Quinta do Ameal – Vinho Verde som vinner på lagring

Om jag säger Vinho Verde, vad tänker ni då? Med stor sannolikhet; unga viner som ska drickas så snabbt det bara går. Vita, friska viner med låg alkoholhalt och lätt sprits. Billiga, lite enklare viner från Portugals region med samma namn. Komplexitet och lagringspotential är det sista som förknippas med Vinho Verde. Fast nu är vi i vinets värld och här finns alltid härliga undantag.

Ett av undantagen heter Quinta do Ameal. Vingården ligger i regionen Vinho Verde, fast långt norrut i Limadalen på gränsen till spanska Galicien. Här har Pedro Araujo, ägare och grundare, upptäckt att just druvan loureiro trivs väldigt bra.
Loureiro är en av de klassiska vinho verde-druvorna. Den odlas även i närliggande Galicien då under namnet Loureira eller Marquez. Ordet loureiro är portugisiska för lagerblad och syftar på druvans aromatik och blommiga doft. Gröna äpplen, acaciablommor och apelsin är också typiska smaker för druvan.

Quinta do Ameal producerar idag fyra viner. Två stilla, gjorda på loureiro, ett mousserande och ett sött vin på sent skördad loureiro.
Vingårdarna, på 12 hektar, är ekologiska och vinerna har enbart låga halter av svavel. Pedro experimenterar också med ett vin som är gjort helt utan svavel; Solo. Solo kan betyda både jord och ensam på portugisiska. Pedro har helt enkelt låtit vinet vara för sig själv; minimal vinmakning. Vi provar årgång 2011 som är både rent och fräscht och präglas av blommiga toner.
Även om gården ligger i Vinho Verde, vill inte Pedro se sig som en typisk producent av den sortens viner. Firman har sin egen stil och karaktär och är egentligen långt ifrån de lätta och unga vinerna från regionen. Det här är viner som vinner på lagring. 2012 är idag ung och stram; ge den minst 5 år. Quinta do Ameal förtjänar tålamod och tid.

Provade viner

Quinta do Ameal Loureiro 2012, nr 79843. 111 kr. Beställning
Blommigt och elegant med fin lätthet. Massor med mineralitet, frisk syra och härlig mandelton. Rent och snyggt med endast 11 % alkohol.

Vi provar även några äldre viner och det är det nu blir riktigt spännande. 2009 var en väldigt bra årgång, berättar Pedro. Här finns redan en fin utveckling i vinet. Lite petroleumtoner, tydligare frukt och blommighet samt en trevlig sälta.
2007 var en normalt år, som gav ett runt vin med fin rondör och bra längd. 2004 var ett mycket bra år med många soltimmar. Detta har gett vinet en mer krämig känsla, smak av smörblommor och mandel. En ytterst pigg 10-årig vinho verde!
2003 var som bekant ett extremt varmt år, men Pedro är mycket nöjd med årgången. Här finns en tydlig mognad, krämighet och fina toner av rostade nötter och lite bivax.

Special Harvest 2011. Finns ej i Sverige.
Ett spännande sött vin med otrolig syra och fint balanserad sötma, trots sina 170 gr socker per liter.  Friskt och läskande med smak av havtorn, hjorton, vit grape och massor med mineral.

Import är Handpicked Wines

Fler artiklar