Vad har durif/petite sirah gemensamt med syrah?

Ett glas durif någon? Eller kanske mer bekanta petite sirah? DinVinguide tar en titt på en släkting till syrah och kikar närmare på dess ursprung, historia och smak.

Annons:

Tiden är 1860-talet. En man vid namn Francois Durif, som var botanist och druvodlare, upptäckte något nytt i sina experimentiella vingårdar. En ny druva som var väldigt tålig mot mjöldagg, ett gissel som förstörde många vinrankor i Frankrike under slutet på 1800-talet . Den döptes efter sin upptäckare till durif. Denna tåliga druva importerades snabbt till Kalifornien, då under det amerikaniserade namnet petite sirah.

Petite sirah kom till USA för att stanna. Men vad är det för druva egentligen? Svaret skulle dröja till slutet på 1900-talet, tack vare studier på UC Davis. Genom en DNA-profil kunde man se att planteringarna av petite sirah i Kalifornien, var exakta kopior av druvan durif.

Vidare studier visade att Francois Durif, hade planteringar av en relativt okänd druva i sina gårdar; peloursin. Francois visste att den var delaktig i skapandet av durif – but it takes two to tango. Vilken var den andra druvan?

Studierna gav resultat. Peloursin från Francois vingårdar hade korsat sig med syrah. Deras alster blev alltså petite sirah/durif. Francois fick dessvärre aldrig veta hela bakgrunden till sin druvas uppkomst. Den har dessutom i stort sett lämnat sitt hemland Frankrike. Idag ökar planteringarna i Kalifornien istället. Från omkring 1000 hektar i slutet på 1990-talet till bortåt 3000 idag. Den har också tagit sig upp till Washington och även ner till delar av Sydamerika.

Petite sirah trivs som allra bäst i varma, torra klimat och har även rest hela vägen till bland annat Israel och Australien. I den senare går den under sitt ursprungsnamn durif.

Stilmässigt ligger durif/petite sirah högt upp på den kraftfulla skalan. Färgen är tät och mörk, smaken likadan. Petite sirah är alltså allt annat än just petite. Det är viner med attityd, kraft och rejäl frukt som mår bra av lagring. Mörka bär från skogen som strösslats med peppar, lakrits och juliga kryddor sammanfattar doften och smaken. Inte helt olik ursprunget syrah. Men petite sirah är nästa steg, för dig som vill ha något annat. En ny smakupplevelse. En vin för vintern men också till sommarens grillande.

Servera vinet till oxkind med djup rödsvinssås – gjord på samma vin så klart. Prova också till en hemgjord hamburgare på högrev, rökigt bacon och en rejäl skiva ost. Eller kanske till något viltkött, den bästa tiden är nu.

På sommaren plockar du fram petite sirah till de grillade revbensspällen eller pulled pork. Grillad fläskkotlett på ben med fries på sötpotatis och en mustig barbequesås, sitter inte heller fel.

 

Att hitta viner gjorda på petite sirah/durif är något av en utmaning. Jag har surfat på nätet och hitta några få, men bra exemplar. Däremot förekommer den ofta som en blanddruva i många amerikanska viner, då några procent av druvan kan både färg och fin struktur.

Dags att korka upp! 

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2014, nr 92906. 299 kr. 2760 flaskor släpptes i oktober. 

Ridge behöver ingen närmare presentation. De är en av topparna i Kalifornien, världskändisar för det röda vinet Montebello på 100 % cabernet sauvignon. Vad de är mindre kända för är bredden på viner. Besök vingården, eller ännu enklare; hemsidan. Där har vi ett utbud som heter duga. Vitt, rött och framför allt viner på lite udda druvor och spännande kombinationer.

Detta vin är gjort på endast petite sirah och det är ett riktigt fint och druvtypiskt exempel. 2014 är ännu ung och visar stolt upp sina inte så petite tanniner. Frukten är koncentrerad men också härligt amerikanskt och flörtig. Tänk er blå plommon, björnbär, en näve blåbär och ni är exakt där, med glaset i handen.

ridge

Di Arie Petite Sirah Shenandoah Estate 2008, 287 kr. Winefinder. 

Jag har inte provat just detta vin. Sett till priset och smaknoteringarna tror jag dock att det är precis vad vi letar efter. Några år på nacken lär inte skada heller. Ursprung är Shenodoah Valley i Kalifornien. Återkoppla gärna till mig om ni har testat vinet.

di arie

Jeff Cohn Petite Sirah Sweetwater Springs 2013, 449 Dkr. atomwine.dk

Jeff Cohn ligger i och har precis anlänt hos den duktiga vinhandlaren atomwine i Danmark. Jag har beställt några flaskor från producenten och provade nyligen deras läckra och druvrena grenache. Kvalitén och stilen gjorde mig väldigt nyfiken på firmans petite sirah. Det kanske blir en julklapp till mig själv.

petite sirah

PS: På Bolis hittar vi hela ett vin på durif. Då det kommer från Australien, är det just  namnet durif som gäller. Det är ett riktigt trevligt vin som ligger i fast sortiment.

Caravin Durif 2014, nr 6573. 89 kr

Kryddig och kul med gedigna smaker av björnbär, svarta vinbär och juliga smaker som lite kanel och kryddnejlika.

durif

Läs mer

Fler artiklar