Rhônevin i glasen och kött på grillen

Garrigue, grill och varma sommarkvällar. Visst låter det som en bra kombination? 

Annons:

Södra Rhônedalen doftar garrigue, ordet för en sorts vegetation i Medelhavet. Den för med sig aromatiska örter som timjan, rosmarin, enbär och kanske lite mynta. Dofter och smaker som återkommer i vinerna. Garriguen blandas med varma solmogna bär och frukter. Jordgubbar, körsbär, vildhallon och plommon. Lägg till några violer, anis och lakritsrötter och du har ett Rhônevin i glaset.

Det är värmande, fylliga och ofta alkoholstarka viner. 14 procent alkohol,  minst. Viner man behöver till höstens mustiga grytor och långkok. Eller till sommarens grillande.

Marinader med örter eller sötma är precis vad de mulliga sydrhonarna gillar. Vi hittar ju samma smaker i vinerna.

Grilla goda korvar med som är fyllda med örtkryddor. Gör ett örtsmör eller en sås på olja, vitlök och örter och servera till grillat kött. Chimichurri och gremolata är exempel på smakrika såser; recept finns givetvis i våra arkiv.

Tänk garrigue helt enkelt och se till att vinet håller en temperatur omkring 15 grader. Kralliga viner med mycket frukt kommer bara smaka eldigt och obalanserat om de serveras för varma.

Magnus skrev nyligen om några rejäla och goda grillviner. Jag fyller på listan med fyra grymma Rhôneblends till alla grillstunder. Ja, de funkar till hösten också.

 

Domaine de Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape 2014, nr 2845. 262 kr

Toppentrevlig påve som faktiskt ligger i fast sortiment, cirka 100 butiker i detta fall. Producenten Alain Jaume är ekologisk certifierade och gör vin i flera delar av södra Rhônedalen.

Vinstilen går åt det lite mer svala och friska hållet – vilket inte alltid är lätt i detta varma område. De gör ett fint jobb, särskilt med årgång 2014 som dessutom var extra frisk och fräsch.

Ett vin med bra struktur, sälta och mineralstinna smaker av plommon, körsbär, anis och varma stenar.

Blend: 70% grenache , 20% syrah samt 10% mourvèdre och övriga druvsorter

Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2014, nr 92332. 289 kr. 4200 flaskor lanserades den 7/4. 

Bosquet är en familjefirma som till störst del producerar viner från Châteauneuf-du-Pape, där de äger över 20 hektar. Många av vinstockarna är gamla, vilket bidrar till vinernas djupa frukt, koncentration och komplexitet.

Cuvée Tradition är hyfsat tillgänglig redan, tack vare årgången. I glaset; saftiga röda bär som vildhallon, jordgubbar och tranbär som får ett extra lager av smaker tack vare örterna, violen och den nymalda pepparn. Charmigt!

Blend: 75% grenache , 11% mourvèdre , 11% syrah samt 3% vaccarèse, couinoise och cinsault.

Château Pégau Maclura 2014, nr 96022. 120 kr. 8000 flaskor lanserades 9/6.

Pegau är en av de stora höjdarna i Rhône. Mytomspunnet, magiskt och mäktigt. Och underbart gott att dricka givetvis. Toppvinet ”Cuvée Da Capo” är en favorit hos Parker, som gett det 100 poäng. Klart godkänt alltså!

Deras Côtes du Rhône är gjord för att vara mer tillgänglig och väldigt mycket snällare mot ekonomin. Frukten kommer från en plott med gamla stockar. 120 kronor kan bara kallas fynd.

Jag tyckte så här:

”Örter, vit- och svartpeppar, lagerblad, skogsbär, friska syror, lång eftersmak och snygg balans. Allt ingår i Pegaus Côtes du Rhône”

Blend: grenache, syrah, mourvèdre och cinsault.

Vacqueyras Garrigues Montirius 2015, nr 95356. 180 kr. 6000 flaskor lanserades 17/2. 

Montirius gör finstämda viner med både ekologisk och biodynamisk certifiering. De var faktiskt de första i Gigondas och Vacqueras som skaffade sig en biodynamisk certifiering, år 1990. Familjefirman äger idag nästan 60 hektar i just Gigondas, Vacqueras och Côtes du Rhône.

Namnet säger allt; här får vi garrigue så vi tiger. Samt massor av fylllig, värmande och söt frukt. Skogsbär, vildhallon, plommon och så en rejäl skopa peppar, anis, lagerblad och pigg mineralitet på det. Druvorna kommer från gamla stockar, med en medelålder på 65 år.

Blend: 70% grenache och 30% syrah

Läs mer


Fler artiklar