Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Räkor och riesling
Skriven av Sofia Ander

Räkor och riesling 

Öppnar kylskåpet. Det ekar rätt tomt. Frånsett någon chilisås, soja, en burk med kapris och några ägg som stirrar tillbaka på mig. Jag ska inte säga att det är en stapelvara, men en burk med skalade räkor tillhör däremot alltid en del av kylskåpets inventarier. 

Räkor och riesling

Som kattägare är det nästan något av ett måste. Det är också bra snabbmat och behöver inte kosta särskilt mycket heller. En burk med 240 gram räckor räcker gott och väl till en måltid för två. Samt tre katter. 

Jag brukar ha räkorna som en bas till två typer av sallader. En med asiatiskt touch där chili, soja och sesamolja sätter smakerna. Och en mer traditionellt europeiskt med ägghalvor, kapris och olivolja. 

 

 

Vinet då. Ja, det blir självfallet riesling. Vad annars? 

Den asiatiska salladen har inspiration från ett av Jennie Walldéns goda recept. Jag går sällan efter direkta mått i kokböcker. Att höfta och använda det man har i kylen och skafferiet är mer min devis. Men inspiration behövs alltid – det var precis det som Jennie gav mig.

Dressingen är den som gör salladen. Därefter kan du addera vad du gillar. Tunt hyvlad champinjon kanske. Kokta ris- eller glasnudlar. Sockerärtor för krispet. Gurka. Hyvlade rädisor och fint skuren spetskål.

Dressingen – på en höft

En hel chili – finhackad, använd gärna mandolin

Vitlöksklyfta – 1 eller 3 beroende på din preferens (min är tre, minst!)

Limejuice, eller citron

Japansk soja

Eventuellt lite fisksås för sältans skull

Sesamolja

Sesamfrön att toppa med

Rör ihop alla ingredienser, smaka av och ha i mer chili eller soja om det behövs mer hetta eller sälta.

 

 

Nu saknas bara ett glas riesling eller tre. Här får ni två uppfriskande val.

Sybille Kuntz Mosel Riesling Kabinett trocken 2019, nr 94268. 229 kr. 3600 flaskor lanseras nu på fredag.

Sagolikt, friskt och lätt tropiskt med passionsfrukt, gula stenfrukter, rosa grapefrukt och tjusigt uppstramade kabinettoner. Eko, bio och vegancertat till och med, som allt från Kuntz. Perfekt till salladen med sting.

Prinz von Hessen Riesling Kabinett 2020, nr 75918. 179 kr. Ordervara

Fin syra och perfekt sötma. Koncentrerade smaker av pressad citron, persika och rivet lime. Pigg liten Prinz från Rheingau! Även gott till gravad lax och dillstuvad potatis.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 11 mars 2022  Räkor och riesling

Salladen á la Medelhavet gör jag ofta på körsbärstomater, kokta ägghalvor, kapris, gröna blad och romansallad för mer tuggmotstånd. Gärna röd paprika och eventuellt kokt fast potatis om gänget är riktigt hungrigt.

Dressingen – på samma höft

Majonnäs, en matsked

Olivolja

Vinäger – gärna vitvinsvinäger

Flingsalt – eller lite spad från kaprisen

Peppar

Citronjuice

En matsked dijonsenap

Eventuellt någon örtkrydda

Vispa ihop, gärna i botten av salladsskålen. Därefter är det bara att addera grönsakerna, äggen och avsluta med räkorna. Spara några till katterna, annars får du inte äta ifred.

 

Två passande viner. En från Pfalz och en från Rheingau.

Bassermann-Jordan Riesling Trocken 2020, nr 79332. 169 kr. FS

Utmärkt inledning till Basserman-Jordans kristallklara och krispiga stil. Ung, syradriven och citrusspäckad. Ekologiskt certifierad och klassas även som ett Hållbart Val, enligt Systembolagets nya märkning. Plus för skruvkapsylen, ibland ska det gå fort! Kan serveras till räksalladen årgång 2023 och 2024 också. Och gärna en räkmacka på rågbröd med majonnäs och citron.

Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken 2017, nr 55115. 239 kr. Ordervara

Denna friska fläkt görs på frukt från tre olika plotter. En del är jäst på stora ekfat och merparten på ståltank. Årgången har börjat få en läcker – och försynt – utveckling, så som äppelskal och pomerans. Smakerna försätter i kryddig och lätt pepprig anda. Vi lägger till aprikoser, vit persika, stenrök och skiffer. Stilen är sval, livlig och lekfull. Ack så gott. Perfekt val till räksalladen med salt kapris och fyllig olivolja.

Räkor och riesling     Räkor och riesling

Räkor och riesling

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer