Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Prosecco - ärligt och härligt - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Prosecco – ärligt och härligt

Prosecco är de där bubblorna från Venetien i norra Italien. De som poppas överallt på barerna i hemlandet och numera i Sverige. Prosecco är poppis och här för att stanna.

Man kan tycka vad man vill om Prosecco. Att det är en enkel och banal dryck. Lite för söt och lättdrucken. Man kan också välja att se den för vad den är.

Prosecco har inga champagnekomplex. Det är ingen wannabedryck. Prosecco och producenten bakom vill att du ska poppa, dricka här och nu och bara njuta. Tänk inte så mycket och lagra för tusan inte en flaska. Det finns ingen anledning. Vi vill åt den unga frukten och de mjuka följsamma bubblorna. Prosecco är en stor del av den italienska livsstilen.

Med allt detta sagt, skrivet, kan det ändå vara bra att veta att det finns skillnader mellan de olika producenterna och produkterna. En del gör sina viner något sötare och fruktigare. Andra fokuserar på vingårdsbetecknade viner eller ekologisk odling.

Vad de har gemensamt är framför allt druvan; glera. Den kommer ursprungligen från Slovenien. Fram till 2009 kallades både vinet och druvan faktiskt för Prosecco. Numera, för att skydda Prosecco som namn, håller man isär druvan och vinet.

Det är också tillåtet att blanda upp till 15 % procent av de lokala druvorna verdiso, bianchetta trevigiana och perera i vinerna, tillsammans med pinot bianco, chardonnay, pinot grigio och pinot nero.

Glera är en fruktdriven druva som ger smaker av päron, honung, vit persika och sultanrussin. Syran är rätt snäll och alkoholhalten låg, den ligger ofta runt 10 till 11 procent.

Odlingsområde och framställningsmetod är två andra gemensamma nämnare. Prosecco DOC framställs i nio områden som sträcker sig från Venetien och till grannregionen Friulien. Prosecco DOCG finns i två varianter; Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG som görs i Treviso i Venetien. Nummer två är Prosecco Superiore DOCG som görs i staden Asolo.

Framställningsprocessen heter Charmatmetoden, efter Eugune Charmat som tog patent på uppfinningen 1907. En metod som innebär en andra jäsning på tank, istället för flaska som i Champagne. Ett snabbare och mer kostnadseffektivt sätt att producera bubbel på alltså. Därav Prosecco sympatiska prisbild, från 80-90 kronor upp till 150 kronor. Det finns också några producenter som jäser sina viner på flaska, precis som i Champagne.

 

Jag reste nyligen till Valdobbiadene för första gången. Vi kom mitt i skörden och vingårdarna lystes upp av de stora frodiga bladen och de gyllene druvorna. Det är en vacker region med böljande vinfält, som täcker både kullar och dalar. Jag gillar att komma under skördetiden och få chansen att prova på de små druvorna. Mogen glera smakar sött och friskt av gula russin och äpplen.

Målet var ett besök hos en av de äldsta firmorna i regionen, Mionetto, som grundades 1887 av Francesco Mionetto. Han började småskaligt. Vinerna förvarades i små tunnor och transporterades med häst och vagn och såldes till byborna i Valdobbiadene. På 60-talet togs firman över av barnbarnen Givanno och Sergio som senare började tillämpa charmatmetoden.

Numera ägs vinhuset av tyska Henkell & Co och har på bara några år blivit en av de främsta producenterna av Prosecco. Deras viktigaste vin Treviso Brut har också blivit en av de mest populära i Sverige.

Vad är det då som gör Prosecco så stort och populärt? 

Hos Mionetto är det främst en stilfråga. Vinerna är fyllda av frukt, fräschör och ursprung. Det smakar Prosecco, eller glera, punkt slut. Drick och njut, precis som italienarna själva. Firman har långstidskontrakt med alla sina odlare och köper alltså in all frukt.

De gör flera olika typer av Prosecco. Allt från DOC till vingårdsbetecknade viner från kända gårdar som Rive och Cartizze. Cartizze anses vara det bästa läget i Valdobiaddene. Den ligger på en sluttning och består av 107 hektar odlad mark, som används av omkring 100 producenter.

Mionetto är en av dem. Deras Cartizze är frisk, krämig och smakar läckert av lite kalk, gula stenfrukter och några saltkorn i eftersmaken.

Viner att prova

Valdobbiadene Superiore DOCG, nr 76289. 120 kr. BS

Denna Prosecco innehåller 100 % glera och har en dosage på cirka 17 gram. Stilen är krämig och mjuk. Smaken är inställsam och bjuder på mogna päron, sultanrussin och söt citrus.

valdobbiadene-luxury

Mionetto Prosecco Brut Treviso, nr 7749. 85 kr

Treviso är firmans flaggskepp och visar upp Minettos stil; fruktigt, ärligt och härligt. En Prosecco med mycket frukt som päron, persika och aprikos toppat med lite honung.

 

Prosecco

 

Att läsa etiketten: Brut – upp till 12 gram restsötma per liter. Extra Dry 12–17 g/l. Dry 17–32 g/l.

Står det frizzante på flaskan, då är vinet lätt pärlande. Mer bubblor, då är det en spumante.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer