Prosecco – poppandet fortsätter

Prosecco fortsätter sitt bubblande och fruktiga segertåg genom Sverige och många andra länder i Skandinavien, England och inte minst på hemmaplan. Vi har provat lite andra sorter än de vanliga hyllvärmarna. Prosecco - poppandet fortsätter. 

Prosecco – poppandet fortsätter

Fler än 130 träffar, så många blir det när vi knappar in prosecco på Systembolagets hemsida. Det inkluderar förvisso flaskor i olika format, stora som små. Men med andra ord; prosecco-brist råder det icke. Bristen ligger snarare på mångfalden, för – handen på hjärtat – de flesta är snarlika, med en prislapp runt 100 kronor och några nyanser av gröna päron. 50 nyanser är det inte. 

Finns det andra stilar av prosecco? Finns det andra päronsorter? Går det att få ner dosagen under 10 gram per liter? Vi har valt att titta på det lite dyrare segmentet och har glädjande nog upptäckt att det finns prosecco av en annan kaliber. Lite dyrare, mer nyansrik men då slipper vi päronsplitten. Många är dessutom eko, bio, vegan och hela faderullan. Merparten av de provade vinerna finns tillgängliga via beställningssortimentet eller privatimport. 

Vill ha fler bubblande tips? Läs gärna Magnus artikel om Crémant nedan. Där hittar du mer info om prosecco också.

Skål då!

Giol Prosecco Brut, nr 79043. 119 kr. Beställning.

Kryddig och frisk med fina drag av mineralrök och en blommig fruktighet som går åt gröna päron, nashipäron, vit persika. Brava! Dessutom: eko, bio och vegan.

Dosagen ligger på relativt låga 8 gram socker.

 

Balbinot Prosecco Brut 2017, nr 76831. 145 kr. Beställning.

Läcker doft och smak av kanderade päron, röda äpplen, gula äpplen, gula plommon. Rik och rätt maffig i stilen med mineralrök och stenig sälta. En riktigt seriös och ambitiös prosecco med en krispig och krämig eftersmak.

 

Annons:

2 x Canevel

Canevel Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2018, nr 73979. 149 kr. Beställning.

Canevel är ett nytillskott hos välkända producent Masi (Amarone) i Venetien. Så nog finns kvalitén och ambitionen här.

Denna Superiore går sin egen friska och livliga väg kantad med mineral och läskande krispiga nashipäron, gula äpplen, ingefära, röda äpplen och en lång, förförisk eftersmak.

Dosage: 1 gram.

 

Canevel Campofalco Biologico 2018, nr 77674. 159 kr. Beställning.

Rasande rent och helt ekologiskt. Spelar i en egen liga med frestande gröna äpplen, söta kryddor, ceder, vit persika, aprikos, persika och en fin stramhet och fräschör i avslutet.

Till råga på allt, en låg dosage om cirka 5 gram.

Bisol x 2

Jeio Prosecco Superiore Brut, nr 77455. 129 kr. Beställning.

Bisol är också i en de riktiga kvalitetproducenterna när det kommer till prosecco. Det börjar redan med ”insteget” Jeio där ribban läggs högt.

Vi bjuds på fin mineralitet, uppfriskande syror och en lockande kryddighet. Glaset fylls upp med gröna och röda äpplen, citrus, rivet citrusskal och fin energi.

Dosagen ligger på 9 gram.

Bisol 1542 Crede Prosecco Superiore DOCG Brut, nr 77455. 179 kr. Beställning. Det står att produkten är tillfälligt slut, vi hoppas på snabb påfyllning! Kontakta Lively Wines för vidare info.

Nu tar vi stora kliv upp på prosecco-pallen. Det är stramt, det är läskande, det är rökigt och lockande med sin syrliga citrusfrukt, sälta, mineral, mjuka bubblor och långa rökiga eftersmak. Imponerande och väldigt gott.

Dosagen ligger på sköna 7,5 gram.

 

La Tordera x 2

La Tordera Valdobbiadene Brut Brunei. Privatimport. Kontakta Smaksinnet för vidare info. Prislapp: cirka 145 kronor.

Ännu en seriös spelare i prosecco-ligan. Här hittar vi gröna och gula äpplen, Williamspäron, syrlig aprikos, persika, mängder med mineral och en läskande eftersmak med driv, energi och kalkrök.

Dosage: cirka 8-9 gram

La Tordera Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Brut. Privatimport. Kontakta Smaksinnet för vidare info. Prislapp: cirka 145 kronor.

Det är relativt sällsynt med en helt torr prosecco där fruktigheten från druvan glera lugnas ner av sältan, röken, kalkstenen och mineralerna. Mycket seriöst och stramt med krispig skalbeska, lime, grape och vit persika. Stor like på den strama och långa eftersmaken. Plus i kanten för den låga dosen svavel och den informativa baksidan. Mer sånt tack!

Dosage: ynka 3 gram

Läs mer

Fler artiklar