag av örter, lite piptobak och frisk syra. Ett vin med energi. Har du tålamodet på din sida, så klarar denna Rosso minst 10 års lagring.

Läs gärna mer om Casanova di Neri här. 

montalcino

Pellisero Barbaresco Nubiola 2010, 299 kr. Privatimport via Moestue.

Pellisero ligger i Treiso och äger idag 42 hektar mark och de köper även in en del frukt. Firman blandar både gammal och ny teknik. Deras mest moderna vin är Long Now, en blend på lika delar nebbiolo och barbera. En av mina favoriter är dock Nubiola, vars namn är det traditionella ordet för nebbiolo. Vinet är ännu något ungt, men ack så gott med sina söta och stadiga tanniner, den mustiga frukten, rosenkropparna, salvian och den långa, blommiga eftersmaken. Spara gärna ett år eller två, så kommer frukten, faten och vinet att hamna på helt rätt plats.

I beställningssortimtet ligger Pelliseros Dolcetto (d’Alba nr 88623, 128 kr) som också förtjänar att lyftas fram. Saftigt och slankt med sprittande smaker av syrliga körsbär, mosade blåbär, salvia och anis. Ännu ett fint vin att möta våren med.

ÄLSKADE TEMPRANILLO  

Artadi Tempranillo 2013, nr 74472. 149 kr. BS

Ung och fruktdriven Rioja, som tar oss direkt in i 2000-talet. Gamla överrostade fat, vanilj- och dilltoner och kräftspad gör sig icke besvär. Artadi tänker burgundiskt, med vingårdsbetecknade viner och tar all sin frukt från Alavesa; den bästa delen av Rioja. Resultatet blir ren och tydlig frukt, mineraler och massor med fräschör, nyplockade örter, cedertoner och fin harmoni. Och detta är bara början. Artadi Tempranillo är firmans instegsvin, där nivån redan är hög. Tänk er då hur det smakar några steg upp… Det finns några till viner från Artadi att beställa, så ta en titt.

ARTADI

SNYGG SYRAH

Delas Cornas Chante-Perdix 2013, nr 2274. 299 kr. FS

Cornas till vårmaten? Absolut! Särskilt när det står Delas på flaskan. Då är det balans och tillgänglighet som dominerar. Inte hög alkohol och extraherad frukt. Delas producerar viner i framför allt norra Rhone och ägs sedan 1977 av champagnehuset Deutz.

Jag tycker  2013 redan är drickvänlig, med sin fina öppna frukt, härliga garrigue och långa eftersmak där anis, lakrits och granit mixas med vildhallon och cassis. Mycket snyggt. Mycket välpolerat och framför allt mycket gott till ljust kött med rotfrukter och massvis med örter.

Delas

Läs mer

Fler artiklar