Riesling till pangpris

I juni lägger vi vårt fokus på den magiska druvan riesling; en av mina favoriter. Därför vill jag dela med mig av två glödheta tips på krispiga toppviner med skynda-fynda-varning. 

Annons:

Jag hoppas på en lika glödhet juni, för då kommer jag svalka mig med torr och frisk riesling. Om inte, så kommer jag njuta av ett glas eller två ändå.

I sällskap med champagne, är riesling den perfekta aperitifen. Uppfriskande, uppiggande och vitalt. Vill man sedan gå vidare till en förrätt med skaldjur, kanske en skagen eller skaldjurscocktail, är riesling en perfekt kompanjon.

Vad är det för riesling till pangpris då? 

Producenten heter Schloss Johannisberg och ligger i Rheingau, norra Tyskland. Det tillhör den lite svalare delen av Tysklands vinregioner. Stilen blir därmed ofta något stramare, slankare och mer återhållsam än de viner som kommer från södra Tyskland.

Schloss Johannisberg är ett av de mest klassiska vinhusen, som enbart producerar riesling. Vilket de har gjort i över 900 år. Schloss Johannisberg är en Single Vineyard, eller Einzellage, som det heter på tyska. Det innebär att de inte behöver skriva ut ett namn på vinläget på etiketten.

Det står Schloss Johanissberg, kort och gott. Samt stilen på vinet.

På vår svenska marknad finns det idag två viner från Schloss Johanissberg via beställningssortimentet. Från och med onsdag, alltså den 1 juni, kommer vinerna få en ny, ytterst lockande prislapp.

Schlossberg Johannisberg Gelblack Riesling 2012, nr 73540. Pris idag: 199 kr. Nytt pris 1 juni; 149 kronor.

En tidlös riesling med doft och smak av citrus, aningen petroleum och rök. Smaken är stram och bjuder på en trevlig sälta, krossade stenar, rökig mineral och vit persika som ger rondör och en fin fruktighet till vinet. Snyggt och uppstramat á la Rheingau. Dricka idag? Lufta gärna en stund innan servering. Annars, göm och glöm i din källare några år. 

Drick och njut till havskräftor, skagenröra och gravad lax. Samt sparris, så klart. 

Vinifiering: 90 % ståltank och 10 % på stora ekfat á 1200 L.

Gelblack

Schloss Johannisberger Rotlack Riesling Kabinett Trocken 2013, nr 73665. Pris idag: 239 kr. Nytt pris den 1 juni: 199 kr. Det finns några flaskor kvar av 2013, sedan byter man automatisk till 2014.

Rotlack har en otrolig intensitet och mineraler i mängder. Här är frukten något djupare och består av aprikoser, persikor och citrus. En riesling med fokus och längd, där eftersmaken bjuder på sälta, frisk syra och en hint av rök.

Fasligt gott idag, men klarar många års lagring. Ett vin jag gärna har på kylning, för alla tillfällen. 

Servera till lätt halstrad salmalax, torkrygg med brynt smör och pepparrot eller en fisksoppa med aioli.

Vinifiering: 70 % ståltank och 30 % på stora ekfat á 1200 L.

Rotlack

För den som vill ha lite mer information och huset och Rheingau, har ni en intressant artikel från Anders att se fram emot. Och glöm inte att hänga på beställningsknappen den 1:a juni.

För mer info: http://www.schloss-johannisberg.de

Importör är Henkell & Co Sverige AB

Läs mer

Fler artiklar