Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Prova en spanjor för 100-lappen - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Prova en spanjor för 100-lappen

Det är fortfarande augusti och temat Spanien fortsätter här på DinVinguide. Då vi har skrivit och tipsat om många toppviner, med stora prislappar, är det dags att plocka ut några bra spanjorer för runt en hundring och uppåt. 

 

Fyra vita 

Astobiza 2014, nr 74855. 129 kr

Inte provat txakoli förrut? Då är det hög tid. Superkrispigt, torrt och frisk, gjort på de lokala druvorna; 70% hondarrabi zuri, 15% petit courbu och 15% gros manseg. Prova till fisk, skaldjur och gärna ceviche. Det är sånt man äter till detta vin i Baskien, där vinet kommer ifrån. Txakolis höga syra kommer älska den lika höga syran i cevichen. 

Astobiza-epd_edited

Albarino Mar de Ons 2013, nr 83331. 120 kr

Albarino är den stora druvan i Galicien. När den kommer över till grannen Portugal, döps den om till alvarinho. Vinerna är som skräddarsydda för fisk och skaldjur, som man så klart äter mycket av i norra Spanien. Denna är knastertorr, frisk och läskande och har toner av vita blommor och citrus. 

vino-blanco-albarino-mar-de-ons

Basa Blanco 2013, nr 71733. 109 kr

Verdejo är en druva som förtjänar mer uppmärksamhet. Den är frisk och krispig. Bjuder ofta på smaker av citrus, grape, fikon och ananas samt kryddiga drag av fånkål och anis. Verdejo kan dessutom lagras några år. Detta är en fint exemplar från Telmo Rodriguez och vingården ligger så klart i Rueda, där verdejo odlas. 

basaruedablanco13-175x0

Godeval Cepas Vellas 2013, nr 6700. 119 kr

Godello är en annan spansk druva som också borde lyftas fram mer. Den odlas främst i Valdeorras i Galicien. Det finns även odlingar i Portugal, där den går under namnet gouveio. Druvan växer i popularitet, men odlingarna är fortfarande små. Denna godello är pigg och krämig och bjuder på smaker av rosa grape, citron och fin mineralitet. 

943042

Fyra röda 

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon 2010, nr 12697. 99 kr

Snacka om trotjänare! Denna började säljas 1996 på Bolaget, alltså nästan 20 år sedan. Vissa viner finns kvar av en enda anledning; för att de är bra. Punkt slut. Torres behöver väl knappast något närmare introduktion. En stor vinfamilj, som levererar kvalité från flera vingårdar i Spanien och som gjort mycket för den spanska vinnäringen. Ett fint vin, som fått några procent tempranillo för den spanska känslan. Fruktigt och lite stramt med drag av körsbär, plommon, cassis och fat. 

11305

Brunus Blend 2011, nr 32158. 121 kr

Brunus Blend består av mer än 50 % cariñena (carignan), 30 % garnacha och resterande syrah, merlot och cabernet sauvignon. En hyfsat typisk blend från Kataloniens region Montsant, som ligger granne med mer känd Priorat. Ett maffigt och rejält vin, som kommer passa bra till augustigrillen. Packat med skogsbär, örter, choklad, fat och lite vanilj. 

871248

Dues Sirah Callet 2011, nr 70370. 125 kr

Mallis kan också göra vin, tro’t eller ej. Ön kan t.om stoltsera med flera lokala druvor. Callet är en av dem, som delar plats med 50 % syrah i detta vin från José L. Ferrer. Den största producenten på ön. Callet är den näst mest odlade på Mallorca, som vanligtvis används i rosévin. Men den passar fint i rött vin också. Dues bjuder på fin fruktighet och smak av vildhallon, plommon, choklad och lite fat.

Izadi Reserva 2011, nr 74668. 135 kr

En hederlig Rioja är aldrig fel, särskilt inte när den går åt det moderna hållet men ändå behåller sitt ursprung. Innehåll är 100 % tempranillo och stilen är läskande med röda bär, mineralitet och djup. Årgång 2011 var ett torrt och varmt år i Rioja, som gav fin mogen frukt.

izadireserva-175x450

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer