Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Quinta de Chocapalha - moderna viner från Lissabon - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Quinta de Chocapalha – moderna viner från Lissabon

DinVinguide knackade på hos importören Handpicked, som tar in samtliga viner från Sandra Tavares. Efter knackandet, korkades det upp många goda och intressanta viner. Magnus kommer att fokusera mer på vinerna från Douro i en framtida artikel. Idag är det allt ljus på Lissabon och vinerna från Quinta de Chocapahla. 

Lissabon är inte bara Portugals huvudstad, det är en vinregion också. Den gick ursprungligen under namnet Estremadura, men sedan 2009 heter den Lissabon, eller Lisboa. Vinerna klassificeras som ”vinho regional” fast här finns faktiskt nio olika DOC.

Många av de mer erkända vinfirmorna ligger i DOC Alenquer, en lite varmare och torrare region in i landet. DOC Colares är litet, men omtalat för sin speciella jordmån; sand, så vinlusen kunde aldrig angripa druvorna där. Här görs fortfarande vin i lite skala, på sträva druvan ramisco och mer snälla och aromatiska malvasia.

Överlag hittar man mestadels inhemska druvsorter i Lissabon, som arinto, vital, touriga nacional med flera. Många nationella druvor används också numera, som cabernet sauvignon och chardonnay.

Sandra Tavares, är en av de lysande stjärnorna på Portugals vinhimmel. När hon inte gör vin med sin man på vinfirman Wine & Soul, gör hon vin i Duoro på Quinta Vale Dona Maria. Tiden som blir över spenderas på Quinta de Chocapahla, som ligger i Alenquer i Lisboa. Hennes första viner från egendomen kom först i början på 2000-talet. Vingården köptes i slutet på 1980-talet av Sandras föräldrar, men var då rejält nedgången. Efter omplanteringar, av både lokala och nationella druvor, kunde man äntligen börja producera vin. Det gör Sandra med fantastiskt resultat! Vinerna är rena, friska med fin personlighet och en mix av både det nya och gamla Portugal.

Här har ni inköpslistan klar:

Arinto by Quinta de Chocapalha 2014, nr 73109. 100 kr. BS

Ett vin som skriker efter skaldjur! Sprittande pigga syror och mineraler, tillsammans med frukt som gråpäron, fikon och grape. Sex månaders lagring på jäställningen har gett en inställsam krämighet till vinet. Innehåll: 100 % arinto, lagrat på ståltank.

chocapalha-arinto-web-114x500

Chocapalha Reserva Branco 2010, nr 72998. 175 kr. BS

Häftig vin med läcker mognad. Kan sparas ytterligare, men jag skulle dricka det bums eller inom 2-3 år. Rikt och runt med inbjudande toner av valnötter, fat och fet gul frukt. Otrolig syra som lämnar ett fräscht avslut. Ett fint utvecklat vin, till en bra peng. Innehåll: Chardonnay, arinto och vital. 7 månader på ekfat och ståltank.

Chocapahlha_banco-45967x1-138x500

Quinta de Chocapahla Tinto 2010, nr 83271. 119 kr. BS

Saftig och tillgänglig blend, packad med blåbär, björnbär, mineral och lite peppar. Lång eftersmak och härligt silkiga tanniner. Riktigt gott! Innehåll: tinta roriz, castelao, touriga nacional, syrah och alicante-bouschet. 16 månader på ekfat. 

Chocapalha-tinto-45892x-131x500

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2012, nr 72353. 149 kr. BS

Tydliga cab-toner, som cassis, tranbär och lingon. Örtig och frisk stil som vinner på mineraliteten och de saftiga dragen av ceder i avslutet. Innehåll: 100 % cabernet sauvignon, som lagrats 16 månader på franska ekfat. 

Chocapalha_cs_2012-118x500

CH by Chocapalha Touriga Nacional 2011, nr 73615. 259 kr. BS

Superstiligt från toppårgången 2011. Läskande och inbjudande vin, som drag av nyplockade skogsbär, viol och plommon. Söta, sandiga tanniner förgyller upplevelsen. Drick, eller lagra. Ja det är frågan. Innehåll: 100 % touriga nacional. Lagrats 24 månader på franska ekfat.

Chocapalha-CH-45933x-155x500

Hemsida Handpicked: http://handpicked.se

Hemsida Quinta de Chocapalha: http://www.wonderfulland.com/chocapalha/

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer