Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Riesling från Alsace - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Riesling från Alsace

Rieslingresan har kommit till Alsace, denna franska region som är starkt influerad av grannländerna Tyskland och Schweiz. På många sätt en väldigt traditionell region, med klassiska viner som mer eller mindre alltid smakat likadant. Överlag, kan man säga att rieslingvinerna från Alsace är något rundare, fetare och mer tropiska i frukten är sina grannar i Tyskland. De har också en tendens att vara halvtorra, eller t.om halvsöta; en överraskning som man upptäcker först när man korkar upp vinet. Det står nämligen inget om detta på flaskan. Sötman i vinet är av stor betydelse, beroende på vad man har på sin tallrik. För rieslingvinerna från Alsace är väldigt matvänliga, men sötman styr trots allt valet av maten och stilen på den.

En torr riesling är perfekt till den regionens mest kända rätt; choucroute. En rejäl rätt med surkål (helst kokt i gåsfett), kokt potatis ,korvar, fläsk och annat salt kött. Här behövs både syra och frukt för att skära igenom alla feta saker och smaker. En mer halvtorr riesling, fungerar bättre med patéer, gåslever och liknande. Eller varför inte en het currygryta? Indiska rätter, med alla sina kryddor och söta smaker, trivs också tillsammans med en halvtorr riesling, eller kanske ännu bättre med gewürztraminer (gewürz är dessutom det tyska ordet för krydda). Riesling är nämligen inte den enda druvan i Alsace, även om den upptar de största odlingsarealerna. Pinot gris, pinot blanc , sylvaner, muscat och pinot noir odlas också i Alsace. Det allra vanligaste är endruvsviner, men om vinet är en blend, hittar man beteckningen ”Edelzwicker” eller ”Gentil” på flaskan.

Vinerna delas upp i tre ursprungsbeteckningar; AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru och AOC Crémant d’Alsace, för de mousserande vinerna. Totalt finns det i dagsläget 51 vingårdar med beteckningen Grand Cru.

Tips på rieslingviner från Alsace, via Systembolaget och WineFinder.se

Bott Geyl Les Èlements Riesling 2012, nr 75432. 191 kr. BS. Finns fåtalet flaskor kvar från decembersläppet, som då kostar 171 kr. En frisk och ren riesling, med krisig syra och läckra toner av citrus, vita blommor och stenfrukter. Domaine Bott Geyl är en familjeegendom, som är både eko och biodynamiskt certifierade. Husstilen är koncentrerade och rena viner och man håller vinerna på flaska i uppåt 2 år innan de lanseras. 

Comtes d’Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2011, nr 2175. 169 kr. FSUrsprungstypisk riesling från Alsace, med viss sötma; 20 gram. Passar utmärkt till kryddstark mat, gärna currygrytor och indiskt. Eller varför inte smörrebröd, gärna rostbiff med remouladsås eller gravad lax. Fina fruktiga toner av honung, apelsin och petroleum. 

Schoenenbourg3

Fernand Engel et Fils Riesling Reserve 2012, nr 86226. 135 kr. BS. En torr riesling, med petroleumtoner och doft och smak av äpplen, citrus och mineral. Domaine Fernand Engel är en familjefirma, som jobbar helt biodynamiskt och ekologiskt. Man äger alla sin vingårdar och gör vin på alla typiska druvor i regionen. Flera av vinerna från Engel finns även hos WineFinder.se

engelriesl-res-175x0

Rieflé Bonheur Convivial Riesling 2012, nr 76353. 131 kr. BS. En i stort sett torr riesling (sockerhalten ligger på ca 6 gram), där frukten kommer från delarna kring Pfaffenheim. En friskare och fräschare typ av riesling med toner av citron, mineral och sälta. 

large_1029136rgb

Hugel Riesling 2013, nr 12191. 141 kr. FS. Klassisk riesling från en lika klassisk producent. Torr och frisk, med endast 3 gram socker. Citruspigg och stram med fin skalbeska. Hugel är en av de äldsta firmorna i Alsace, grundad 1636. Det är också en familjefirma, som faktiskt var de första med att producera viner på sent skördade druvor och botrytisangripna druvor. Flera av vinerna från Hugel ligger i beställningssortimentet. Prova Riesling Jubilée, ett riktigt lagringsvin med smak av mandelblom, citrus och petroleum.

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg 2011. 199 kr. Finns att beställa via WineFinder. Fyllig och stor riesling från en av de mer erkända firmorna i regionen. Trevlig avslutande sötma och inledande toner av vit persika, aprikos, mineral och citrus. WineFinder har också ett stort utbud med viner från Domaine Weinbach, en av de äldsta firmorna i Alsace och även en av de allra bästa. 

zhheimbourgriesl08-175x0

 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia